Formula 1 ne vidi alternative kaznim za menjave motorjev

Avtor prispevka: , objavljeno 29. oktobra 2021 .

Številni šefi moštev Formule 1 se strinjajo, da ni nikakršne alternative kaznim za menjave motorjev. Te so v letošnjem prvenstvu še kako v središču pozornosti, saj sta oba tekmeca za naslov svetovnega prvaka, Max Verstappen in Lewis Hamilton, že morala uporabiti dodaten motor, zaradi česar sta izgubila štartna mesta na dirki.

Pravila vsakemu dirkaču namenjajo tri pogonske enote za celotno sezono, omejeno pa je tudi število drugih komponent pogonskega sklopa. Pravilo je bilo uvedeno kot varovalka za moštva z manjšim proračunom, ki si niso mogla več privoščiti neomejenega števila motorjev, kot so si jih lahko večje ekipe.

Letošnje prvenstvo je močno izenačeno, do konca sezone pa je še pet dirk. Predvsem v taboru moštva Mercedes, kjer se letos soočajo s težavami z zanesljivostjo pogonskih agregatov, se bojijo, da bo prvenstvo odločeno prav na podlagi kazni za menjave motorjev. Kljub temu pa se šef moštva Mercedes, Toto Wolff zaveda, da bi težko uvedli primeren sistem, ki bi kaznoval le moštvo, ne pa tudi dirkača.

“Pravila o kaznih za menjave motorjev so precej robustna, saj se moramo izogniti temu, da izdelamo pogonske enote, ki so zmožne delovanja na vrhu zmogljivosti le nekaj dirk,” je povedal Wolff. “Če spremenimo pravila, da bi bilo za menjave motorja kaznovano le moštvo, bi nekatere ekipe še vedno v dirkalnike za vsako dirko namestilo nov motor. Dobrodošlo bi bilo, če bi našli primerno rešitev, saj nekateri gledalci ne razumejo, zakaj je kaznovan tudi dirkač, če je potrebna menjava motorja. To seveda ni idealno, toda druge rešitve nimamo.”

Po mnenju šefa ekipe McLaren, Andreasa Seidla, tudi večje število motorjev za sezono ne bi rešilo težave. “Če bi dirkačem namesto treh dali štiri motorje, bi nekateri uporabili še petega, saj bi motorje gnali do skrajnih mej,” meni Seidl.

Christian Horner, šef ekipe Red Bull, ki bo v sezoni 2022 postala tudi proizvajalec motorjev, meni, da imajo dirkači za sezono na voljo premalo motorjev. “Nikoli nisem podpiral ideje o dveh ali treh motorjih. Na koncu sezone tako ali tako uporabiš vsaj štiri motorje, zato moramo v bodoče glede tega nekaj ukreniti. Govori se, da bi za sezono imeli le dva motorja, kar pa bi bila po mojem mnenju napaka. Potrebno je smiselno ravnotežje,” je dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish