FIA pripravljena na testiranja zaprtih kokpitov

Avtor prispevka: , objavljeno 25. avgusta 2015 .

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je sporočila, da bo pričela s testiranji zaprtih oziroma pokritih kokpitov. Testiranja naj bi se pričela že prihodnji mesec, žal pa je odgovornim dodatno spodbudo dal Justin Wilson, ki je imel preteklo nedeljo v seriji IndyCar hudi nesrečo, v kateri si je močno poškodoval glavo. O zaprtih kokpitih se je sicer veliko govorilo že leta 2009, ko je trčil Felipe Massa, in po smrti Henrya Surteesa.

Massa je takrat v glavo dobil vzmet na veliki nagradi Madžarske. Le teden dni pred tem pa je Henry Surtees v glavo dobil pnevmatiko. Zadeva je trenutno spet postala precej aktualna, čeprav zaprt kokpit predstavlja dve nevarnosti. Prva je, da bi se lahko pokrov razbil in poškodoval dirkača oziroma odletel z dirkalnika v gledalce. Seveda FIA vidi tudi oteškočen izhod dirkača iz kokpita, saj bi porabljali čas tudi za odpiranje te lopute oziroma pokrova, ki bi lahko bila poškodovan.

Nekako se je izkazalo, da je bolj pomembno upoštovati prej opisane scenarije kot pa varovati glavo. Naj spomnimo na primer Fernanda Alonsa, ko je končal na dirkalniku Kimija Raikkonen. Finec se je iz dirkalnika izvlekel zelo hitro, če pa bi imel zaprt kokpit, pa bi trajalo več minut, da bi prišel ven. Poleg tega je bil odprt kokpit vedno del formule ena in tega ne želijo spreminjati.

Kakorkoli že, sedaj se je pojavila rešitev nekakšne vertikalne zaščite pred dirkačevo glavo, s čimer bi dirkač še vedno hitro prišel iz dirkalnika, bil pa bi varovan pred okoljem. Test za prihodnji mesec je bil sicer potrjen že pred Wilsonovo nesrečo. Razpravljali pa bodo tudi o možnosti uporabe Mercedesove rešitve zaščite dirkačeve glave, ki je videti kot nekakšen bumerang.

0 0 glasovi
Oceni komentar
1 Comment
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish