FIA pojasnila nov štartni postopek

Avtor prispevka: , objavljeno 9. julija 2015 .

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je moštva obvestila o novih postopkih na štartu, ki bodo veljali od VN Belgije naprej. Da bi dirkači imeli manj pomoči pri upravljanju dirkalnika, je FIA uvedla nove omejitve na štartnih sistemih dirkalnikov, tako da bodo po novem začetki dirk bolj odvisni od dirkača in njegovih sposobnosti.

Charlie Whiting je ekipam poslal sporočilo, da se bodo komisarji še bolj strogo držali 20.1 člena športnega pravilnika, ki pravi, da mora dirkač dirkalnik voziti sam in brez pomoči.

Pravilniku pa je bila dodana nova direktiva, ki razkriva, da bo FIA predvsem podrobneje nadzorovala delovanje sklopke, obenem pa bo še dodatno omejila posredovanje informacij dirkaču preko radijske zveze.

Dirkači po novem ne bodo smeli prenastavljati delovanja sklopke vse od trenutka ko bodo zapeljali na stezo pa do določenega trenutka po opravljenem štartu dirke. Ekipe pa tudi ne bodo več smele dirkačem pomagati najti točke optimalnega delovanja sklopke s pomočjo tako imenovanega iskalca točke optimalne obremenitve sklopke.

Dirkači pa bodo po novem deležni precej manj navodil preko radijske zveze. Po novem lahko iz boksov dirkaču, ki vozi ogrevalni krog, sporočajo le podatke, za večjo varnost, nikakor pa ne več kako naj se pripravijo na štart dirke. Whiting je pojasnil, da bodo dovoljena izključno sporočila o kritični napaki na dirkalniku, počenih gumah, ali poškodbah na dirkačevevem ali tekmečevem dirkalniku.

Dirkaču bo med dirko dovoljeno sporočiti le kdaj mora zapeljati dirkalnik v bokse na popravilo, ali pa kakšne zastave so izobešene (naprimer rumene zastave, rdeča zastava, prekinjen štart in podobno). Slišati bo smel opozorila v zvezi z mokro stezo, oljem ali ostanki dirkalnikov na stezi v določenih ovinkih ter opozorilo, kdaj mora drugemu dirkaču vrniti mesto (v primeru nedovoljenega prehitevanja).

Še posebej izrecno pa je bilo zapisano, da bodo vsakršna drugačna sporočila v nasprotju z prej omenjenim členom pravilnika in bodo kaznovana.

Foto: FIA

Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo