Formula 1, Monako: Charles Leclerc s Ferrarijem osvojil pole position na domači dirki

Avtor prispevka: , objavljeno 23. maja 2021 .

Charles Leclerc je nekoliko presenetljivo osvojil najboljši štartni položaj njegove domače VN Monaka. To je njegov osmi v karieri. V zaključnih minutah zadnjega dela kvalifikacij pa je Monačan poskrbel tudi za predčasno prekinitev, saj se je v predelu bazena znašel v ogradi.  

Spričo prikazane forme Ferrarija na treningih, morda to tudi ni tako veliko presenečenje. Kajti njegov moštveni kolega Carlos Sainz bo ob Bottasu dirko pričel z druge vrste. Preseneča nekoliko slabši nastop Lewisa Hamiltona, Giovinazzi prvič v Q3, dobra predstava pa tudi Sebastiana Vettla z Aston Martinom. In ko je že znano, je današnje kvalifikacije opravilo le 19 dirkačev, saj Mick Schumacher ni nastopil, ker se je njegov dirkalnik na tretjem treningu preveč poškodoval.

Max Verstappen je moral danes priznati premoč močnemu Ferrariju in izjemnemu Charlesu Leclercu ter se zadovoljiti z drugim štartnim mesto – Foto: HB Press

Q1: Hiter konec za Alonsa

Začetek prvega dela kvalifikacij (Q1), so najboljše ekipe prepustile ostalim in so šele po petih minutah začele z resnim delom. Potem se je začel lov za najboljšim časom kroga, kjer so se dirkači serijsko izmenjevali. Valtteri Bottas je prvi prebil znamko 1:11 minute in se zavihtel na vrh. Zanimivo je bilo, da so dirkači opravili kar nekaj zaporednih krogov, kot na primer Verstappen, Norris in oba dirkača ekipe Alfa Romeo.

Valtteri Bottas je bil kot tretji bistveno boljši od moštvenega kolega Lewisa Hamiltona, ki se je moral na koncu zadovoljiti s sedmim štartnim mestom – Foto: HB Press

Najbolj dejaven je bil vsekakor aktualni prvak Lewis Hamilton, ki je odpeljal kar 13 krogov na prvem kompletu gum. V zaključku Q1 pa so izboljšanja časov kar deževala. Sebastian Vettel se je nahajal na nevarnem 15. mestu, toda Alonsu, Tsunodi in Latifiju ni uspelo izboljšati svojih časov, tako da je dirkač Aston Martina napredoval v Q2. Poleg prej omenjene trojice je v Q1 končal tudi Mazepin.

https://twitter.com/F1/status/1396093926117883910

Q2: Giovinazzi in Vettel napredovala v Q3

Tudi v drugem delu kvalifikacij so vsi dirkači uporabili mehko zmes gum. Zaradi daljšega ogrevanja gum so časi krogov postali z vsakim poskusom hitrejši. Po prvem merjenju moči se je na vrh zavihtel Verstappen pred obema dirkačema Ferrarija. Za prvo trojico so sledili Norris, Bottas, Hamilton in Perez. Vettel pa je z osmim mestom opozoril nase. Za njim sta bila še Ricciardo in Gasly. To bi bila deseterica za Q3..bi bila.

Najbolj vesel dirkač kvalifikacij VN Monaka – poleg Leclerca seveda – je bil vsekakor Antonio Giovinazzi, dirkač ekipe Alfa Romeo, ki je osvojil deseto mesto – Foto: HB Press

Pet minut pred koncem Q2 so ekipe opravile svoje druge poskuse. Leclerc je lovil čas Verstappna in ga uspel prehiteti. Za njima pa je prihajalo do velikih premikov. Bottas je prevzel tretje mesto, Perez pa se je uvrstil na peto. Za največje presenečenje je poskrbel Giovinazzi, ki si je privozil finalni del kvalifikacij. Tja se je uvrstil tudi Vettel, kar pa ni uspelo njegovemu moštvenemu kolegu Strollu. Na svoje veliko razočaranje je po Q2 moral iz dirkalnika izstopiti tudi Ricciardo.

https://twitter.com/F1/status/1396099543243051009

Q3 – Leclercu pole position in polomljen dirkalnik

V zadnjem delu kvalifikacij je večina dirkačev v prvem poskusu stavila na dva ogrevalna kroga, toda Verstappen in Bottas sta takoj prešla v napad. Nizozemec je z 1:10.576 minute postavil prvi najboljši čas in je bil šest stotink sekunde hitrejši od Bottasa. Takoj je sledil napad preostalih dirkačev. Leclerc je premagal čas Verstappna za dobri dve desetinki sekunde. Sainz pa si je s četrtim mestom zagotovil drugo štartno vrsto.

https://twitter.com/F1/status/1396106972706000898

V drugem poskusu Q3 se je prvi na stezo odpravil Verstappen, vendar njegov poskus ni prinesel izboljšave. Tekmeci so ponovno stavili na drugi hiter krog. Nizozemec je v svojem zadnjem poskusu stavil na vse, v prvem sektorju postavil absolutno najboljši čas, toda morebiten pole position mu je preprečil Leclerc s trčenjem v zaščitno ogrado v predelu bazena.

https://twitter.com/F1/status/1396104684017012740

Kvalifikacije so bile s tem prekinjene in končane. Leclerc je zadržal najboljši štartni položaj, ob njem bo v prvi vrsti dirko pričel Verstappen. Drugo štartno vrsto tvorita Bottas in Sainz, tretjo Norris in Gasly, šele v četrti vrsti pa najdemo Hamiltona, ki je bil sedmi, ob njem bo stal njegov nekdanji tekmec Vettel. Perez in Giovinazzi pa zaključujeta deseterico.  

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj