FIA: “Halo” obvezen od 2018

Avtor prispevka: , objavljeno 20. julija 2017 .

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je na sestanku strateške skupine formule ena po hitrem postopku prižgala zeleno luč zaščiti za glavo dirkača, imenovana “haló”, ki bo obvezen na vseh dirkalnikih od prihodnje sezone naprej. V formuli ena so si v zadnjih letih, po tragičnih nesrečah Marie de Vilotte ter Julesa Bianchija, prizadevali povečati varnost dirkača v dirkalniku. Uvedba hala je bil sicer načrtovana že za letošnjo sezono, potem ko so v drugi polovici lanske sezone zaščito večkrat preizkusili na dirkalnikih, a je bila kasneje odložena, saj so se pojavile druge, bolj estetične zamisli, kot je denimo ščit, kakršnega je Sebastian Vettel preizkusil na prvem treningu v Silverstonu.

Halo so preizkusile vse ekipe, mnenja pa so bila deljena, a po sredinem sestanku je halo zdaj obvezen, saj naj bi bil najboljša rešitev na razpolago.

“Po soglasnem strinjanju strateške skupine (ki jo sestavljajo predstavniki moštev in FIE), ter po večkratni podpori dirkačev, FIa potrjuje, da bo halo v sezoni 2018 obvezen,” so zapisali v izjavi za javnost. “Moštva bodo pomagala izboljšati njegovo obliko. Po različnih napravah v preteklih letih je postalo jasno, da je halo najbolj vsestranska zaščita.”

Strateška skupina je razpravljala tudi o načrtih glede pogonskih agregatov po sezoni 2020. Glede te teme bodo preko poletja, pred naslednjim sestankom skupine, ki bo septembra, potekale še dodatne analize, pravijo pri FII.

Soglasno pa so bili sprejeti tudi predlogi za znižanje stroškov, razpravljali pa so tudi o načinih za izboljšanje šova, pri čemer so predlagali številne rešitve, katere bodo preučili z raznimi analizami.

Na sestanku so bile prvič prisotne vse ekipe.

Foto: Mercedes