FIA ne bi smela povedati za dogovor s Ferrarijem

Avtor prispevka: , objavljeno 27. marca 2020 .

Nekdanji šef Formule 1, Bernie Ecclestone meni, da si FIA ni naredila nobene usluge s tem, ko je javno objavila, da je s Ferrarijem, po pregledu njihovega pogonskega agregata, dosegla skriven dogovor.

V lanski sezoni je bilo veliko govora o legalnosti Ferrarijevega pogonskega agregata. Čeprav so pri Mercedesu in Red Bullu namigovali na morebitne neskladnosti s pravili, pa uradnega protesta niso vložili. Kljub temu je mednarodna avtomobilistična zveza FIA zasegla Ferrarijeve pogonske agregate, tako iz tovarniškega moštva, kakor tudi iz ekip Alfa Romeo in Haas. Po dolgotrajnem postopku so na koncu preiskavo zaključili z ugotovitvijo, da ni nobenih dokazov o nepravilnostih in morebitnem goljufanju, kar pa tekmecev, ki so menili, da preiskava ni bila dovolj temeljita, ni pomirilo, še posebej pa jih je zmotilo dejstvo, da je FIA napovedala skrivnostni dogovor z moštvom iz Maranella.

Šef Mercedesovega moštva, Toto Wolff je vsem ekipam, ki ne uporabljajo Ferrarijevih motorjev, poslal pismo, s katerim je 7 moštev združil v javnem protestu, v katerem so celo napovedovali sodni postopek s katerim bi razkrili vse podrobnosti ugotovitev preiskave ter dogovora s Ferrarijem. A kasneje je Mercedes sklenil premirje s FIO, Red Bull pa stvari ni pripravljen pustiti pri miru, saj so prepričani, da bi morali dobiti okrog 27 milijonov evrov več nagrade, kolikor bi jim pripadlo z osvojenim drugim mestom v konstruktorskem seštevku, katerega je sicer zasedel Ferrari.

Ecclestone meni, da je FIA položaj slabo obvladala, ko je v javnost poslal izjavo o skrivnem dogovoru s Ferrarijem, hkrati pa niso razkrili za kakšen dogovor gre. “FIA je storila nekaj, česar ne bi smela,” je povedal. “Povedali so le, da so sklenili dogovor, ne pa tudi, kaj ta dogovor vsebuje. Če je Ferrarijev motor bil v skladu s pravili, ne pa tudi v skladu z namenom pravil, bi lahko sporne komponente prepovedali za v bodoče.”

Ecclestona je dogajanje okrog Ferrarijevega motorja spomnilo na vohunsko afero “spygate”, v kateri je ekipa McLaren pridobila obširne podatke o Ferrarijevem dirkalniku in strategijah, zaradi česar je bilo moštvo izključeno iz prvenstva, plačati pa so morali tudi 90 milijonov evrov kazni.

“V dogovoru bi lahko pisalo tudi, da so jih ujeli pri goljufanju, a da glede tega ne morejo storiti nič, saj je sezona mimo, a bi jim za to dali denarno kazen, tako kot se je to zgodilo z McLarnom v sezoni 2007. Takratni predsednik FIE, Max Mosley je želel, da McLaren izključimo iz prvenstva za dve sezoni, toda vprašanje je, če bi se potem sploh vrnili. Zato smo jim vzeli nagrade aktualne sezone ter izdali denarno kazen v višini nagrad, kolikor smo predvidevali, da bi osvojili v prihodnji sezoni.

Toda karkoli je Ferrari lani naredil s svojim pogonskim agregatom je bilo enostavno briljantno, predvsem zato, ker jim je uspelo,” je še dodal Ecclestone.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish