FIA: Hamilton ne bo deležen posebnega dovoljenja za nastop

Avtor prispevka: , objavljeno 8. decembra 2020 .

Lewis Hamilton se pred zadnjo dirko letošnje sezone nahaja v kočljivi situaciji, saj mu FIA ne bo izdala nobenih posebnih dovoljenj, ki bi mu omogočili nastop na zadnji dirki sezone v Abu Dabiju, istočasno pa mora izpolniti stroge zahteve tako Bahrajna, kjer mora preživeti 10 dnevno samo izolacijo, kakor tudi Abu Dabija, kjer ga čaka še 48 ur samo izolacije.

Toto Wolff, šef moštva Mercedes meni, da je Hamilton na dobri poti, da se v Abu Dabiju vrne v dirkalnik, toda Britanec bo vsaj do četrtka, ko bo minila obvezna 10 dnevna samoizolacija, ujet v svoji hotelski sobi v Bahrajnu, kjer po besedah Wolffa preživlja težke čase. “Če nisi doma, temveč ležiš v hotelski sobi, to nikakor ni udobno,” je povedal Wolff, ki sicer ni razkril Hamiltonovega zdravstvenega oziroma fizičnega stanja, a je namignil, da je sedemkratni svetovni prvak, ki v teh dneh tudi ni preveč aktiven na socialnih omrežjih, na pravi poti k vrnitvi v dirkalnik: “Če imajo zdravniki prav, bo negativen že na testu v četrtek ali petek.”

Protokoli potovanja med Bahrajnom in Abu Dabijem so najstrožji, kar so jih dirkači in člani moštev doživeli v letošnji sezoni. Vsi imajo namreč rezervirane čarterske polete v Združene Arabske Emirate, ki so izvzeti iz sicer obvezne 14 dnevne izolacije za potnike iz drugih držav. Hamilton bo moral pokazati negativen test, če želi zapustiti Bahrajn skupaj z ostalo karavano F1, v primeru privatnega poleta z letalom pa bo potreboval posebno dovoljenje pristojnih organov v ZAE.

Britanec bo torej Bahrajn lahko zapustil najhitreje v četrtek in če ga Abu Dabi sprejme brez komplikacij, bo moral kljub vsemu opraviti še testiranje v sklopu protokolov F1 in ostati v izolaciji za 48 ur, kar pomeni, da bo moral izpustiti vsaj petkove treninge, v primeru zamude pa se ne bo mogel udeležiti niti sobotnega tretjega prostega treninga, najverjetneje pa tudi kvalifikacij. Če ne bo nastopil niti na kvalifikacijah, mu pravila ne dovoljujejo nastopa na dirki, pri tem pa mu FIA ne bo delala uslug in izdala posebnega dovoljenja za nastop.

“V prvi vrsti je potrebno spoštovati zakone in predpise držav, v katerih se nahajamo,” je pojasnil direktor dirk F1, Michael Masi. “Hamiltonov nastop je tako v največji meri odvisen od tega, če bodo pristojni organi v Bahrajnu odločili, da izpolnjuje vse potrebne pogoje, nato pa enako velja še za oblasti v Abu Dabiju. Šele potem bo moral izpolniti tudi vse zahteve, ki jih je predpisala FIA, to je, negativen test pred vstopom v paddock.”

Toda Hamilton bo moral vse te kriterije izpolniti v določenem času. “Pravila so jasna. Če dirkač ne sodeluje na treningu ali kvalifikacijah, ne sme nastopiti na dirki. Hamilton mora torej izpolniti vsaj enega izmed teh kriterijev po prihodu v paddock – nastop na treningu ali vsaj kvalifikacijah.”

George Russell je na VN Sahirja prikazal odlično formo, zaradi katere je Lewis Hamilton postal nervozen.

Odmeven nastop Georga Russella, ki je na VN Sahirja nadomeščal Hamiltona, pa naj bi po besedah Wolffa podžgal Hamiltona, da se čimprej vrne, saj se že tako ne počuti dobro, ujet v hotelski sobi, ob nastopu Russella pa se je počutil še slabše. “Če mlad dirkač sedi v tvojem dirkalniku, s katerim si osvojil naslov prvaka, ob vseh teh dejavnikih zagotovo v svoji hotelski sobi ne boš skakal od veselja.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish