FIA potrdila monaško zmago Pereza in Red Bulla

Avtor prispevka: , objavljeno 30. maja 2022 .

Sodniki zveze FIA so zavrnili pritožbo Ferrarija in tako potrdili zmago Sergia Pereza na VN Monaka ter tretje mesto Maxa Verstappna.

Perez je zmagal na deževni dirki za VN Monaka, medtem ko je v cilj na drugem mestu pripeljal Ferrarijev dirkač Carlos Sainz, Max Verstappen pa je bil tretji. Toda moštvo Ferrari se je na rezultate dirke pritožilo, saj naj bi oba dirkača Red Bulla po postankih v boksih storila prekršek, ko naj bi prevozila rumeno črto na izvozu na stezo.

Sodniki so zaslišali oba dirkača ter predstavnika obeh moštev, nato pa pritožbo Ferrarija zavrnili, ter tako potrdili zmago Pereza in tretje mesto aktualnega svetovnega prvaka.

Pri Ferrariju so trdili, da je Verstappen pri vožnji nazaj na stezo zapeljal na črto, pri tem pa so se sklicevali na podoben prekršek Jukija Tsunode na VN Avstrije 2021. Pri Red Bullu so se branili, da je Nizozemec ostal desno od črte, s čimer pa so se strinjali tudi sodniki, ki so pripomnili, da pravila ne prepovedujejo vožnje po črti, temveč le vožnjo čez njo: “V tem primeru dirkalnik ni zapeljal čez črto, prekršek bi storil le, če bi celotno kolo dirkalnika zapeljalo na levo stran črte.”

Pri pritožbi zoper Pereza pa so pri Ferrariju ob vlogi pritožbe sami priznali, da Mehičan s kolesom ni zapeljal na levo stran črte, zato so sodniki tudi to zavrnili.

Perez se je z zmago v točkovanju prvenstva približal na vsega 15 točk zaostanka za moštvenim kolegom Maxom Verstappnom, in le šest za Charlesom Leclercom, Ferrari pa je že četrtič zapored moral priznati poraz proti Red Bullu.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj