Fiat 500X – slovenska predstavitev

Avtor prispevka: , objavljeno 10. aprila 2015 .

Včeraj se je odvijala slovenska predstavitev Fiata 500X, novega oblikovnega križanca iz družine modela 500, ki predstavlja preporod tradicionalne italijanske znamke avtomobilov. Novi model bogati družino, ki jo sestavljajo že modeli 500, 500C, 500L, 500L Trekking in 500L Living. Gre za vozila, ki se razlikujejo po poslanstvu in značaju, vendar imajo skupnega prednika – kultnega Fiata 500. Zgledovanje z legendarnim spiritualnim predhodnikom iz leta 1957 je očitno, predvsem zaradi podobno izvedenega prednjega dela avtomobila.

Novi Fiat 500X nastaja v prenovljeni tovarni SATA v Melfiju. Na voljo bo v dveh različicah z dvema različnima dušama: prva je bolj mestna, druga pa bolj terensko orientirana. Opremljen bo z učinkovitimi dizelskimi in bencinskimi motorji, tremi vrstami menjalnika (5 in 6-stopenjski ročni, 9-stopenjski samodejni ali 6-stopenjski samodejni z dvojno sklopko) in pogonom na sprednji kolesi, pogonom na prednji in zadnji kolesi ali pogonom na sprednji kolesi s sistemom Traction Plus. 500X je na voljo v dveh različicah: prva, ki je na voljo s paketi opreme Pop, Pop Star ali Lounge ima bolj eleganten slog. Druga različica, ki je na voljo s paketoma opreme Cross ali Cross Plus ima bolj terenski videz, zato je popolna izbira za vse, ki uživajo ob športnih aktivnostih na prostem.

Kratek opis modela
Novi 500X, ki so ga razvili v oblikovalskem studiu Centro Stile Fiat, predstavlja novo razsežnost nezgrešljivega modela 500, v kateri trčita kultni slog in sodobna zasnova oblikovnega križanca. Temu je treba dodati še spoštljive terenske zmogljivosti različice, ki je po mnenju proizvajalca popolna za raziskovanje sveta.

Slog in mere
500X je nedvoumen izraz oblike »made in Fiat« ter ponuja prilagodljivost, racionalnost in kakovost – vse te lastnosti so trdno vdelane v kompaktne mere, prostorno notranjost ter ponudbo vrhunskih materialov in tkanin – ter najbolj dovršeno tehnologijo na področju varnosti, udobja in dobrega počutja v vozilu. Fiat 500X je sproščeno in zabavno vozilo, ki ga lahko »oblečeš« vsak dan, izvirno oblačilo z mehkimi oblikami, ki ponuja kar največjo svobodo gibanja in tudi izražanja, saj lahko voznik izbira med obilo možnostmi za prilagoditev vozila. Trdnost in robustnost sta popolno uravnotežena s harmoničnimi linijami, ki nastopajo v merah kot nalašč za voznike, ki iščejo udobje, prostor in opremo po meri klasične kompaktne kombi-limuzine. Novi 500X bo navdušil tudi tiste, ki se vsak dan znajdejo v mestnem prometu, in sicer s kompaktnimi merami: v dolžino meri 4,25 metra (bolj terensko orientirana različica je dva centimetra daljša), v širino 1,8 metra in višino 1,60 metra (1,61 oziroma 1,62 metra s strešnimi nosilci ali pogonom na štiri kolesa). Udobna kabina, ki je nedvomno narejena v Italiji in na voljo v kar sedmih različnih konfiguracijah, ponuja izbor različnih tkanin, usnja, zaključkov in barv. Optimalno uporabnost zagotavljajo možnosti prilagajanja sedežev in prostorni 350-litrski prtljažnik. Izbirate lahko med dvanajstimi različnimi barvami karoserije, ki poudarjajo čutno obliko Fiata 500X, to pa lahko obogatite še z osmimi različnimi platišči dimenzij R16, R17 ali R18.

Motorne različice
Glede na potrebe trga EMEA (Evropa, Srednji in Bližnji vzhod ter Afrika) je 500X na voljo v različnih kombinacijah motorja, menjalnika in prenosa moči, da zadosti vsem zahtevam voznikov. Prav vsaka kombinacija spoštuje okolje ter ponuja kar največjo mero učinkovitosti glede zmogljivosti, porabe in izpustov. Ob predstavitvi na trgu bodo na voljo 1.4-litrski Multiair II s 103 kW (140 KM) (pogon na sprednji kolesi in šeststopenjski ročni menjalnik), 1.6-litrski E-torQ z 81 kW (110 KM) (petstopenjski ročni menjalnik in pogon na sprednji kolesi), 1.6-litrski Multijet II z 88 kW (120 KM) (pogon na sprednji kolesi in šeststopenjski ročni menjalnik) in 2.0-litrski Multijet II s 103 kW (140 KM) (devetstopenjski samodejni menjalnik in pogon na štiri kolesa). Ponudbo bo zaokrožil bencinski motor: 1.4-litrski Multiair II s 125 kW (170 KM) (devetstopenjski samodejni menjalnik in pogon na štiri kolesa).

1.4-litrski Turbo Multiair II s 103 kW (140 KM) bo na voljo tudi s pogonom na sprednji kolesi in šeststopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. Zlasti inovativni samodejni in ročni (z dvojno sklopko) menjalnik zagotavlja boljše vozno udobje in športno vožnjo, kar zadeva hitrost pretikanja, ter ponuja večjo mero učinkovitosti in optimizirano porabo goriva. Sestavljen je iz dveh vzporednih menjalnikov, ki omogočata neverjetno hitro pretikanje, saj hkrati sprostita eno sklopko in vklopita drugo. Na voljo bosta tudi ta turbodizelska motorja: 1.3-litrski Multijet II s 70 kW (95 KM) (petstopenjski ročni menjalnik in pogon na sprednji kolesi) in 2.0-litrski Multijet II s 103 kW (140 KM) (šeststopenjski ročni menjalnik in pogon na štiri kolesa).

Devetstopenjski samodejni menjalnik
Mestno terensko vozilo 500X je prvo Fiatovo vozilo z devetstopenjskim samodejnim menjalnikom. Na voljo je z 1.4-litrskim bencinskim motorjem Turbo Multiair II s 125 kW (170) KM in 2.0-litrskim turbodizelskim motorjem Multijet II s 103 kW (140 KM) ter ponuja številne prednosti, med drugim tudi dober pospešek in gladek prenos moči. Novi devetstopenjski samodejni menjalnik z elektronskim krmiljenjem ima posebno prestavno shemo z možnostjo preklopa v ročni način pretikanja.

Pogon na štiri kolesa in sistem zapore zadnje osi
Novi Fiat 500X je na voljo s pogonom na dve ali štiri kolesa. Posebna značilnost štirikolesnega pogona novega Fiatovega mestnega terenskega vozila je sistem zapore zadnje osi, ki zmanjša izgubo energije zaradi vleka, ko ni potrebe po pogonu na štiri kolesa, kar omogoča učinkovitejšo porabo goriva. 500X je edino vozilo v segmentu s to funkcijo, izjema je le še Jeep Renegade. Zapora zadnje osi neopazno preklopi med dvokolesnim in štirikolesnim pogonom, da se zagotovi natančno vektoriranje navora brez udeležbe voznika.

Izbirnik načina Fiat Mood Selector™ in Traction Plus
Novi 500X ima izbirnik načina – sistem za izbiro pogona, ki deluje na motor, zavore, krmiljenje in menjalnik (v primeru samodejnega menjalnika) ter ponuja tri različne načine odzivanja vozila, da lahko vožnjo prilagodite danim razmeram ali cestišču: Auto (optimalno udobje, poraba in izpust CO2), Sport (prednost ima zmogljivost) in All Weather (največja mera varnosti tudi na cestišču s slabim oprijemom). V športno terenskih različicah je namesto načina All Weather na voljo funkcija Traction, ki v različicah s štirikolesnim pogonom pospeši prenos navora na zadnjo os. Funkcija v različicah s pogonom na sprednji kolesi vklopi sistem Traction Plus, ki izboljša oprijem na zahtevni in spolzki podlagi ter ponuja bolj varčno in okolju prijazno delovanje v primerjavi z običajnim štirikolesnim pogonom, kar poveča učinkovitost pri zmerni, vsakodnevni terenski vožnji.

Vodljivost in varnost
Vse različice Fiata 500X so opremljene z vzmetenjem MacPherson za popolno ravnotežje med vodljivostjo in udobjem. Poleg tega novo Fiatovo mestno terensko vozilo zagotavlja tudi zaščito potnikov, saj združuje karoserijo, ki je zasnovana po najnovejših merilih, ter aktivno in pasivno zaščito, da se zagotovi odlična zmogljivost. Na voljo je bogata serijska oprema, denimo šest varnostnih zračnih blazin (prednji, okenski in stranski), žarometi z dnevnimi luči, meglenki s funkcijo osvetlitve cestišča v smeri vožnje in elektronsko nadziranje stabilnosti (ESC). Glede na različico in trg sta kot serijska ali dodatna oprema na voljo napredni sistem za opozarjanje ob menjavi voznega pasu in napredni sistem za spremljanje mrtvih kotov ob menjavi voznega pasu. Kot dodatna oprema sta za 500X na voljo še kamera za vzvratno vožnjo ParkView® in krmiljeni zavorni sistem Brake Control.

Informacijsko-razvedrilni sistemi Uconnect®
Ko je govora o udobju in priročnosti, Fiat 500X ponuja vsebino, ki je v samem vrhu kategorije, saj je opremljen z dovršenimi sistemi Uconnect® s 5- ali 6,5-palčnim zaslonom na dotik, na katerem lahko dostopate do radia, predstavnosti, telefona, in storitev Uconnect® LIVE. Obe različici sta opremljeni z vmesnikom Bluetooth®, vhoda AUX in USB ter govornim upravljanjem. Poleg tega naprava Uconnect® Radio Nav s 5-palčnim zaslonom na dotik ponuja navigacijski sistem TomTom® z 2,5-dimenzionalnimi zemljevidi, Uconnect® Radio Nav s 6,5-palčnim zaslonom na dotik pa ima satelitsko navigacijo s tridimenzionalnimi zemljevidi, postopnim vodenjem po začrtani poti in vnosom ciljnega naslova z govornim ukazom (one step voice entry destination). Na barvnem zaslonu na dotik lahko dostopate do vseh glavnih funkcij: od analognega in digitalnega radia (DAB) do vseh glavnih večpredstavnostnih virov (to so predvajalnik, iPod, iPhone ali pametni telefon), ki jih lahko priključite v vhod USB ali AUX oziroma uporabite povezavo Bluetooth®. Vse to lahko upravljate neposredno z gumbi na volanskem obroču, da vam ni treba umakniti pogleda s ceste ali rok z volana.

Novi sistem Uconnect® Live omogoča po povezavi s pametnim telefonom tudi uporabo številnih aplikacij prek vgrajenega sistema. Tako ste lahko v stiku s prijatelji v Facebooku ali Twitterju, izbirate med več milijoni skladb v Deezerju, poslušate več kot 100.000 internetnih radijskih postaj z aplikacijo TuneIn, prejemate najnovejše novice agencije Reuters ter informacije o stanju v prometu, radarjih in vremenu s storitvami TomTom® Live. Fiat 500X ponuja tudi eco:Drive™, s katerim lahko prihranite do 16 odstotkov stroškov za gorivo in zmanjšate izpust CO2,, ter storitev my:Car™, ki ima interaktiven uporabniški priročnik za lažje vzdrževanje in ravnanje v sili. Za zvok je na voljo ekskluzivni sistem hi-fi Beats™ Audio (dodatna oprema). Pri njegovem razvoju je sodelovalo podjetje Beats™ by Dr. Dre™ in prvič je bil predstavljen v modelu 500L – gre za revolucionarno poslušanje glasbe v novem Fiatu 500X.

Oblika
Novo 500X je lepotec z značajem in raziskuje povsem novo razsežnost pripadnosti družini 500, v kateri je zrela, elegantna in značilno italijanska podoba (kot v visoki modi) bistvo vozila, ki je udobno, zelo zmogljivo in vedno v stiku s svetom: to je X v njegovi lepoti in to je duša Fiata 500X. Novo mestno terensko vozilo (mestni križanec), ki so ga razvili v oblikovalskem studiu Centro Stile Fiat, bogati družino 500, ki jo sestavljajo že modeli 500, 500C, 500L, 500L Trekking in 500L Living: vozila, ki se razlikujejo po poslanstvu in značaju, vendar imajo skupnega prednika – kultnega Fiata 500 iz leta 1957. 500X predstavlja novo razsežnost nezgrešljivega modela 500, v kateri trčita kultni slog in sodobna zasnova mestnega terenskega vozila. Temu je treba dodati še spoštljive terenske zmogljivosti različice, ki je popolna za raziskovanje sveta. 500X je nedvoumen izraz oblike »made in Fiat« ter ponuja prilagodljivost, racionalnost in kakovost – vse te lastnosti so trdno vdelane v kompaktne mere, prostorno notranjost ter ponudbo inovativnih materialov in tkanin – ter najbolj dovršeno tehnologijo na področju varnosti, udobja in dobrega počutja v vozilu. Skratka, 500X je sproščeno in zabavno vozilo, ki ga lahko »oblečeš« vsak dan, izvirno oblačilo z mehkimi linijami, ki ponuja kar največjo svobodo gibanja in tudi izražanja, saj lahko voznik izbira med obilo možnostmi za prilagoditev vozila.

Zunanjost
Že ob prvem pogledu je jasno, da slog temelji na modelu 500, vendar je izražen povsem drugače: bolj moško, vendar brez pretiravanja v moškosti. Fiat 500X ima kljub večjim meram in velikodušni medosni razdalji tekoče linije, zaradi katerih deluje lahkotno in dinamično. Zlasti zunanjost novega Fiatovega mestnega terenskega vozila izraža vse značilne elemente trenutne družine 500 in kultnega modela 500 iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Zgledovanje po predhodniku je najopaznejše v kombinaciji zgornjih žarometov, ki so kljub svoji okrogli obliki zasnovani bolj dinamično za bolj namrščen videz, spodnjih dolgih luči ter oblike logotipa in brkastega odbijača. Tudi pokrov motorja, ki objema sprednji del in ima ob straneh zavihke, je slogovna posebnost modela 500, kar velja tudi za sprednji del, ki je slogovno zelo usklajen, ima nos s klasično trapezasto obliko in elegantni brkasti odbijač na sredini. Tik pod tem je spodnja mreža hladilnika, slogovno značilnost, ki je bila predstavljena z modelom 500 v letu 2007 in zaradi katere vozilo deluje prijazno ter hkrati robustno in neomajno.

Vzdržljivi in robustni videz je slogovno popolno uravnotežen s harmoničnimi linijami, ki jih razkrivajo skromne mere vozila: v dolžino meri 4,25 metra (športna različica je dva centimetra daljša), v širino 1,8 metra in višino 1,6 metra (1,61 oziroma 1,62 metra s strešnimi nosilci ali pogonom na štiri kolesa). Ob straneh se vozilo nekoliko nagne naprej, kar še poudari njegovo robustnost in dinamičnost oblike. Bočni del ponuja najnovejšo različico zgodovinske oblike modela 500, vendar z bolj izčiščeno in sodobno površino, ki jo prekinjajo velikodušno zasnovani blatniki in robustna vrata. Vse to še podkrepijo oddaljenost od tal – 162 milimetrov za različice s pogonom na sprednji kolesi in 179 milimetrov za tiste s pogonom na vsa kolesa (izmere so narejene v standardu A) – in predimenzionirana platišča. Poleg tega imata različici Cross in Cross Plus modela 500X vgrajeni izjemne terenske funkcije, denimo posebne odbijače in zaščitne plošče, ki zagotavljajo odlične standardne terenske kote: vstopni kot meri 21,3° in izstopni 30,1° ter kot klančine 22,3° (izmere so narejene v standardu A).

Zadek modela 500X ima značilno oblikovano in kromirano kljuko, ki spominja na luč registrske tablice, ki jo je njegov predhodnik imel v obliki kolesarskega sedeža. Luči, ki so so umeščene med izrez prtljažnih vrat, zaradi tekočega snopa zavornih in stranskih luči ponoči ni mogoče zgrešiti. Zadnje okno preseka prtljažna vrata ob straneh in ustvari preprosto, sodobno stekleno grafiko, spojler na vrhu prtljažnih vrat pa vozilu daje sodobno noto in pripomore k odlični splošni aerodinamičnosti (0,34 CX). Elegantni italijanski slog je prisoten tudi v podrobnostih, zaradi katerih je 500X resnično edinstven, denimo z dodatki v kromu (kljuke na sprednjih vratih z brkastim emblemom, okvirji luči ali kljuka na prtljažnih vratih) ali panoramski strehi Sky Dome, ki skupaj z okni ponuja linearno in svetlo streho ter poudarja loka stebričkov.

Bogata ponudba bleščečih in pastelnih barv dopolnjuje notranjost novega vozila ter ponuja številne možnosti prilagajanja po meri in s pridihom popa, značilne za družino 500. Gre za za svetle in živahne barve ter osnovne barve, denimo rdečo, rumeno in modro, poleg hladnejših, bolj prefinjenih in umerjenih možnosti v sivo-bež, za športno različico pa so na voljo bolj zemeljske barve, denimo matirana bronasta. Vsako možnost barve dopolnjujeta izbor tkanin ali usnja in seveda armaturna plošča v barvi karoserije. Izbirate lahko med dvanajstimi različnimi odtenki, ki poudarjajo čutno obliko Fiata 500X, to pa lahko obogatite še z osmimi različnimi oblikami litih platišča R16, R17 ali R18.

Notranjost
Kompaktna zunanjost in prijazna notranjost: prostorno in zaščitno okolje z obširno uporabo zelo kakovostnih materialov in zaključkov ter številnimi priročnimi predali. Posebej kabina Fiata 500X je nadeta v celovito, sodobno in ergonomsko opravo po navdihu videza kultnega modela 500. Vozilo z značajem, kot je 500X, ima eno od prednosti v voznikovem sedežu. Ko sedete za volan, takoj opazite odlično postavitev merilnikov ter uporabnost in udobje krmilnikov, ki so vsi usmerjeni proti vozniku in združeni po funkciji. Vozno udobje je mogoče izboljšati še z navpičnim nagibom volanskega obroča, tako da je točka H zgolj 669 milimetrov nad tlemi (697 milimetrov za različice s pogonom na štiri kolesa), sedeži z bočno oporo in velikodušno zastavljenim prostorom za noge.

Glede na zasnovo kabine ima voznikova stran instrumentno ploščo razdeljeno v tri okrogle segmente: sredinski je večji in ima kovinsko obrobo, ki jasno spominja na kultnega Fiata 500 – gre za popolno kombinacijo retroestetike in sodobne tehnologije. Ob straneh sta enaka kvadranta z merilnikom hitrosti in števcem vrtljajev, na sredini je nastavljiv 3,5-palčni zaslon TCT, ki preprosto in sproti prikazuje informacije ter ponuja številne možnosti prilagajanja. Volanski drog ima nov športni volanski obroč z izboljšanim položajem rok in odličnim oprijemom, krasijo ga lični kromani vstavki ter opremljen je z gumbi za upravljanje radia, ki v vseh razmerah omogočajo natančno in sproščeno vožnjo. Vse skupaj je zaokroženo z optimalnim položajem prestavne ročice v sredinski konzoli in udobnim naslonom za roko spredaj. Osrednji segment armaturne plošče je opremljen tudi s tremi najpogosteje uporabljenimi gumbi, ki spominjajo na male ročice v starem Fiatu 500, neposredno nad njimi pa je petpalčni zaslon sistema Uconnect® (na voljo tudi z diagonalo 6,5-palca in navigacijskim sistemom). Proti dnu so zračne šobe in krmilniki klimatske naprave.

V armaturni plošči novega oblikovnega križanca je še ena slogovna posebnost modela 500, ki v bolj mestni različici prinaša barvo karoserije v notranjost. Glede na različico opreme sta na voljo dve elegantni možnosti zaključkov za sredinsko konzolo in obloge vrat: geometrijski vzorec, ki izhaja iz karbonskega videza, ali neprekinjeno brušeno jeklo. Enake ekskluzivne so kljuke na vratih s klasično obliko kavlja, ki spominja na najbolj kultno značilnost vrat zgodovinskega Fiata 500. Novi Fiat 500X je presežnik italijanske proizvodnje. Ponuja kar največjo mero uporabnosti, ki se kaže v številnih predalih različnih velikosti, razporejenih po vsej kabini. Čeprav je vrh armaturne plošče z mehko in oblazinjeno površino namenjen izkazovanju elegance, so v spodnjem delu na voljo številni veliki odprti predelki ter srednji veliki in majhni pokriti predelki za shranjevanje najdragocenejših stvari. Velikodušni prostor za shranjevanje v modelu 500 obsega štiri prostorne predale v vratih, velik predelek s pokrovom na dnu armaturne plošče ter drugega, prav tako s pokrovom, v barvnem pasu pred sovoznikovim sedežem in s kromano oznako modela in dve držali pijače v sredinski konzoli za varno shranjevanje pijače različnih velikosti. Glede na različico je sprednji sredinski naslon za roko lahko opremljen s priročnim predalom in vzdolžno nastavitvijo za večjo mero udobja.

Priročen je tudi prostor za prestavno ročico, kjer sta posebna konzola za shranjevanje majhnih predmetov in priključna postaja za naprave (denimo pametne telefone, predvajalnike MP3 in drugo), v kateri lahko prek vhodov USB in AUX naprave polnite ali povežete s sistemom Uconnect®. Sprednja sedeža imata na hrbtišču tudi priročen mrežast žep, sovoznikov sedež pa je opremljen še z zložljivim naslonjalom: če sprednja sedeža znižate s funkcijo Fold&Tumble, ustvarite raven prostor po celotni dolžini kabine in tako optimalno izkoristite notranjost. Enako raznoliki so zadnji sedeži z razdelitvijo naslonjala v razmerju 60/40 in prostorni prtljažnik (s prostornino 350 litrov, ki se poveča na 1.000 litrov, če so zadnji sedeži povsem zloženi). Kot dodatna oprema je za 500X na voljo snemljivo dno prtljažnika, ki je nastavljivo po višini.

Kabina je prijetna in na voljo v kar sedem različnih sestavah, ki nastanejo s kombiniranjem različnih vrst tkanin, usnja, zaključkov in barv, seveda podrobnosti poskrbijo za navdušenje. Fiat 500X Pop ima črno notranjost in plošče v sivi tkanini (nov material s športnim in tehničnim pridihom, ki spominja na neopren), njegova armaturna plošča pa je na voljo v petih barvah karoserije. Obrobe obloge vrat in vrhnji del konzole imajo vzorec ogljikovih vlaken. Drugi paket opreme Pop Star je na voljo v dveh različicah: črni s sivimi poudarki v tkanini ali črni z rdečimi poudarki v tkanini – obe različici imata konzolo z vzorcem ogljikovih vlaken in armaturno ploščo v barvi karoserije. Vozniki Fiata 500X Lounge lahko izbirajo med notranjostjo v temno rjavi ali svetli golobje sivi, ki jo dopolnjujejo elegantni okrasni šivi in učinek brušenega jekla na vrhu konzole (armaturna plošča je na voljo v vseh barvah karoserije).

Fiat 500X Cross ima tehnološko dovršeno notranjost z bolj strukturiranim vstavkom v armaturni plošči, ki spominja na lito železo z matiranim, tridimenzionalnim učinkom, in učinek brušenega aluminija na vrhnji strani konzole in obrobah. Vso to vsebuje tudi 500X Cross Plus. Ponudbo zaključujeta različici (dodatna oprema) z vrhunskim usnjenim oblazinjenjem: obe imata učinek brušenega aliuminija na vrhu konzole in obrobah, ena ponuja črno notranjost z nežnimi bočnimi vstavki v rdeči, ki poudarijo dinamičnost vozila, druga pa ima poudarke v barvi tobaka, ki poudarijo tradicionalni videz, ki se opira na predhodnike. Kabina je nedvomno italijanska in ponuja vse vgrajene funkcije za dobro počutje, ki so običajno na voljo v vozilih višjih razredov. Notranjost je bogato zvočno izolirana – armaturna plošča je oblazinjena z mehkimi tkaninami v vseh različicah – in ima številne tehnične funkcije, denimo plast PVB znotraj vetrobranskega stekla, ki zviša artikulacijski indeks, in zvočne usmernike na stebričkih, ki so popolna novost v segmentu in v celoti narejeni iz absorpcijskih penastih materialov.

Izjemno udobje je doseženo tudi z ergonomskimi sedeži, ki so pretežno narejeni iz pene s spremenljivo gostoto za bočno oporo, sedalni del in naslonjalo. Voznikov sedež je serijsko nastavljiv po dolžini in višini ter ima nagibno naslonjalo. Nastavitev ledvenega dela in gretje sedeža sta na voljo tudi kot dodatna oprema. Zadnja klop z razdelitvijo v razmerju 60/40 ponuja odlično udobje za tri potnike in v vseh različicah kaže poudarek na podrobnostih, ki so bile uporabljene za sprednja sedeža. Glede na paket opreme so na izbiro tkanine in barve oblazinjenja z razdelitvijo, ki je klasična za družino 500 – enobarvna tkanina do tal, vrhnji del in nasloni za glavo pa se ujemajo z barvo obloge vrat in armaturne plošče.

Zlasti različice Pop ponujajo zelo kakovostne tkanine v črni barvi s črnimi poudarki ter naslone za glavo in zgornji del sedežev v sivi tkanini skuba z logotipom 500. Vozniki različice 500X Pop Star imajo na izbiro dve možnosti: črne sedeže, oblečene v blago, in črne poudarke ter zgornji del in naslone za glavo v sivi tkanini ali črne sedeže, oblečene v blago, s sivimi poudarki ter rdeč zgornji del in naslone za glavo. Različica Lounge ponuja dve rešitvi: temno rjavo z električno varjenimi poudarki iz blaga in srebrnim logotipom 500 ali bež oblazinjenje z električno varjenimi segmenti iz blaga in antracitnim logotipom 500.

Ponudbo zaokrožita različici Cross in Cross Plus, ki imata črno oblazinjenje iz blaga s sivimi poudarki in srebrnim logotipom 500. Kot dodatna oprema je na voljo zelo kakovostno usnjeno oblazinjenje v črni/rdeči barvi ali barvi tobaka s srebrnim logotipom 500. Oblikovalci so se resnično posvetili podrobnostim, saj so celo preproge v 500X edinstvene in ekskluzivne: na njih je natisnjen zemljevid tovarne v Melfiju kot izviren izkaz ponosa, ki ga italijanski proizvajalci čutijo pri ustvarjanju zelo kakovostnega izdelka, polnega šarma.

Motorji in menjalniki
Glede na potrebe trga EMEA (Evropa, Srednji in Bližnji vzhod ter Afrika) je novi Fiat 500X na voljo v različnih kombinacijah motorja, menjalnika in prenosa moči, da zadosti vsem zahtevam voznikov. Prav vsaka kombinacija spoštuje okolje ter ponuja kar največjo mero učinkovitosti glede zmogljivosti, porabe in izpustov. Ob predstavitvi na trgu so na voljo 1.4-litrski Multiair II s 103 kW (140 KM) (pogon na sprednji kolesi in šeststopenjski ročni menjalnik), 1.6-litrski E-torQ z 81 kW (110 KM) (petstopenjski ročni menjalnik in pogon na sprednji kolesi), 1.6-litrski Multijet II z 88 kW (120 KM) (pogon na sprednji kolesi in šeststopenjski ročni menjalnik) in 2.0-litrski Multijet II s 103 kW (140 KM) (devetstopenjski samodejni menjalnik in pogona na štiri kolesa). Ponudbo bo zaokrožil bencinski motor: 1.4-litrski Multiair II s 125 kW (170 KM) (devetstopenjski samodejni menjalnik in pogon na štiri kolesa).

1.4-litrski Turbo Multiair II s 103 kW (140 KM) bo na voljo tudi s pogonom na sprednji kolesi in šeststopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko. Zlasti inovativni samodejni in ročni (z dvojno sklopko) menjalnik zagotavlja boljše vozno udobje in športno vožnjo, kar zadeva hitrost pretikanja, ter ponuja večjo mero učinkovitosti in optimizirano porabo goriva. Sestavljen je iz dveh vzporednih menjalnikov, ki omogočata neverjetno hitro pretikanje, saj hkrati sprostita eno sklopko in vklopita drugo. Na voljo bosta tudi ta turbodizelska motorja: 1.3-litrski Multijet II s 70 kW (95 KM) (petstopenjski ročni menjalnik in pogon na sprednji kolesi) in 2.0-litrski Multijet II s 103 kW (140 KM) (šeststopenjski ročni menjalnik in pogon na štiri kolesa).

1.4-litrski Turbo Multiair II s 103 kW (140 KM)
1.4-litrski motor Turbo Multiair II je najnovejša bencinska pogonska enota. Na voljo je skupaj s pogonom na sprednji kolesi in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, največjo moč 103 kW (140 KM) razvije pri 5000 vrt/min in največji navor 230 Nm pri 1750 vrt/min. Vrednosti kažejo na prožnost in odlično zmogljivost, to dokazujeta najvišja hitrost 190 km/h in pospešek z 0 na 100 km/h v 9,8 sekunde. Izredna zmogljivost ter hkrati nizka poraba in izpustne vrednosti, kar kažejo tudi številke pri kombinirani vožnji: 6 l/100 km in 139 g/km CO2. Vse to zagotavlja tehnologija Multiair, ki se odmika od standardnega bencinskega motorja in predstavlja pravi generacijski preskok, ki ga je mogoče primerjati z vpeljavo tehnologije Multijet za dizelske motorje. Motor Multiair v primerjavi z običajnim bencinskim motorjem enakovredne velikosti razvije več moči (do deset odstotkov) in navora (do 15 odstotkov), hkrati porabi znatno manj goriva (do deset odstotkov) ter izpusti manj CO2, trdnih delcev (do deset odstotkov) in manj NOx (do 30 odstotkov).

Osrčje motorja Multiair je električno-hidravlični sistem za nadziranje ventilov, ki zniža porabo goriva z nadziranjem količine zraka neposredno prek vstopnih ventilov (brez uporabe plina) in zniža tudi izpuste (z nadziranjem izgorevanja). Kot se spodobi za pionirja zniževanja vrednosti, Multiair je vsestranska tehnologija, ki jo je mogoče uporabiti za vse bencinske motorje. 1.4-litrski turbomotor Multiair II z oznako euro 6 je serijsko opremljen s sistemom Start&Stop™, ki znižuje porabo goriva in izpust CO2, in številnimi komponentami, ki so posebej zasnovane za zmanjšanje trenja ter izboljšanje zmogljivosti in učinkovitosti porabe goriva. Motor je serijsko opremljen s pametnim alternatorjem za kar največjo mero učinkovitosti.

1.6-litrski motor Multijet II in 2.0-litrski motor Multijet II
Novi Fiat 500X ponuja dve različici s turbodizelskim motorjem – 1.6- in 2.0-litrsko – ki sta opremljeni z drugo generacijo tehnologije Multijet ter tako zagotavljata uživanje v vožnji, dolg čas delovanja in nizke stroške uporabe. 1.6-litrski Multijet II v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom razvije 88 kW (120 KM) pri 3750 vrt/min, to pomeni, da novo Fiatovo mestno terensko vozilo doseže najvišjo hitrost 186 km/h in pospeši z 0 na 100 km/h v 10,5 sekunde. Turbopolnilnik s spremenljivo geometrijo zagotavlja višji navor pri nižji hitrosti motorja (320 Nm pri 1750 vrt/min), kar omogoča kar največ prilagodljivosti v delovanju. Vse to se dogaja z optimalno mero spoštovanja okolja (motor je skladen s standardom euro 6) ter s kar največjim prizadevanjem za učinkovito porabo goriva in izpuste: 500X z 1.6-litrskim Multijetom II z 88 kW (120 KM) med kombinirano vožnjo porabi 4,1 l/100 kilometrov in izpusti 109 g/km CO2.

Več moči in boljšo zmogljivost prinaša 2.0-litrski Multijet II, ki z elektronsko krmiljenim turbopolnilnikom s spremenljivo geometrijo razvije največjo moč 140 KM pri 4000 vrt/min in največji navor 350 Nm pri 1750 vrt/min. Pogonska enota v kombinaciji z inovativnim devetstopenjskim menjalnikom razvije najvišjo hitrost 190 km/h in pospešek z 0 na 100 km/h v komaj 9,8 sekunde, pri čemer so upoštevane mejne vrednosti za standard euro 6. Sistem skupnega dovoda goriva, ki je vgrajen v obeh turbodizelskih motorjih Fiata 500X, predstavlja tehnološko najnaprednejšo rešitev za krmiljenje visokotlačnega vbrizgavanja (1600 barov), ki ni odvisno od hitrosti motorja in količine vbrizganega goriva. Upravljanje motorja lahko porabi majhno količino goriva (predvbrizgavanje), da optimizira hrup in izpuste ter da pri glavnem vbrizgavanju (količina vbrizganega goriva glede na zmogljivost, ki jo določi voznik) zagotavlja nadvse gladko delovanje motorja v vseh razmerah.

Nove vrste šob za vbrizgavanje goriva omogočajo sistemu tudi do osem vbrizgov na cikel in uporabljajo vedno naprednejše strategije za optimiziranje izgorevanja, denimo sistem za prilagajanje hitrosti vbrizgavanja, ki predvideva dva zaporedna vbrizga goriva, ki sta si časovno tako blizu, da ustvarita neprekinjeno in modulirano dovajanje goriva v valje. Ta metoda izboljša izgorevanje ter prinaša prednosti v obliki tišjega delovanja in nižjega izpusta trdnih delcev in dušikovih oksidov (NOx). Poleg tega je novi sistem vbrizgavanja še preprostejši in zanesljivejši, saj imajo šobe preprostejšo strukturo. 1.6-litrski motor Multijet II z 88 kW (120 KM) in 2.0-litrski motor Multijet II s 103 kW (140 KM) sta opremljena tudi s številnimi komponentami za znižanje porabe goriva in izpustov. Med njimi so pameten alternator, ki modulira odmerjanje energije glede na dejanske potrebe vozila in napolnjenost akumulatorja, optimizacija hladilnega krogotoka motorja, ki skrajša čas zagrevanja, ter oljna črpalka s spremenljivo prostornino, ki prilagaja oljni tlak, s čimer črpalka porabi manj energije.

Seveda je vključen tudi sistem Start&Stop™, motor in menjalnik pa vsebujeta olje z nizko viskoznostjo. Sistem izpušnih plinov uporablja tehnologijo kompaktne povezave filtra sajastih delcev (DPF), v kateri sta učinkovito združena oksidacijski katalizator in filter sajastih delcev (CCDPF). Ta del je kompakten, da zmanjša protitlak izpušnih plinov ter prinaša prednosti v obliki nižje porabe goriva in izpusta CO2. Lovilnik sajastih delcev je nameščen blizu izpusta turbopolnilnika, da v povprečju omogoča višje temperaturo plinov blizu filtra sajastih delcev. S tem se zniža poraba dizelskega goriva za obnovo in posledično se zniža tudi nadaljnja poraba.

Oksidacijski katalizator je vdelan tudi v novo tehnologijo NSC, ki zaradi kombinacije posebne kemične sestave in dovršene programske opreme za nadziranje vbrizgavanja lahko zniža izpust NOx za 60 odstotkov. Gre za pomemben sestavni del, ki pomaga ohranjati vrednosti izpustov skladno s standardom euro 6. Združitev teh dveh delov zniža težo izpušnega sistema in izboljša splošno učinkovitost. CCDPF deluje v kombinaciji z naprednim ponovnim kroženjem izpušnih plinov z dvojnim krogotokom (EGR), v katerega je (poleg zelo majhnega elementa EGR, ki je vdelan že v prejšnjih različicah) dodan drugi krogotok, ki zbira izpušne pline nizvodno v filtru sajastih delcev in jih ohladi z namenskim hladilnikom, da omogoči nadzorovano izgorevanje, s čimer se znižata izpust NOx in poraba goriva.

Nov devetstopenjski samodejni menjalnik
Mestno terensko vozilo 500X je prvo Fiatovo vozilo in edino vozilo v razredu (izjema je le Jeep Renegade) s povsem novim devetstopenjskim samodejnim menjalnikom. Na voljo je ekskluzivno z 2.0-litrskim turbodizelskim motorjem Multijet II s 103 kW (140 KM), in optimizira moč, ki jo razvije motor, ter hkrati omogoča agresivno pospeševanje in gladko, učinkovito razvijanje moči. Devetstopenjski samodejni menjalnik z elektronskim krmiljenjem ima posebno prestavno shemo z možnostjo preklopa v ročni način pretikanja. Novi menjalnik prinaša tudi boljšo odzivnost, hitrejše pospeševanje in bolj tekoče pretikanje. Zaradi široke prestavne porazdelitve motor vedno deluje z optimalno hitrostjo, kar poveča udobje ter izboljša vožnjo in učinkovitost. Napredna programska oprema za nadziranje pretikanja ima več deset vhodov, med njimi tudi različna vgrajena tipala, da se vozilo odziva idealno v vseh voznih razmerah. Med drugim so vdelani sistemi za nadziranje navora motorja, vzdolžnega in prečnega pospeševanja, ESP ter temperature in naklona cestišča. In kakšen je rezultat? Optimalno vozno udobje in največja mera učinkovitosti.

Šeststopenjski ročni menjalnik
Različice Fiata 500X, opremljene z 1.4-litrskim turbomotorjem Multiair II s 103 kW (140 KM) in 1.6-litrskim motorjem Multijet II z 88 kW (120 KM), imajo šeststopenjski menjalnik in pogon na sprednji kolesi. Spada v novo družino prečnih, triosnih menjalnikov in je sinhroniziran v vseh razmerjih, da omogoča gladko pretikanje. Bowdenovi vleki se samodejno regulirajo, kar izboljša kakovost pretikanja in upravljanje Start&Stop™. Sklopka je opremljena z dvomasnim vztrajnikom, ki zmanjšuje hrup in tresljaje pri nizki hitrosti. Sklopka je hidravlična, da olajša pritiskanje in zmanjša tresljaje stopalke.

Pogonski sistemi
Novi Fiat 500X je na voljo s pogonom na dve ali štiri kolesa. Posebnost štirikolesnega pogonskega sistema novega Fiatovega mestnega terenskega vozila je zapora zadnje osi in 500X je edino vozilo v razredu s to funkcijo (izjema je le še Jeep Renegade). Novo Fiatovo mestno terensko vozilo ponuja tudi izbirnik načina pogona s tremi načini: Auto, Sport in All weather, v športni različici se tretji način zamenja s funkcijo Traction.

Pogon na štiri kolesa in sistem zapore zadnje osi
Novi Fiat 500X je na voljo s pogonom na dve ali štiri kolesa. Dvokolesni pogon se v Fiatovih modelih uporablja najpogosteje, štirikolesni pogon pa je novost za to znamko in razred: posebnost štirikolesnega pogona Fiatovega novega mestnega terenskega vozila je sistem zapore zadnje osi, ki zmanjša izgubo energije zaradi vleka, ko ni potrebe po pogonu na štiri kolesa, kar omogoča učinkovitejšo porabo goriva. 500X je edino vozilo s to funkcijo v segmentu, izjema je le še Jeep Renegade: zapora zadnje osi neopazno preklopi med dvokolesnim in štirikolesnim pogonom ne glede na hitrost, da se zagotovi natančno vektoriranje navora brez udeležbe voznika. Sistem skupaj z elektronskim nadziranjem stabilnosti (ESC) uvaja ustrezne popravke za zagotavljanje stabilnosti vozila, kar izboljša odzivnost v primeru prekrmiljenja ali podkrmiljenja. 500X s štirikolesnim pogonom lahko prenese do 2000 Nm navora motorja na zadnja kolesa, da se zagotovi optimalen oprijem cestišča tudi v neugodnih razmerah. Na koncu je tu še sklopka v oljni kopeli, ki je vgrajena v zadnjem diferencialu in uporablja posebne patentirane algoritme za zagotavljanje ustreznega navora v vseh voznih razmerah, tudi na cestišču s slabim oprijemom, ob agresivnem zagonu ali med športno vožnjo.

Izbirnik načina in Traction Plus
Novi 500X ponuja izbirnik načina pogona, ki deluje na motor, zavore, krmiljenje, samodejni menjalnik in pogon na štiri kolesa ter ponuja tri različne načine odzivanja vozila, da lahko vožnjo prilagodite danim razmeram ali cestišču. Sistem vklopite z gumbom s tremi položaji na sredinski konzoli; na voljo je v vseh različicah novega Fiatovega mestnega terenskega vozila (izjema je le je 500X Pop) in ponuja posebne funkcije glede na oprijem vozila. Način Auto je namenjen vsakodnevni vožnji, zagotavlja največjo mero udobja ter kar najnižjo porabo goriva in izpusta CO2. To doseže s stalnejšim umerjanjem motorja, večjim servokrmiljenjem in optimiziranim pretikanjem, da se zniža izpust CO2 (zadnje velja samo za samodejni menjalnik).

Način Sport je prava izbira, ko ima prednost zmogljivost. Sistem preklopi v posebno umerjanje motorja, elektronsko nadziranje stabilnosti in krmiljenje, da zagotovi bolj neposredno in športno odzivnost vozila. Sistem v vozilih s pogonom na štiri kolesa preklopi na posebne nastavitve, ki izboljšajo dinamičnost vozila. Za najboljšo varnost, tudi ob slabem oprijemu cestišča, lahko izberete način All Weather, ki je na voljo samo v bolj mestnih različicah in uporablja posebno umerjanje motorja in posebne krmilnike elektronskega nadziranja stabilnosti, da doseže kar najboljšo zmogljivost na spolzki ali razgibani podlagi.

V športnih različicah je namesto načina All Weather na voljo funkcija Traction, ki v različicah s štirikolesnim pogonom pospeši prenos navora na zadnjo os. Funkcija v različicah s pogonom na sprednji kolesi vklopi sistem Traction Plus, ki izboljša oprijem na zahtevni in spolzki podlagi ter ponuja bolj varčno in okolju prijazno delovanje v primerjavi z običajnim štirikolesnim pogonom, kar poveča učinkovitost pri zmerni, vsakodnevni terenski vožnji.

Sistem Traction Plus uporablja strojno opremo elektronskega nadziranja stabilnosti ter z ustreznimi algoritmi nadzira in upravlja zavorni sistem, da elektronsko simulira delovanje samozapornega diferenciala. Optimizirana programska oprema in dejstvo, da sila deluje prek običajnega zavornega krogotoka, omogočata bolj progresivno odvijanje v primerjavi s standardnimi sistemi. Čeprav je zmogljivost lahko primerljiva, sistem ponuja dodano prednost v precej nižji teži. Nadzorna enota na podlagi s slabim ali neobstoječim oprijemom pogonskega kolesa zazna drsenje pogonskega kolesa in prek hidravličnega krogotoka zavira kolo s slabšim oprijemom, tako da prenese moč na kolo na podlagi z boljšim oprijemom. Vodljivost vozila se izboljša, sistem ohranja stabilnost in nadziranje smeri vožnje ter zagotavlja kar najboljšo oprijem tudi na podlagi z zelo slabim oprijemom.

Šasija, vzmetenje in krmiljenje
Fiat 500X je zasnovan in izdelan za zagotavljanje optimalne varnosti, udobja in dinamične vožnje, zato se zanj uporablja inovativna majhna in široka modularna arhitektura, ki omogoča boljšo kakovost in zanesljivost ter hitrejše razvijanje in sestavljanje. Arhitektura Fiata 500X zagotavlja izredno torzijsko odpornost za optimalno nadziranje geometrije karoserije. To še ni vse: 500X z neodvisnim vzmetenjem z vzmetnimi nogami MacPherson postavlja v razredu nova merila za varno in dinamično vožnjo. Fiat 500X ponuja tudi večjo natančnost in vozno udobje, saj uporablja elektronsko servokrmiljenje in dinamični krmilni navor (DST), ki izboljšata vodljivost vozila.

Toga struktura karoserije
Novi Fiat 500X se ponaša z vrhunskim udobjem in ravnjo hrupa, tresljajev in grobega delovanja, saj ima karoserija visoko naravno frekvenco in vozilo je bogato zvočno izolirano. Strukturna togost Fiata 500X je dosežena z obširno uporabo jekla z visoko trdnostjo (približno 70 odstotkov vsega jekla) in strukturnih lepil, ki zmanjšajo splošno maso vozila, podaljšajo dobo delovanja in omogočajo kar največjo odpornost ob trku. Ob upoštevanju tega je 500X opremljen s sprednjim prečnim nosilcem in hibridnim sistemom za absorpcijo sile trka (plastika/jeklo). Povezave med karoserijo ter mehanskimi in pogonskimi deli so zasnovane tako, da izboljšujejo togost in posledično znižajo raven hrupa v kabini.

Neodvisno vzmetenje MacPherson
Novi 500X je vozilo, v katerem boste sproščeno in udobno potovali, to med drugim zagotavlja struktura neodvisnega vzmetenja z vzmetnimi nogami MacPherson spredaj in zadaj. Na sprednji osi je poseben prečni nosilec z dvema funkcijama: omogoča visoko togost, da se doseže boljše zvočno udobje in poveže tretja linija delovanje sile, kar izboljša absorpcijo sile ob morebitnem trku. Novo vozilo ima tudi razdeljeno namestitev blažilnikov, ki prenaša tresljaje s ceste na strukturo karoserije po dveh različnih poteh, da se izboljšata akustika in učinkovitost blažilnikov.

Napredno elektronsko servokrmiljenje
Fiat 500X ponuja večjo natančnost in vozno udobje, saj uporablja elektronsko servokrmiljenje in dinamični krmilni navor (DST), ki izboljšata vodljivost in dinamičnost vozila ter lahko zmanjšata porabo goriva tudi za tri odstotke v primerjavi z običajnim hidravličnim sistemom. Sistem DST izboljšuje vozno varnost in vodljivost, saj aktivno izvaja popravke prekrmiljenja in podkrmiljenja. Sistem DST je povsem vdelan v elektronsko nadziranje stabilnosti in deluje v potencialno nevarnih razmerah, denimo ob prevelikem upogibu ali nestabilnosti, na primer zaradi slabega oprijema koles.

Varnost
Fiat 500X varuje potnike z najboljšimi aktivnimi in pasivnimi varnostnimi sistemi, ki so trenutno na voljo. Vse različice so serijsko opremljene s šestimi varnostnimi zračnimi blazinami (sprednje, okenske in bočne), elektronskim nadziranjem stabilnosti in meglenkami s prilagajanjem smeri vožnje. Glede na paket opreme in trg sta kot serijska ali dodatna oprema na voljo napredni sistem za opozarjanje ob menjavi voznega pasu in napredni sistem za spremljanje mrtvih kotov ob menjavi voznega pasu. Kot dodatna oprema sta za 500X na voljo še kamera za vzvratno vožnjo ParkView in krmiljeni zavorni sistem Brake Control.

Zavorni sistem
Hidravlični zavorni sistem s servokrmiljenjem v Fiatu 500X je sestavljen iz dveh neodvisnih križnih krogotokov in je zlasti učinkovit pri takojšnjem, progresivnem zaviranju, poleg tega omogoča tudi krajšo zavorno pot. Sistem se seveda razlikuje med posameznimi različicami motorjev (v teži in moči): vozila z 1.4-litrskim turbomotorjem Multiair in 1.6-litrskim motorjem Multijet so opremljena z 281-milimetrskimi sprednjimi zavornimi koluti z notranjim prezračevanjem, 500X z 2.0-litrskim motorjem Multijet pa ima 305-milimetrske kolute z notranjim prezračevanjem. Vse različice motorjev imajo zadnje kolute s premerom 278 milimetrov.

ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile (EBD)
Fiat 500X je poleg zelo zmogljivega zavornega sistema opremljen tudi s sistemom proti blokiranju koles (ABS) z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile (EBD), ki porazdeli zavorno silo po vseh štirih kolesih, da ustavi blokiranje koles in zagotovi popoln nadzor nad vozilom v vseh razmerah. Sistem se prilagaja oprijemu koles in učinkovitosti zavornih oblog ter tudi zmanjšuje pregretje oblog.

Brake Control
Spada med najbolj inovativne funkcije v novem Fiatu 500X ter z radarskimi tipali in kamero preverja, ali se vozilo prehitro približuje drugemu vozilu ali predmetu spredaj in opozori voznika ali mu pomaga, da prepreči trk ali ublaži posledice. Brake Control deluje pri hitrosti vozila med 7 in 200 km/h, oddaja zvočna in vizualna opozorila ter na kratko zavira vozilo, da opozori voznika. Če se voznik ne odzove, sistem zavira vozilo, da prepreči ali ublaži trk. Sistem deluje neodvisno in lahko prepreči trk z nepremičnimi predmeti pri hitrosti vozila do 30 km/h in trk s premikajočimi se predmeti v isti smeri, če je relativna hitrost pod 50 km/h. V drugih primerih sistem ublaži trk, vendar tudi opozori voznika, ki se lahko odzove in prepreči trk. Voznik lahko prilagodi občutljivost sistema na eno od treh stopenj ali onemogoči opozorila. Sistem je skladen z zahtevami ameriške zvezne agencije NHTSA in evropske organizacije Euro NCAP.

Sistem za opozarjanje ob menjavi voznega pasu
Sistem z optičnim tipalom kamere spremlja položaj 500X na cesti glede na vodoravne oznake na cestišču. Ob nenamerni menjavi pasu, ki jo sistem zazna, če vozilo spremeni smer, ne da bi vklopilo smernikov, se prikaže vizualno opozorilo in otipen signal iz elektronskega servokrmiljenja (EPS). Če se voznik ne odzove, sistem prikaže drugo vizualno opozorilo. Sistem lahko deluje z navorom na volanski obroč, da prepreči nenamerno menjavo pasu. Sistem, ki ga lahko vklopi voznik, deluje pri hitrosti vozila med 60 in 180 km/h.

Sistem za spremljanje mrtvih kotov in preverjanje prostora za vozilom (RCP)
Sistem za spremljanje mrtvih kotov s širokopasovnimi radarskimi tipali pomaga vozniku, kadar menja pas, je prehitevan ali prehiteva vozilo zunaj vidnega kota. Sistem opozori voznika na vozila v mrtvem kotu z osvetljenimi ikonami na zunanjih ogledalih in zvočnim signalom, ki ga izbere voznik. Med vzvratno vožnjo s parkirnega mesta sistem voznika obvesti, če zazna vozila, ki se približujejo s strani.

Prilagodljivi tempomat (na voljo po predstavitvi na trgu)
Ko voznik vklopi prilagodljivi tempomat, ta zniža programirano hitrost ob približevanju drugem vozilu na istem pasu ali ob zavijanju drugega vozila na voznikov pas. Sistem se vrne na programirano hitrost, ko vozilo spredaj pospeši ali zamenja pas. Sistem tudi ohranja določeno razdaljo do vozila spredaj, ki jo lahko voznik prilagodi, kar je nadvse uporabna funkcija v neugodnih vremenskih razmerah z zmanjšano vidljivostjo.

Kamera za vzvratno vožnjo ParkView®
Prikazana je na petpalčnem ali šestpalčnem zaslonu naprave Uconnect® in ponuja širokokotni pogled območja neposredno za vozilom, da voznik lahko varneje in bolj pomirjeno vozi vzvratno. Na zaslonu je prikazana dinamična mreža, ki olajša parkiranje na ozkih mestih. Sistem je tudi zelo uporaben za približevanje prikolici.

Odklepanje brez ključa in zagon brez ključa
Ko se približate vozilu in povlečete kljuko na vratih, elektronski nadzor sistema za odklepanje in zagon brez ključa preveri, ali je ključ v bližini, in če prepozna skrivne kode, ki so poslane po radijski frekvenci, odklene vrata. Ko so vrata odklenjena, morate samo še sesti za volan in zagnati motor s pritiskom gumba na armaturni plošči.

Sistem za pomoč pri vzvratnem parkiranju Park Assist
Sistem z ultrazvočnimi tipali zazna predmete, ki so v bližini vozila med vzvratnim parkiranjem ob nizki hitrosti. Če sistem ugotovi, da grozi nevarnost trka, opozori voznika na instrumentni plošči in z zvočnim signalom.

Pomoč pri speljevanju v klanec
Sistem pomaga voznikom pri speljevanju na klancu, tako da ohrani zavorni tlak še nekaj trenutkov po tem, ko voznik odstrani nogo z zavorne stopalke. Če voznik v tem kratkem času ne pospeši, sistem sprosti zavorni tlak.

Sistem proti zdrsu pogonskih koles (ASR)
Sistem optimizira oprijem pri vsaki hitrosti, tako da deluje na zavore in motor ter omogoča, da se s Fiatom 500X vozite brez težav tudi po cestišču s slabim oprijemom.

Sistem za uravnavanje navora motorja (MSR)
Ob živahnem pretikanje na cestišču s slabim oprijemu funkcija MSR povrne navor motorja in prepreči blokiranje koles, da ne pride do izgube nadzora nad vozilom.

Dinamični krmilni navor (DST)
Sistem izboljša vozno varnost in vodljivost. Aktivno elektronsko krmiljenje v vseh voznih razmerah samodejno izvaja ustrezne popravke in tudi nadzira prekrmiljenje na cestišču s slabim oprijemom.

Elektronski sistem proti prevračanju vozila (ERM)
Sistem se vklopi, če kolo zapelje s cestišča: torej, če sistem zazna zelo dinamično vožnjo, vozniku pomaga stabilizirati vozilo in vrniti nadzor nad vozilom.

Elektronska parkirna zavora
Sistem je sestavljen iz stikala za parkirno zavoro, nameščenega v sredinski konzoli, motorja na zavorni čeljusti na zadnjih kolesih in modula elektronskega krmiljenja. Na voljo so štirje načini: statično delovanje in sproščanje, dinamično delovanje v sili, izravnalno sproščanje ob zagonu in SafeHold.

Sistem nadziranja tlaka v pnevmatikah (TPMS)
Sistem obvesti voznika o morebitnem prenizkem tlaku v pnevmatikah. Sistem s tipali in elektronskim nadziranjem stabilnosti preveri, ali je katera od pnevmatik prazna, tako da manipulira delto kotne hitrosti koles.

Samodejno odrošenje
Samodejno odrošenje omogoča, da samodejna regulacija temperature (ATC) izmeri vlago v vozilu in samodejno vklopi odrošenje vetrobranskega stekla brez udeležbe voznika.

Samodejni žarometi
Žarometi se samodejno vklopijo in izklopijo glede na zunanjo svetlobo. Če so v kombinaciji z aktivnim varnostnim sistemom, imajo tudi funkcijo samodejnih zasenčenih luči, ki zasenči dolge luči, ko se približuje druge vozilo.

Novi informacijsko-razvedrilni sistem Uconnect® LIVE
Fiat že od nekdaj slovi kot sinonim za inovativna vozila, ki ponujajo dovršene in hkrati preproste tehnološke rešitve in vsebino, ki zadosti željam po vrhunski povezljivosti in informacijskem razvedrilu. 500X vsekakor ni izjema. V kategoriji izstopa z najnovejšo generacijo sistema Uconnect® in ekskluzivnim sistemom BeatsAudioTM, ki ponuja revolucionarno poslušanje glasbe v vozilu. Vendar to še ni vse, 500X je opremljen tudi z instrumentno ploščo z nastavljivim 3,5-palčnim zaslonom TFT, na katerem lahko voznik izbere želene informacije za prikaz.

Uconnect® LIVE s 5-palčnim zaslonom
Uconnect® Radio LIVE s petpalčnim zaslonom na dotik ponuja bogato paleto funkcij, denimo serijsko vgrajene storitve Uconnect® LIVE, in številne glasbene možnosti (poleg radia FM/AM). Voznik lahko poveže svoje večpredstavnostne naprave prek vhoda USB ali 3,5-milimetrskega vhoda AUX ali celo pretaka glasbo po povezavi Bluetooth® iz omogočenih pametnih telefonov. Kot dodatna oprema je na voljo tudi digitalni radio (DAB). Če želite prostoročno telefonirati, povežite omogočen pametni telefon po povezavi Bluetooth® s sistemom Uconnect. Sistem lahko tudi bere SMS-e iz združljivih pametnih telefonov.

In kot dodatna oprema je na voljo še navigacijski sistem Uconnect® RadioNav LIVE s petpalčnim zaslonom, 2,5-dimenzionalno navigacijsko napravo TomTom®, govornim upravljanjem in brezplačnimi prometnimi informacijami (TMC). Z izjemnimi funkcijami, denimo naprednim kazalnikom voznega pasu, lahko voznik obvladuje tudi najzapletenejša križišča. Funkcija TomTom® Routes ponuja najpreprostejši izračun najhitrejše poti glede na trenutno hitrost in hitrostne omejitve. Poleg tega lahko voznik potuje povsem varno, saj so navodila po zavojih prikazana na instrumentni plošči, druge funkcije pa so vklopljene po radiu.

Uconnect® LIVE s 6,5-palčnim zaslonom in navigacijskim sistemom
Radio Uconnect Nav LIVE ima 6,5-palčni zaslon na dotik z velikimi in preprostimi ikonami. Sistem Uconnect z zaslonom na dotik ponuja vrsto funkcij, denimo radio, glasbo iz večpredstavnostnih naprav, navigacijo, priključene storitve in telefonske funkcije. Razpoložljive funkcije in storitve vključujejo storitve Uconnect® LIVE serijsko, radio FM/AM in možnost priključitve večpredstavnostnih predvajalnikov na vhod USB ali 3,5-milimetrski AUX. Voznik lahko posluša glasbo s kartice SD ali pretaka glasbo po povezavi Bluetooth® iz omogočenega pametnega telefona. Kot dodatna oprema je na voljo tudi digitalni radio (DAB). Navigacijski sistem s tridimenzionalnimi zemljevidi ponuja vodenje po zavojih in vnos ciljnega naslova z govornim ukazom. Če želite prostoročno telefonirati, povežite omogočen pametni telefon po povezavi Bluetooth® s sistemom Uconnect®. Sistem lahko tudi prebere SMS-e in odgovori (uporabite govorne ukaze ali zaslon na dotik) z enim od 18 predhodno nastavljenih SMS-ov.

Uconnect® LIVE: Zbirka povezanih storitev
Uconnect® Radio LIVE s 5-palčnim zaslonom, Radio Nav LIVE s petpalčnim zaslonom in Radio Nav LIVE s 6,5-palčnim zaslonom prvič ponujajo storitve Uconnect® LIVE. Aplikacijo Uconnect® Live lahko prenesete z mesta Apple Store ali iz Trgovine Google Plays v pametni telefon. Samo povežite pametni telefon s 500X, da prikažete in nadzirate številne aplikacije z zaslona na dotik sistema Uconnect®. Aplikacije so oblikovane in prilagojene za uporabo med vožnjo, da lahko voznik ostane osredotočen na vožnjo, medtem ko je pametni telefon v žepu ali namenskem predalu. Uconnect® LIVE bo predstavljen na trgu progresivno v več evropskih državah. Uconnect® LIVE omogoča neposredno z zaslona na dotik v vozilu 500X dostop do spletnega radia z več kot 100.000 postajami z vsega sveta TuneIn Internet, mesta Deezer Internet music, ki ponuja več kot 20 milijonov skladb, Reutersa, kjer so zbrane najnovejše novice z vsega sveta, ter do Facebooka in Twitterja za stik s prijatelji. Ponudbo zaokroži eco:Drive, prva aplikacija za način vožnje, ki omogoča tudi 16 odstotkov nižjo porabo goriva in izpust CO2 ob upoštevanju sprotnih nasvetov. Aplikacija za mobilne naprave eco:Drive je zdaj v oblaku povezana za samodejni prenos podatkov vožnje. Uconnect® LIVE omogoča tudi neposreden dostop do my:Car, ki ponuja sprotna opozorila, opomnike na servis in interaktiven priročnik za lažje upravljanje vzdrževanja vozila. Kadar je pametni telefon povezan po povezavi Bluetooth®, se najpomembnejša opozorila samodejno posredujejo v uporabnikov osebni račun za Uconnect® LIVE, da postane upravljanje vzdrževanja resnično preprosto.

Uconnect® LIVE s storitvami TomTom® LIVE
Uconnect® Radio Nav LIVE s petpalčnim zaslonom in Uconnect® Radio Nav LIVE s 6,5-palčnim zaslonom vključujeta storitve TomTom® Live z govornim upravljanjem in zanesljivimi prometnimi informacijami, da postane vsako potovanje učinkovitejše z uporabo aplikacije Uconnect® LIVE. Vozniki Fiata 500X lahko zdaj uporabljajo navigacijo, povezano s sistemom TomTom®, ki je najizčrpnejši vir prometnih informacij, saj se v njem vsak dan zberejo prometne meritve za več kot 100 milijonov kilometrov. Navigacijski sistemi se na dve minuti posodobijo z najnovejšimi prometnimi informacijami. Uconnect® z naprednim mehanizmom za obdelavo podatkov izračuna najhitrejšo pot in najnatančnejši čas prihoda. Uporabniki poleg najnovejših informacij o stanju v prometu prejmejo tudi informacije o stacionarnih in mobilnih radarjih (če so te informacije na voljo) in najnovejšo vremensko napoved ter lahko uporabljajo storitev lokalnega iskanja TomTom® Search&Go.

Storitve TomTom® Live obsegajo to: promet (sistem na podlagi najnovejših prometnih informacij pripelje voznika hitreje do cilja); radarji (označi stacionarne in mobilne radarje, da lahko voznik vozi varno in sproščeno); iskalna funkcija TomTom® Search & Go (uporabniki lahko iščejo po kategoriji ali imenu podjetja, od črpalk do supermarketov, in se pomikajo do cilja); in še vreme (uporabniki lahko prejmejo podatke o vremenu za želeno lokacijo in vremensko napoved tudi za pet dni, da lahko načrtujejo potovanja na podlagi najnovejših vremenskih podatkov).

Storitve Uconnect® LIVE so vedno posodobljene
Lastniki novega 500X so lahko pomirjeni: njihovo vozilo je oblikovano tako, da se prilagaja prihodnosti, in ponuja možnost posodabljanja storitev Uconnect® LIVE, ne da bi bilo treba zamenjati že vgrajeni sistem Uconnect®. Storitve Uconnect® LIVE se lahko posodobijo v živo, ko je združljiv pametni telefon povezan po povezavi Bluetooth® z radiem. Posodobitve lahko prenesete neposredno v sistem Uconnect®, da so storitve posodobljene in omogočajo odkrivanje vedno novih razsežnosti povezljivosti v vozilu.

Več načinov za nadziranje vsebine
Sistem Uconnect® je preprost za uporabo, saj ponuja različne uporabniške vmesnike, med katerimi lahko uporabniki izberejo najljubšega. Za upravljanje komunikacije, informacijskega razvedrila in navigacijskih funkcij ali storitev Uconnect® LIVE lahko uporabniki uporabljajo gumbe na volanskem obroču, zaslon na dotik, govorne ukaze, običajne ročice in gumbe ali brezžično tehnologijo, denimo Bluetooth®. Z vsem temi možnostmi si uporabniki lahko povsem prilagodijo tehnologijo.

Vrhunski zvočni sistemi in BeatsAudioTM
Glede na paket opreme Fiata 500X sta na voljo dva zvočna sistema: prvi je opremljen s štirimi zvočniki (s 120 vati) in drugi s šestimi (s 180 vati). Novi Fiat 500X 2015 ponuja tudi najnovejše doživljanje glasbe s sistemom podjetja BeatsTM by Dr. DreTM, ki predstavlja revolucijo v poslušanju glasbe v vozilu. Kot dodatna oprema je na voljo ekskluzivni sistem BeatsAudioTM, ki je nastal v sodelovanju s podjetje BeatsTM by Dr. DreTM. Sistem BeatsAudioTM se ponaša s skupno močjo 560 vatov in ima osemkanalni digitalni ojačevalnik z naprednim izenačevalnim algoritmom, da pričara ves zvočni spekter, ki ga izvajalec lahko doživi med studijskim snemanjem. Sistem BeatsAudioTM ima osemkanalni ojačevalnik za 560 vatov moči, dva kupolasta visokotonska zvočnika v armaturni plošči, dva 165-milimetrska srednje-nizkotonska zvočnika v sprednjih vratih, dva kupolasta visokotonska zvočnika v zadnjih vratih, dva 165-milimetrska srednje-nizkotonska zvočnika v zadnjih sedežih in 20-milimetrski nizkotonski zvočnik s prostornino 15 litrov na sredini prtljažnika.

Proizvodnja
Novi Fiat 500X se proizvaja v prenovljeni tovarni SATA (Società Automobilistica Tecnologie Avanzate) v Melfiju, kjer je že proizvodna linija za novega Jeepa Renegada, ki je prvi Jeep, sestavljen v Italiji in zunaj Združenih držav Amerike za svetovni trg. Da bi se pripravili na proizvodnjo novega 500X in da bi že od samega začetka zagotovili najboljšo kakovost novega vozila, so v tovarni SATA uvedli in uskladili najboljše najboljše prakse in tehnološke rešitve iz drugih tovarn v skupini Fiat Chrysler Automobiles. Danes je kompleks sestavljen iz postaj za izsekovanje/oblikovanje, oblaganje notranjosti, barvanje in sestavljanje, v njem pa je zaposlenih skoraj 6000 delavcev. Tovarna se razteza na površini približno 1,9 milijona kvadratnih metrov in je bila zgrajena leta 1991, prvo vozilo pa je tovarno zapustilo oktobra 1993. V zadnjih 20 letih je v tovarni potekala proizvodnja različnih modelov znamk Fiat in Lancia, denimo Fiat Punto (1994), Lancia Ypsilon (1995), novi Ypsilon (2003), Grande Punto (2005) in Punto Evo (2009). Do leta 2013 je bilo izdelanih 5.645.275 vozil.

Različice (za Evropo, Srednji in Bližnji vzhod ter Afriko)
Prav vsak voznik lahko izbere različico Fiata 500X, ki mu je najbolj pisana na kožo. Ob predstavitvi na trgu so na voljo dve različici (prva, ki je bolj mestna, in druga, ki je bolj športna), pet paketov opreme (Pop, Pop Star, Lounge, Cross in Cross Plus), štiri možnosti motorja (1.4-litrski Turbo Multiair II s 103 kW (140 KM), 1.6-litrski E-torQ s 81 kW (110 KM), 1.6-litrski Multijet II z 88 kW (120 KM) in 2.0-litrski Multijet II z 88 kW (140 KM), trije pogonski sistemi (na sprednji kolesi, na sprednji kolesi s sistemom Traction Plus in na štiri kolesa), trije menjalniki (petstopenjski ročni, šeststopenjski ročni in devetstopenjski samodejni), dvanajst barv karoserije, osem različnih oblik litih platišč dimenzij R16, R17 ali R18) in sedem možnosti notranje opreme. Spodaj je opisana ponudba za celoten trg Evrope, Srednjega in Bližnjega vzhoda ter Afrike (EMEA) in glede na zadevni trg se ponudba različic Fiata 500X lahko razlikuje po vsebini (serijska ali dodatna oprema), da kar najbolje ustreza zahtevam posameznih držav.

Ponudba 500X se začne z različico Pop, ki vključuje jeklena platišča R16 z okrasnimi pokrovi v sijajno srebrni barvi (lita plarišča R16 s sijajnim temnim kromanim videzom) ter sprednje in zadnje odbijače v barvi karoserije. Mreža hladilnika, blatniki, bočne črte in ohišje električno gretih zunanjih ogledal so črni. Različica, ki je na voljo v petih zunanjih livrejah, je zaokrožena s kromanim brkastim sprednjim odbijačem in logotipom, okvirjem luči ter kljukami na vseh vratih. Različica ima tudi bogato in zanimivo serijsko opremo. Za varnost je poskrbljeno denimo z dvema sprednjima zračnima blazinama, dvema okenskima blazinama in dvema stranskima blazinama poleg sistema ABS z EBD, žarometov s funkcijo dnevnih luči (DRL) ter sistema ESC s funkcijami ASR, MSR, DST in ERM ter sistemom pomoči pri speljevanju v klanec. Tudi te funkcije so vključene serijsko, da zagotavljajo največjo mero udobja: tempomat z omejevalnikom hitrosti, sprednja in zadnja okna z električnim pomikom, voznikov sedež z nastavitvijo višine in električna ročna zavora.

Druga različica Pop Star ima lita platišča R17 v srebrni barvi (R17 v dvobarvni črni barvi ali R18 v sijajno srebrni barvi so na voljo kot dodatna oprema), meglenke in ohišje ogledal v barvi karoserije. 500X Pop Star že tako bogati ponudbi prve različice doda ročno klimatsko napravo, Uconnect® Radio s petpalčnim zaslonom, izbirnik načina pogonskega sistema in volanski obroč, oblečen v usnje tehno, z gumbi za upravljanje radia. Na voljo je tudi dvanajst barv karoserije in dve barvi notranjosti. Še ekskluzivnejša je različica 500X Lounge, ki vsebini prejšnje različice doda lita platišča R18 v sijajno srebrni barvi, zatemnjena stekla in zunanjo kromano obrobo. 500X Lounge želi ugoditi strankam, ki iščejo udobje in tehnologijo, saj ponuja serijske ksenonske žaromete, Uconnect® Radio Nav s petpalčnim zaslonom, dvoobmočno klimatsko napravo, instrumentno ploščo 3,5-palčnim barvnim zaslonom TFT, zatemnjena stekla, okrasno osvetlitev ter sistem odklepanja in zagona brez ključa. Ponudba je zaokrožena z notranjostjo z ekskluzivnim blagom in ekousnjem.

Terensko poslanstvo različice 500X Cross se jasno kaže v posebnih odbijačih in zaščitnih ploščah, ki povečajo kot klančine. Različica je serijsko opremljena s pogonom na sprednja kolesa in sistemom Traction+ (pogon na štiri kolesa je na voljo kot dodatna oprema). Različica Cross vključuje tudi posebno izvedbo strešnih nosilcev, lita platišča R18 v dveh odtenkih, kromano izpušno cev ter ekskluzivne satenasto kromane kljuke na vratih, obrobe luči, sprednji brkasti odbijač in kljuko na prtljažnih vratih. Serijska oprema obsega še ročno klimatsko napravo, Uconnect® Radio s petpalčnim zaslonom, izbirnik načina pogonskega sistema, meglenke, ohišje električno gretih zunanjih ogledal v barvi karoserije, zatemnjena stekla in volanski obroč, oblečen v tehno, z gumbi za upravljanje radia.

Kdor želi največ sloga in vsebine, lahko izbere 500X Cross Plus, vrhunsko različico, ki poleg posebnih terenskih funkcij iz prejšnje različice ponuja še dvobarvna lita platišča R18 (R18 platišča s posebno obliko so na voljo kot dodana oprema), ksenonske žaromete, Uconnect® Radio Nav s petpalčnim zaslonom, dvoobmočno klimatsko napravo, instrumentno ploščo s 3,5-palčnim zaslonom TCT, okrasno osvetlitvijo ter sistemom odklepanja in zagona brez ključa. Glede na trg in različico so na voljo še številne dodatne funkcije in oprema. Za preprostejši in ugodnejši nakup so za dodatno opremo na voljo posebni paketi.

Ekskluzivna dodatna oprema in storitve blagovne znamke Mopar®
Naj vaš Fiat 500X postane edinstven in resnično po vašem okusu: to je namen ekskluzivne zbirke izbrane dodatne opreme in storitev iz podjetja Mopar®, ki je referenčna blagovna znamka za storitve, skrb za stranke, originalne nadomestne dele in dodatno opremo za znamki vozil Fiat in Chrysler.

100 ekskluzivnih kosov dodatne opreme
Za Fiatovo mestno terensko vozilo je oblikovanih več kot 100 kosov dodatne opreme, ki so vsi vrhunski ter se povsem ujemajo s tehničnimi in slogovnimi funkcijami novega vozila, da ga lahko povsem prilagodite. Denimo lita platišča R18 s posebno obliko ter izborom barv in obdelav, ohišje zunanjih ogledal v devetih barvnih možnostih, originalne nalepke za streho, pokrov motorja in stranske letvice ter obrobe vrat v štirih barvah ali kromani izvedbi. Če želite več barve, so na voljo štirje kompleti (beli, rdeči, bronasti in sivo-bež), ki obsegajo ohišje ogledal, obrobe vrat in nalepke za streho/pokrov motorja, ki se dopolnjujejo z litimi platišči. Če pa želite nekoliko več elegance, so na voljo različni kromani elementi – posamezno ali v ugodnem kompletu Chrome – denimo ohišje ogledal, obroba vrat, obroba meglenk in obroba pokrova motorja. Uporabnost 500X še izboljša bogata ponudba strešnih kovčkov in sistemov za prevažanje zimske in vodne športne opreme, denimo koles, desk, smuči in podobnega. Ponudbo zaokroži izbor dodatne opreme za zaščito in najboljši izkoristek prtljažnika (ščitniki, mrežice in predelki) ali za povečanje udobja v vozilu (nosilec tabličnega računalnika ali obešalniki za plašče).

Novi paket Xtra Care iz podjetja Mopar Vehicle Protection
Mopar Vehicle Protection ponuja celovit izbor servisnih pogodb, ki jih zagotavlja skupina Fiat Chrysler Automobiles in zaradi katerih so stranke lahko pomirjene. Gre za različne garancije, ki pokrivajo električne in mehanske dele v vozilu, namenske načrte servisiranja, ki upoštevajo posebne potrebe strank, ter storitev pomoči in popravila v izvedbi visoko usposobljenih strokovnjakov, ki uporabljajo izključno originalne nadomestne dele. Podjetje Mopar Vehicle Protection, ki je s ponudbo več kot 50 izdelkov prisotno v več kot 40 državah na območju EMEA, je razvilo poseben izbor storitev pomoči in vzdrževanja Xtra Care, ki sledi potrebam voznikov novega Fiata 500X. Predlagana rešitev je usmerjena v kritje mehanskih in električnih okvar ter podaljša proizvajalčevo jamstvo tudi za pet let/75.000 kilometrov in za enako obdobje vključuje kritje stroškov rednega vzdrževanja, da je vozilo zagotovo in vedno vključuje v brezhibnem stanju. Načrti Mopar Vehicle Protection ponujajo obsežen izbor možnosti glede trajanja in prevoženih kilometrov ter so namenjeni boljši zaščiti vozil, da so vozniki lahko pomirjeni, saj se lahko vedno in povsod zanesejo na razpredeno servisno mrežo visoko usposobljenih strokovnjakov, ki uporabljajo originalne dele. V primeru nadaljnje prodaje lahko zagotovljeno pomoč na cesti po vseh Evropi in vrednost načrta uporablja tudi novi lastnik vozila.

Uporabniški priročniki s tehnologijo AR
Vozniki modela 500X bodo imeli dostop do novega uporabniškega priročnika, v katerem so na 200 straneh zbrane izčrpne informacije o vozilu. Barve v priročniku poskrbijo za preglednost in preprosto uporabo, poleg knjižice pa so na voljo še informacije v spletu ali z mobilno aplikacijo Ciao Fiat Mobile, ki jo brezplačno ponujata Apple Store in Trgovina Google Play v 15 evropskih državah in petih jezikih – do septembra 2014 je bila aplikacija prenesena več kot 125.000-krat. Novi uporabniški priročnik za 500X ponuja tudi nadgrajeno resničnost: poskenirajte znak AR+ v priročniku in usmerite fotoaparat pametnega telefona na dane dele avtomobila, da lahko dostopate do dodatnih interaktivnih vsebin.

Tehnična služba
S predstavitvijo novega 500X na trgu so bile posodobljene tudi dejavnosti tehnične službe, ki jo zagotavlja Mopar prek servisne mreže pooblaščenih prodajalcev vozil in pooblaščenih avtomehaničnih delavnic, da je služba vedno v skladu s tehnološkimi napredki. Z začetkom prodaje 500X se v servisnih centrih prvič predstavlja microPOD. Gre za novo, povsem brezžično elektronsko diagnostično orodje. Tehnična služba podjetja Mopar organizira usmerjena izobraževanja za vse funkcije v mreži in podeljuje potrdila o izobraževanju. Podjetje Mopar želi, da tudi izobraževanja dosegajo vrhunsko kakovost, značilno za znamko Mopar, zato so za predstavitev novega 500X posodobili postopke izobraževanja.

1 Comment
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish