Formula 1 mora zmanjšati podtlak za 40 do 50 odstotkov!

Avtor prispevka: , objavljeno 9. januarja 2019 .

Šef moštva Toro Rosso, Franz Tost Formuli ena predlaga, naj zmanjšajo podtlak, ki ga ustvarja aerodinamika dirkalnikov za 40 do 50 odstotkov, saj so se razlike med dirkalniki z letom 2017, ko so z novimi pravili povečali podtlak, narasle. Novi dirkalniki so seveda hitrejši, toda posledično se je povečala tudi količina vrtinčastega zračnega toka za njimi, zaradi česar se drugi dirkalniki ne morejo približati.

Letos v veljavo stopajo nova pravila, s katerimi naj bi dirkalniki izgubili nekaj podtlaka s čimer naj bi se tudi olajšalo vožnjo v zavetrju, toda nekatera moštva so že uspela najti rešitve, s katerimi proizvajajo enako količino podtlaka, kot v lanski sezoni. Tost zato meni, da bi bilo potrebno podtlak drastično zmanjšati, saj bi šele takrat dirkalniki bili videti nestabilni in težko vozni.

“Imamo veliko podtlaka, zaradi česar so dirkalniki v ovinkih hitrejši, a je drugemu dirkalniku nemogoče slediti zaradi umazanega zraka,” je dejal Tost. “Zavornih con praktično ni več, torej kako naj dirkači prehitevajo? FIA, FOM in drugi izkušeni ljudje, kot sta Ross Brawn in Pat Symonds točno vedo, kaj je potrebno storiti: zmanjšati aerodinamični učinek. Sam bi količino podtlaka zmanjšal za 40 do 50 odstotkov, zaradi česar bi bili dirkalniki v ovinkih bolj nestabilni. Šele potem bi gledalci videli, kako se morajo dirkači boriti z dirkalnikom. Avti bi bili hitrejši na ravninah, zaradi podaljšane zavorne poti pa bi imeli več priložnosti za prehitevanja, poleg tega pa bi drug drugemu lažje sledili v ovinkih in pripravili napad. Takšna pravila bi zlahka realizirali, le želeti si morajo.”

Tost pa je dodal tudi, da bi se morali vodilni možje glede pravil manj razpravljati z moštvi: “Nikoli ne sprašujte moštev! Tisti, ki določajo pravila, naj jih napišejo in moštvom postavijo ultimati: sprejmi ali pojdi. Toda zdaj sprašujejo moštva. Se udeležujejo sestankov tehnične skupine. Kdo je pravzaprav v tej skupini? Inženirji. Za nasvet nikoli ne sprašujte inženirjev!” je še enkrat poudaril Francoz.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish