FIA letos z dodatno spremembo pravil onemogoča ‘partymode’

Avtor prispevka: , objavljeno 3. februarja 2019 .

Pred začetkom nove sezone je mednarodna avtomobilistična zveza FIA še dodatno zaostrila pravila glede porabe olja in tako morda prisolila klofuto Mercedesu in Ferrariju. Poleg že znanih sprememb pravil, bodo moštva letos svoja dirkalnika na stezo morala poslati brez dodatne zaloge olja, s čimer bo nemogoče, ali pa vsaj težje, motorno olje, katerega naj bi bil edini namen mazanje delov motorja, uporabljati za dovajanje aditivov v zgorevalni prostor.

Pri Mercedesu so bili v prvih letih nove ere V6 motorjev pionirji na področju tako imenovanega “party mode” delovanja pogonskega agregata, ki je dirkačem z njihovo pogonsko enoto na kvalifikacijah dal nekaj dodatne moči. V zadnjih letih je svoj kvalifikacijski način delovanja razvil tudi Ferrari in že lani so o najvišjih mestih pogosto odločale le še stotinke.

Na žalost dirkačev (pa tudi moštev) je bila uporaba tega načina delovanja motorja na razpolago le na kvalifikacijah, saj je FIA pred sezono 2018 močno zaostrila pravila in tako omejila koliko olja sme pogonska enota porabiti med dirko. Letos pa bo vse drugače, saj bo morala med kvalifikacijami dodatna posoda za motorno olje biti prazna.

To bi lahko pomenilo, da bo razlika med vodilnima ekipama in ostalimi, predvsem Red Bullom, letos še precej manjša, čeprav je Honda, novi motorni partner ekipe iz Milton Keynesa, pripravila svoj “party mode”.