FIA: Mercedesovi “lažni postanki” le del igre

Avtor prispevka: , objavljeno 2. septembra 2018 .

Charlie Whiting, delegat mednarodne avtomobilistične zveze FIA, je pojasnil, da so morebitni lažni postanki med dirko le del igre.

Mehaniki moštva Mercedes so se med dirko za VN Italije v 20. in 21. krogu dirke pripravili na postanek, a na mesto za menjavo gum ni pripeljal nobeden izmed njihovih dirkačev in mehaniki so se ponovno odpravili v svoje garaže, Lewis Hamilton pa je s postankom dejansko opravil šele v 28. krogu, Valtteri Bottas pa v 36.

Na socialnih omrežjih so gledalci opozorili na kršitev 28.12 člena Športnega pravilnika, ki pravi, da “smejo člani moštva v pit lane vstopiti le tik pred postankom, po opravljenem delu pa se morajo umakniti v garaže.”

Šef moštva Mercedes, Toto Wolff, ki se je zaradi lažnih postankov zagovarjal že leta 2015, je dejal, da so se le pripravili na reakcijo na postanek Kimija Raikkonena, ki je gume menjal v 20. krogu.

“Ni šlo za lažen postanek,” trdi Wolff. “Biti moraš pripravljen na reakcijo pri postanku tekmecev. Nismo vedeli, če bo Kimi zapeljal na postanek, zato smo se pripravili, da stprimo nasportno od tega, kar bi storili oni. Za kaj takega moraš biti pripravljen.”

Whiting pa je pojasnil, da je omenjeni člen v pravilniku samo zato, da pitlane ne bi bil prenatrpan, a da ni sporno, če si moštva premislijo pred postankom.

“Moje mnenje je, da je vse to del igre,” je pojasnil. “Ni nam všeč, če člani moštev postopajo po pit laneu če ne opravljajo postanka, toda če se nanj pripravijo…če bi to ponavljali v vsakem krogu, bi o tem imeli kaj povedati.

Toda povsem mogoče je, da so nameravali opraviti postanek pa si so zatem premislili. Dokler nekdo ne stori nekaj zares nekorektnega, ne bomo ukrepali,” je še dodal Whiting.

Njegova interpretacija pravilnika pa se tako precej razlikuje od tiste, ki je bila podana leta 2015 po dirki v Silverstonu, kjer se je moštvo Mercedes za vodstvo borilo z Williamsom, med dirko pa so že v 14. krogu mehanike postavili pred garažo, s čimer so poskušali prelisičiti tekmece v (pre)zgoden postanek. Wolff je takrat priznal, da je šlo za lažen postanek, FIA pa je vsem ekipam zagrozila, da česa takšnega v bodoče ne bo tolerirala, ekipe pa bi morale dokazati, tudi s posnetki radijskih pogovorov, da so dejansko nameravale opraviti postanek. “Vstop v pitlane na tak način, brez tehtnega razloga, ni dovoljen, čeprav je težko dokazati kršitev pravil. Ekipam ne bomo dali več priložnosti, zato jih bomo opozorili, da želimo videti in slišati vse dokaze, da so zares nameravali opraviti postanek,” je takrat dejal predstavnik za javnost. Pravila glede varnosti v boksih so bila postavljena v ospredje v sezoni 2013, ko je na dirki v Nemčiji z Red Bullovega dirkalnika po postanku odpadla guma in poškodovala snemalca.

Mercedesovo mesto za menjavo gum se nahaja pred Ferrarijevim, tako da bi stoječi mehaniki lahko nekoliko ovirali Raikkonenov uvoz na mesto za menjavo. “Če bodo to storili, bomo incident preučili,” je odgovoril direktor dirk. “Če se bo izkazalo, da drugemu dirkalniku otežujejo uvoz v boks, sami pa ne nameravajo opraviti postanka, bomo to verjetno preučili,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish