Formula 1 letos poizkusno s sobotnimi sprint dirkami

Avtor prispevka: , objavljeno 4. februarja 2021 .

Novi direktor Formule 1, Stefano Domenicali je razkril, da naj bi letos videli spremenjen format dirk in sicer sobotno sprint dirko, a dirk z obrnjeno štartno vrsto ne bomo videli.

Formula 1 se je lani poigravala z mislijo, da bi poizkusili dogajanje začiniti tako, da bi dirkači že v soboto odpeljali eno dirko, na kateri pa bi najboljši dirkači stali na začelju kolone. Gledalci bi na ta način videli več prehitevanj, vendar pa so načrti padli v vodo, saj se z njimi še posebej niso strinjali pri Mercedesu.

Pred začetkom letošnje sezone je bilo pričakovati ponovno glasovanje, saj za uvedbo takšnega formata ne bi bilo potrebno strinjanje vseh moštev, toda načrte so v vodstvu prvenstva umaknili. “Dirk z obrnjeno štartno vrsto ne bo, to vam lahko zagotovim,” je povedal Domenicali. “Poiskati bo treba nove zamisli, ki bodo še bolj zanimive in privlačne, toda ne smemo obrniti hrbta tradicionalnemu pristopu k dirkanju. Ko smo vsakih nekaj dni spremenili kvalifikacijski sistem smo ugotovili, da smo s tem storili napako, zato se moramo temu v bodoče izogniti. Za zdaj mislim, da je kvalifikacijski format povsem dober. Se pa zdaj pogovarjamo o uvedbi tako imenovane sprinterske dirke v soboto. To bi lahko preizkusili že letos, o čemer tudi razpravljamo z moštvi in mislim, da je to ena izmed stvari, ki bi bile lahko zanimive.”

Domenicali pa se je dotaknil tudi mladih dirkačev, ki ob zelo omejenih testiranjih praktično nimajo več možnosti, da bi se pokazali. “Več pozornosti moramo nameniti novincem, pravim novincem. Danes, ko imamo manj testiranj, bi morali ustvariti več priložnosti za mlade dirkače, ne le na prostih treningih.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish