Formula 1 bo preizkusila Hamiltonov izum

Avtor prispevka: , objavljeno 19. novembra 2014 .

Karavana formule ena bo v Abu Dabiju preizkusila nov sistem, imenovan Info Wing (na grobo prevedeno, podatkovno krilce). Gre za LED zaslon, nameščen na dirkalnik nad dirkačevo glavo, ki bo prikazoval na katerem mestu vozi dirkač. S tem bo gledalcem na tribunah olajšal spremljanje dirk, s tribun pa bo tako mogoče videti tudi na katerih gumah bo dirkač vozil ter kdo je postavil najhitrejši krog.

Sistem bo podatke prejemal neposredno iz vodstva dirke, izumil pa ga je Anthony Hamilton, oče ter nekdanji menedžer Lewisa Hamiltona.

FIA bo sistem sprva preizkusila v četrtek ali petek na svojem varnostnem avtomobilu, kasneje, v torek, ko bo potekalo dvodnevno testiranje, pa še na dirkalnikih Force Indie.

“Gre za sistem, ki bo gledalce obveščal o mestu dirkača, ter še nekatere druge podatke o dirki,” je pojasnil Anthony. “Eden največjih težav spremljanja dirke v živo je, da moraš pogled odvrniti z dogajanja na stezi, če hočeš preveriti, na katerem mestu vozi kateri dirkač. Ko najdeš podatke, ki te zanimajo, je dirkalnik že mimo, sam pa si zamudil dogajanje na stezi. Morda se vse skupaj ne bo obneslo. Morda se LED zasloni ne bodo dobro videli pv sončnih pogojih, toda gre za zamisel, ki se zdi zanimiva.

Menim, da ima lahko velik vpliv na spremljanje dirk ter testiranj in upam, da bo pripomogel k večjemu številu gledalcev,” je dejal Hamilton, ki je že prožil postopek za patentiranje zamisli.

Zaslon, ki bo prikazoval celo prve tri črke dirkačevega priimka, ter trenutno uvrstitev, bo nameščen nad dirkačevo glavo, zato pa bo potrebno na dirkalnikih spremeniti nosilce tv kamere, ki se tam že nahaja. V Abu Dabiju bo preizkušen prototip sistema, novejša verzija pa je že v izdelavi tudi za druge dirkaške serije, kot je naprimer DTM, IndyCar, NASCAR, pa tudi za karting ter motociklizem.

1416394560071_Image_galleryImage_Handout_photo_provided_by234ABB0200000578-2840647-image-75_14163942667421416394215909_Image_galleryImage_Handout_photo_provided_by

Foto: Hamilton Management Group