FIA želi prepovedati kvalifikacijske nastavitve delovanja motorjev

Avtor prispevka: , objavljeno 13. avgusta 2020 .

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je na moštva naslovila pismo, v katerem je med drugim pojasnila namero o prepovedi uporabe kvalifikacijskega načina delovanja motorjev, oziroma motornih map.

Pri teh najbolj izstopa moštvo Mercedes, ki je na zadnjih štirih kvalifikacijah tekmece ugnalo za več kot sekundo, letos pa je v boju za najboljše štartno mesto še nepremagano.

Zvočne analize so pokazale, da Mercedesov šestvaljnik v zadnjem delu kvalifikacij razvije kar 762 kilovatov, oziroma 1022 konjskih moči. Nemški proizvajalec pogonskih agregatov je letos edini, ki je povečal moč motorjev in je hkrati tudi edini, ki je zmožen preseči magično mejo 746 kilovatov (1000 konjskih moči). Kvalifikacijski način delovanja poveča porabo in obremenitev pogonskih agregatov, zato ni primeren za uporabo na dirki, FIA pa si prizadeva, da bi dirkači dirko vsaj začeli z enakimi nastavitvami delovanja motorja, s katerimi so nastopili na kvalifikacijah.

Sprva je bilo mišljeno, da FIA prepoved namerava uveljaviti šele v prihodnji sezoni, a iz paddocka v Španiji, kjer se karavana mudi te dni pred dirko za VN Španije, prihajajo poročila, da bi bila lahko prepoved uveljavljena že pred VN Belgije, v pismu pa je pisalo tudi, da gre za spremembo zaradi številčnosti in obsega različnih načinov delovanja motorjev, zaradi katerih komisarji težko nadzorujejo delovanje in skladnost s pravili, ki urejajo delovanje pogonskih agregatov.

Mercedes naj bi po ocenah tekmecev na kvalifikacijah s “Strat 2”, enim izmed dvanajstih načinov delovanja motorja, pridobil več kot pol sekunde, zato je pričakovati njihovo nasprotovanje spremembi, vendar pa naj bi FIA spremembo uveljavila z novo tehnično direktivo, ki bo poskrbela, da moštva in dirkači tudi na tem področju strogo upoštevajo pravilo, ki narekuje, da mora dirkač dirkalnik voziti sam, brez pomoči.

Takšna poteza FIE bi lahko vplivala na potek letošnje sezone, saj naj bi FIA po neuradnih govoricah celo sumila, da Mercedes s prebrisano uporabo različnih map motorja med samim krogom med dirko uspe prelisičiti senzorje za pretok goriva, s čimer na zaviranjih uspejo v dovodu goriva narediti zalogo goriva, katerega nato uporabijo na pospeševanju iz zavoja. Ironija pri tem pa je, da naj bi FIA za Mercedesov trik izvedela ravno s podrobno analizo Ferrarijevega lanskoletnega pogonskega agregata, katero je posredno zakuhal ravno Mercedes.

Spremembe pa bodo zagotovo še povečale napetosti v paddocku, ki so zaradi Racing Pointa in pogajanj o pogodbi Concorde na višku.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish