FIA pojasnila delovanje navideznega varnostnega avtomobila

Avtor prispevka: , objavljeno 11. januarja 2015 .

FIA je objavila pojasnilo, kako bo po sezoni 2015 deloval sistem navideznega varnostnega avtomobila (VSC – virtual safety car).

Koncept je bil uveden po hudi nesreči Julesa Bianchija na Veliki nagradi Japonske 2014 in preizkušan na zadnjih treh dirkah lanske sezone v okviru prostih treningov. V sezoni 2015 se bo VSC uporabljal za nevtralizacijo dirko in po navadi ob dvojnih rumenih zastavah na kateremkoli delu steze, v primeru da bi bili ogroženi dirkači ali varnostniki ob stezi, a razmere ne bi zahtevale vpeljave pravega varnostnega avtomobila.

Ko bo uporabljeno stanje VSC, se bodo ob stezi prikazale oznake zanj, moštva pa bodo dobila sporočilo preko uradnega sistema za sporočanje. Dirkači ne bodo smeli zapeljati v bokse, razen za menjavo pnevmatik, in bodo morali peljati v okviru časa, določenega s strani FIA po posameznih sektorjih. Poleg tega bodo morali paziti, da ne vozijo prepočasi oz. na način, ki bi se razumel kot potencialno nevaren. Vozniki, ki se ne bodo držali predvidenega časa, bodo kaznovani s strani komisarjev.

Ko bo vodstvo dirke menilo, da se je stanje na stezi izboljšalo, bodo preko sistema obvestili moštva, da VSC ne velja več. V okviru od deset do petnajst sekund, se bo napis ob stezi spremenil iz VSC v zelenega in dirkači bodo lahko nadaljevali z dirkanjem. Po tridesetih sekundah bodo ugasnile tudi zelene luči.

Foto: Formula 1