FIA bo uvedla “virtualni varnostni avto”

Avtor prispevka: , objavljeno 11. oktobra 2014 .

Šefi ekip formule ena so se z direktorjem dirk Charlijem Whitingom dogovorili za uvedbo tako imenovanega virtualnega, oziroma navideznega varnostnega avtomobila. Gre za to, da se v primeru da nek dirkalnik obtiči na nevarnem mestu, dirkači morajo držati določenega časa kroga. Ta rešitev naj bi prišla v poštev v primerih, ko lahko varnostniki hitro umaknejo posledice nesreče, vendar bi morala v izletna območja zapeljati pomožna vozila, kot je naprimer dvigalo.

Dirkači so morali že do sedaj, ko je vodstvo dirke na stezo poslalo varnostni avto, upočasniti do določene mere, dokler se niso razvrstili za njim.

Rešitve pa žal še ne morejo uvesti, saj bi bile potrebne nekatere predelave dirkalnikov, bo pa FIA izvedla preizkus novega sistema na enemu izmed prostih treningov v sklopu naslednje dirke v Teksasu, ki bo čez tri tedne. Do takrat bodo dirkače v primeru nesreč opozarjali z navodilom “izredno previdno”.

Whiting je dejal, da so sicer ob Sutilovi nesreči, zaradi katere je na izletno območje zapeljal traktor, v katerega je nato trčil Jules Bianchi in se poškodoval, vsi dirkači upočasnili vožnjo, le da so nekateri upočasnili bolj, kot drugi. Ni pa želel razkriti, koliko je upočasnil Bianchi. “Vem kako hitro je vozil, ko je zapeljal s steze,” je dejal Whiting. “Videli smo podatke vseh dirkalnikov in vsi so upočasnili vožnjo. Nekateri niso upočasnili prav veliko. Brezpredmetno se je spuščati v razprave o tem, koliko je Bianchi upočasnil v primerjavi z drugimi. Vozil je počasneje, kot ponavadi,” je dodal Whiting.

Foto: FIA

0 0 glasovi
Oceni komentar
59 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje