Formula 1 od leta 2020 tudi v Vietnamu

Avtor prispevka: , objavljeno 7. novembra 2018 .

Kar se je napovedovalo že nekaj časa je danes postalo tudi uradno. Od sezone 2020 bo na koledarju dirk Formule 1 tudi dirkališče v bližini glavnega mesta Vietnama Hanoi. To je prvo novo dirkališče na koledarju odkar je Formulo 1 prevzela Liberty Media. S tem so tako dodali novo dirkališče na velikem azijskem trgu, kjer so dirke prisotne že na Japonskem, Kitajskem in Singapurju. Predsednik Liberty Medie Chase Carey je ob uradnem podpisu povedal:

“Od sezone 2017, ko smo prišli v ta šport smo veliko razmišljali o novih destinacijah, kjer bi lahko potekale dirke. Dirka v Vietnamu je prvi produkt našega dela in ambicij. Navdušeni smo, da smo tu v mestu Hanoi, trenutno enemu najzanimivejših mest na svetu, s tako bogato zgodovino in izjemno prihodnostjo. Tu bodo zelo zanimive dirke zato se že veselim prve dirke.”

Direktor dirke Charlie Whiting je pred mesecem dni razložil, da bo 5,565 kilometrov dolga steza večinoma potekala po javnih cestah z dodatno zgrajenimi garažami. Promotor dirke, podjetje Vingroup je poskrbelo za večletni dogovor z Liberty Media. Dirka bo tako večinoma financirana s strani zasebnikov.

Predsednik podjetja Vingroup Viet Quang je dejal:

“Navdušeni smo, da smo uspeli mestu zagotoviti dirko Formule 1. Eden ključnih delov tega sodelovanja je, da tu ne gre samo za promocijo mesta, ampak želimo zagotoviti zanimivo dirko za vse navijače, tako tiste v Vietnamu, kot širom sveta. Z našim poslanstvo ‘boljše življenje za vietamske ljudi’ želi podjetje s prihodom dirke Formule 1 izboljšati njihovo življenje. Nastala bodo nova delovna mesta, izboljšala se bo infrastruktura mesta in tudi drugi svetovni dogodki bodo prišli v Vietnam.”

Trenutno sicer še ni jasno ali bo ta dirka na koledarju zamenjala katero izmed trenutnih dirk, Na koledarju za naslednjo sezono je 21 dirk, na vrata pa trka tudi dirka v Miamiju. Liberty Media si želi še razširiti koledar, kljub temu, da se člani moštev s tem ne strinjajo.