Force India: Ekipe naj same izbirajo zmesi

Avtor prispevka: , objavljeno 20. oktobra 2014 .

Iz tabora ekipe Force India je na dan prišel zanimiv predlog, da naj bi ekipe same izbirale katere zmesi gum bodo uporabljale na dirkah.

Pirelli, dobavitelj gum v formuli ena, za vsako dirko določi dve zmesi gum, ki jih morajo dirkači nato uporabiti na dirkah. V preteklih sezonah so bile njihove izbire zmesi deležne tako kritik, kot tudi pohval. Prvih je bilo največ v lanski sezoni, ko so bile zelo mehke in neobstojne gume velik izziv nekaterim ekipam.

Letos ekipam dobavljajo nekoliko bolj konzervativne zmesi, posledično pa naprimer nekatere dirke niso tako zanimive za gledalce. Ena takšnih je bila dirka v Rusiji, Hermann Tilke, ki je sestavil rusko stezo, trdi da konfiguracija le te ni kriva za pomanjkanje dogajanja. “Pirelli je ekipam ponudil zelo konzervativne zmesi. Ko bodo ekipam upali ponuditi bolj agresivne zmesi, bodo dirke drugačne,” je dejal.

Pirelli je bil lani pod udarom kritik zaradi preagresivne izbire zmesi, pred dirko v Braziliji pa so se znašli na tapeti, češ da so preveč zadržani. Felipe Massa je opozoril, da bi bila njihova izbira trših zmesi lahko celo nevarna v hladnih ali mokrih pogojih. Prav zaradi slednjih opozoril so se pri italijanskem gumarju odločili za nekoliko mehkejši zmesi gum.

Vsi zapleti okrog gum pa bi bili morda lahko rešeni, če bi imele ekipe večjo izbiro. “Zakaj ne bi dovolili, da ekipe same izberejo kateri dve zmesi bodo uporabljali?” je razmišljal Otmar Szafnauer, športni direktor Force Indie, ki je prepričan, da bi na ta način videli tudi več prehitevanj. “En dirkalnik bi bil hitrejši, drugi bi na stezi lahko ostal dlje. To bi zares začinilo dirkanje,” je dejal.

Predlog pa ni najbolj všeč Pirelliju. “To bi bila logistična mora,” je dejal športni direktor Pirellija, Paul Hembery. “Potem pa je tu še tveganje, da bodo nekatere ekipe izbrale napačne zmesi. In če so gume tiste, ki predstavljajo nevarnost, bomo krivi mi, ne ekipe,” je še dodal.