Formula 1 potrdila sprinterske kvalifikacijske dirke v 2021

Avtor prispevka: , objavljeno 27. aprila 2021 .

Po določenem času razprav, je komisija Formule 1 sprejela format sprinterske dirke in to enoglasno. Šef Formule 1 Stefano Domenicali in športni šef Ross Brawn želita letos z drugačnim potekom dirkaškega vikenda trikrat poskrbeti za osvežitev in popestritev dogajanja.

Ta eksperiment se bo v letošnji sezoni izvedel v Silverstoneu, Monzi in Interlagosu. Točke na sprinterski dirki bodo dobili le prvi trije in sicer po ključu 3-2-1 od prvega do tretjega mesta. Seveda je zanimivo vedeti, kako bo dirkaški konec tedna s sprintersko dirko potekal.

Potek GP vikenda s sprintersko dirko

V petek zjutraj bo na sporedu en prosti trening, ki bo trajal 60 minut, kjer bodo dirkači imeli na razpolago le po dva kompleta gum. Popoldan bodo izvedli kvalifikacije, kot jih poznamo doslej. V pogledu gum pa bodo dirkači imeli pet kompletov mehke zmesi.

V soboto je v dopoldanskem času znova na vrsti prosti trening (60 minut), a tokrat z le enim komplet gum na dirkača po prosti izbiri. Popoldan pa sledi sprinterska dirka (ali Mini GP, kot jo nekateri že imenujejo), ki se bo uradno imenovala “Sprint Qualifying” in bo trajala maksimalno 100 kilometrov, torej tretjino normalne dirke. Ekipe bodo za te sprinterske kvalifikacije imele na razpolago dva kompleta gum po prosti izbiri.

Rezultat teh sprinterskih kvalifikacij oziroma sprinterske dirke pa bo dal štartni vrstni red nedeljske dirke, ki ostaja glavna prireditev VN. Na tej nedeljski dirki pa bodo ekipe uporabile še zadnja dva preostala kompleta gum. Tukaj bo zanimivo videti, kako bodo ekipe v pogledu strategije izbirale zmesi gum, kjer lahko to prosto storijo.

https://twitter.com/F1/status/1386707198148059138

FIA je v pogledu gum na teh novih formatih dirkaških koncev tedna s sprintersko dirko tudi definirala, če se bo vikend pričel z mokro stezo, bodo ekipe imele na razpolago za vsakega dirkača tri komplete gum za močan dež in štiri komplete gum intermediates.

Seveda obstaja še eno občutljivo področje in to so pogoji oziroma pravila Parc Fermeja, ko se lahko na dirkalniku dela le pod nadzorom varuhov pravil. Le-ta veljajo od kvalifikacij v petek. Ni dovoljeno menjavati večjih delov, da bi s tem preprečili “izdelavo” posebnih kvalifikacijskih dirkalnikov in da zmanjšajo čas priprave za samo kvalifikacijsko dirko.

Prvi mož Formule 1 Stefano Domenicali je dejal: “Zelo se veselimo, ker smo dobili priložnost, da lahko navijačem predstavimo svež format dirkaškega konca tedna. Prepričani smo, da bomo doživeli sijajen šport.”     

Prispevek je na voljo tudi na strani vmax.si

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj