FIA prepovedala trik z Gurneyevim zavihkom

Formula 1: Alfa Romeo C38 Gurneyev zavihek (Gurney Flap)
Avtor prispevka: , objavljeno 31. marca 2019 .

FIA je pred dirko Formule 1 v Bahrajnu prepovedala trik z zavihkom (t.i. Gurney flap). Moštva F1 bi Gurneyev zavihek lahko izkoriščala za pridobitev prednosti pri nastavitvah dirkalnikov. Z novimi aerodinamičnimi pravili v formuli 1 moštva iščejo nove rešitve, kako najti čim boljše ravnovesje med nastavitvami za kvalifikacije in dirke, pri tem pa naj bi nekatera moštva izkoristila luknjo v pravilih.

Nekatera moštva naj bi pod pravili Parc Fermeja, ko se nastavitve dirkalnikov sicer ne smejo spreminjati, premikala tako imenovan Gurneyev zavihek na prednjih krilcih. Gre za majhen kotnik na zgornji strani zadnjega roba krilc, ki učinkovitost krilca lahko izboljšuje do 30% (odvisno od velikosti).

Pravila moštvom ne dovoljujejo zamenjave sestavnih delov z drugačno vrsto med soboto in nedeljo, strogo gledano pa ne prepovedujejo, da posamezne sestavne dele premestijo z enega dela dirkalnika na drugi. 34.2 člen v odstavku n pravi: “Aerodinamične nastavitve se sme prilagoditi z obstoječimi deli. Ne sme pa se dodajati, odstraniti ali zamenjati sestavnih delov.”

Torej pravila moštvom ne prepovedujejo, da po končanih kvalifikacijah Gurneyev zavihek premestijo na drug del dirkalnika, s čimer bi spremenili ravnovesje dirkalnika, ter posledično izboljšali njegovo rabo pnevmatik.

FIA je bila opozorjena na možno izkoriščanje pravil, a nima podatkov, da bi katero moštvo to dejansko počelo na zadnji dirki. Kljub temu pa so se pred dirko v Bahrajnu odločili, da to možnost onemogočijo. Izdana je bila tehnična direktiva, ki zdaj premeščanje delov, kot je Gurneyev zavihek, prepoveduje. Po novem bi moštvo, ki bi opravilo takšno spremembo, nastopalo z novo specifikacijo prednjega krilca in bi tako moralo dirko začeti iz boksov.

V tem primeru ne gre za moštva v ospredju kolone, saj jih pri Mercedesu in Ferrariju ne uporabljajo, jih pa imajo pri Williamsu, Alfi Romeo, Red Bullu ter Renaultu.

Formula 1: Alfa Romeo Gurney flap
Formula 1: Gurneyev zavihek na dirkalniku Alfa Romeo C38 F1
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish