FIA: Vettlov štart je bil znotraj dovoljenih odstopanj

Sebastian Vettel ni bil kaznovan za prehiter štart
Avtor prispevka: , objavljeno 13. oktobra 2019 .

Sebastian Vettel se je izognil kazni ha prehitre štart na VN Japonske, saj je speljal znotraj dovoljenih odstopanj, je pojasnila FIA. Vettel je na dopoldanskih kvalifikacijah osvojil najboljši štartni položaj, ob začetku dirke pa je za trenutek prehitro speljal, kar so preučili komisarji. Ti so med dirko pregledali video posnetke z več zornih kotov, ter telemetrijo s transponderja na dirkalniku in ugotovili, da čeprav se je dirkalnik premaknil preden so na semaforju ugasnile luči, ki označujejo začetek dirke, je bil ta premik znotraj dovoljenih odstopanj. Podobno se je zgodilo Valtteriju Bottasu na VN Avstrije 2017, ki pa je za razliko od Vettla speljal in brez oklevanja nadaljeval z vožnjo.

Vettel je po prvem premiku za trenutek znova ustavil, kar mu je pokvarilo štart in ga postavilo za Bottasa, ki je nato zmagal na dirki. Vettel je priznal, da je storil napako: “Luči so dolgo gorele, toda napaka je bila povsem moja in tam sem izgubil zagon. Odnesel sem jo slabše, kot če bi le slabo štartal. Bil je zares slab štart,” je povedal Nemec, ki je dirko končal na drugem mestu, potem ko se je spretno ubranil napadov Lewisa Hamiltona.

“Bilo je težko, saj sta bila Mercedesa na dirki hitra,” je povedal in dodal, da ne ve, če ga je napaka na štartu stala zmage. “Pri Mercedesu bi se vseeno lahko poigrali s taktiko, tako da ne vem. Mislim, da smo bili danes malce prepočasni in da je bilo drugo mesto največ, kar smo lahko iztržili. Seveda pa nisem zadovoljen s samim začetkom dirke,” je še dodal.