FIA zaostrila štartne postopke

Avtor prispevka: , objavljeno 23. septembra 2017 .

FIA je pred prihodnjo sezono zaostrila pravila okrog štartnih postopkov, s čimer bodo možnosti, da bodo dirkači kaznovani zaradi “napačnega” štarta, toliko večje.

Napačni oziroma prehitri štarti so bili v središču pozornosti po letošnji dirki za VN Avstrije, ko je Valtteri Bottas s svojega štartnega mesta speljal preden so ugasnile rdeče luči na semaforju, ki označujejo začetek dirke, toda Finca v dirkalniku Mercedesa niso kaznovali zaradi tako imenovanih “toleranc” pri reakcijskem času dirkača.

Tekmeci, med katerimi je bil tudi Sebastian Vettel, niso verjeli, da ni šlo za prehiter štart, toda na koncu je obveljala razlaga FIE in Bottasa niso kaznovali.

Spremembo pa je izzval tudi Vettel s svojo postavitvijo na štartu VN Kitajske, kjer je svojega Ferrarija postavil izven označenega štartnega mesta. FIA je pojasnila, da je bil Nemec postavljen toliko iz svojega mesta na štartu, da ga sistem, ki nadzoruje štarte, sploh ni zaznal. To v prihodnji sezoni ne bo več mogoče, saj pravila po novem predvidevajo kazni za dirkača, ki bo dirkalnik postavil tako, da sistem ne bo zaznal trenutka, ko bo le ta odpeljal s štartnega mesta.

Foto: Youtube