FIA: Ferrarijev ERS je legalen!

Avtor prispevka: , objavljeno 27. maja 2018 .

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je po nekaj dneh govoric o vprašljivi legalnosti Ferrarijevega hibridnega sistema v Monaku v rdeča dirkalnika dodala dodatno merilno napravo, s katero bi zaznali, če bi ekipa iz Maranella res uporabljala več električne energije kot je dovoljeno. Zdaj so dokončno ovrgli obtožbe, potem ko temeljit nadzor, ki se je začel v sklopu dirkaškega konca tedna v Azerbajdžanu. Predsednik zveze Jean Todt naj bi bil jezen, ker je Mercedes na tak način izkoristil medije.

“V Bakuju smo imeli nekaj zadržkov, za katere smo težko našli pojasnila,” je povedal Charlie Whiting, tehnični strokovnjak FIE. “Sprva nismo mogli potrditi vseh odstopanj v podatkih, pojasnila pa niso bila povsem prepričljiva, toda v Španiji je Ferrari z dodatnimi ukrepi omogočil, da smo zadevo bolje razumeli in zdaj lahko rečem, da smo z ugotovitvami povsem zadovoljni.”

Kot smo že poročali, se je predvsem v medijih veliko govorilo, da naj bi Ferrari našel način, kako obiti omejitev uporabe dodatnih 163 konjskih moči iz hibridnega sistema. To naj bi dosegli tako, da naj bi obšli senzor, ki meri porabljeno električno energijo iz baterije. Whiting je pojasnil, da sta govorice sprožila James Allison ter Lorenzo Sassi dva nekdanja člana moštva Ferrari, ki sta prestopila k Mercedesu. Da so bili v moštvu Srebrnih puščic prepričani v nepravilnosti, nakazuje tudi izjava Lewisa Hamiltona, ki je po kvaifikacijah v Monaku dejal, da “točno ve, kaj se dogaja” pri Ferrariju, govorice pa je podkrepil tudi Niki Lauda, ki je v intervjuju za nemški Bild namerno namignil na sum goljufije Ferrarija. Mercedes pa kljub temu ni vložil uradnega protesta zoper Ferrari, kar pa je razjezilo predsednika FIE, Todta, ki je dejal: “Če moštvo dvomi v legalnost dirkalnikov drugega moštva, potem bi morali vložiti protest, kar bi bilo precej bolj zdravo za ta šport, kot pa da za kampanjo uporabijo medije.”

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj