FIA potrdila prepoved spreminjanja izgleda čelade

Avtor prispevka: , objavljeno 2. marca 2015 .

Dirkači formule ena od letošnje sezone naprej med samo sezono ne bodo več smeli bistveno spreminjati barvne sheme svoje zaščitne čelade, saj je mednarodna avtomobilistična zveza FIA predlagano prepoved zdaj vpisala tudi v pravilnik.

Nekateri dirkači so bolj ali manj redno spreminjali poslikave svojih čelad, zato so se pojavile skrbi, da jih gledalci ne bi mogli prepoznati. Novo pravila pa tako prepoveduje tudi poslikave, s katerimi so dirkači obeležili posebne dogodke.

Novo pravilo pa ne navaja, ali in kako bo dirkač kaznovan v primeru kršitve.

FIA pa je obenem tudi pojasnila nejasnosti okrog izbranih štertnih številk dirkačev. Pred lansko sezono so morali dirkači izbrati številko med 2 in 99, s katero bodo dirkali do konca svoje kariere v formuli ena, toda pojavilo se je vprašanje, kaj se zgodi v primeru da dirkač prehena nastopati v formuli ena. Popravljeno pravilo zdaj definira, da se za konec dirkačeve kariere smatra, če ta ne nastopi na dirki v dveh sezonah zapored.

To torej pomeni, da bodo štartne številke, ki so jih dirkači izbrali predlani in z njimi nastopali v lanski sezoni, na voljo ob začetku sezone 2017.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish