FIA dodatno zaostrila nadzor nad gorivom

Avtor prispevka: , objavljeno 10. maja 2015 .

Že pred časom smo poročali, da FIA namerava uveljaviti ostrejše ukrepe za merjenje pretoka goriva v dirkalnikih. Nekatere ekipe, predvsem Mercedes, naj bi našle način, kako obiti pravilo, ki omejuje največjo količino goriva, ki lahko priteče v motor in sicer tako, da v dovodu goriva za merilcem shranijo nekaj dodatnega goriva, ki ga potem lahko uporabijo pri pospeševanju iz zavojev. S tem naj bi pridobili nekaj prednosti, predvsem na kvalifikacijah. FIA je napovedala, da bo pretok goriva merjen na več mestih v sistemu po VN Kitajske.

Kljub temu pa krovna organizacija očitno ni zadovoljna, saj so po kvalifikacijah v Barceloni izdali opozorilo o novih ukrepih. “Zahtevamo, da tlak goriva v celotni napeljavi ostane enakomeren. Poraba mora ves čas biti večja od 90kilogramov na uro,” je v obvestilu ekipam zapisal tehnični delegat FIE, Charlie Whitting, ki pa je pustil odprta vrata razlagi, kaj si FIA razlaga kot enakomeren pretok. “Menimo, da tega ni potrebno definirati, saj bo bolj praktično, da o tem razpravljamo z ekipami, ki se jih to tiče, ko oziroma, če pride do nesporazumov,” je pojasnil.

FIA naj bi posebej pregledala vsak sistem za dovod goriva, s čimer bodo zagotovili, da so vsi v skladu s pravili. “Opravili bomo tudi fizičen pregled sistemov za dovod.”

Foto: FIA

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish