FIA pričela z iskanjem standardnih motorjev

Avtor prispevka: , objavljeno 15. novembra 2015 .

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je začela s pripravami na uradni postopek iskanja alternativnih dobaviteljev motorjev za ekipe Formule 1 s pričetkom v letu 2017.

Predsednik FIA Jean Todt in šef F1, Bernie Ecclestone sta pričela s postopki iskanja dobaviteljev standardnih motorjev za neodvisne ekipe, saj sta mnenja, da je najboljši način za vključitev takšnih dobaviteljev.
Ko so se pojavile prve ideje glede tega postopka je bilo predlagano, da se takšen postopek prične pogodbeno med samimi ekipami, ki sodelujejo v Formuli 1, vendar je kasneje FIA določila, da sama prične s takšnim postopkom.
Tako so sedaj predstavili dokument za tak postopek vezan na čas med leti 2017 in 2019 in tako spodbudili morebitne ponudnike in izdelovalce motorjev, da se jim tako pridružijo.

Tako so v dokumentacijo zapisali:«FIA se je odločila pripraviti poziv namenjen dobaviteljem in izdelovalcem motorjev, ki jih zanima sodelovanje kot alternativni dobavitelj motorjev za ekipe formule 1 v letih od 2017 do 2019. Dobavitelji in izdelovalci motorjev s prijavo izkažejo svoj interes in pričetek nadaljnjih postopkov. Celoten postopek poteka v skladu s francoskim pravom.

Prijavitelji morajo naprej potrditi svojo neodvisnost od že uveljavljenih dobaviteljev in izdelovalcev motorjev, sam postopek prijave pa se zaključi 23. novembra, nato pa se začne postopek preverjanja njihovih tehničnih in finančnih zmogljivosti.”

Sam poziv ne vključuje tehničnih podrobnosti ampak je v prvi fazi namenjen izkazovanju pripravljenosti za sodelovanje.

Že na dirki v Mehiki je Todt omenil, da je to edini možni način, ki bi umiril prizadevanja trenutnih dobaviteljev, da se nabava motorjev izvede v višini 12 milijonov dolarjev, saj je potrebno imeti tudi možnost alternativnih dobaviteljev in izdelovalcev v primeru, da se pogajanja s sedanjimi dobavitelji in izdelovalci motorjev ne bi izšla.
Očitno so zahteve trenutno vključenih dobaviteljev previsoke, saj je Todt omenil,da bi lahko te zahteve nekatere ekipe prisilile v to, da prenehajo tekmovati oziroma bi jih še bolj izpostavili rizikom stečaja.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish