FIA: Alonso lahko nastopi na testiranju mladih dirkačev

Avtor prispevka: , objavljeno 2. decembra 2020 .

Dvakratni svetovni prvak Formule 1, Fernando Alonso, ki se prihodnjo sezono vrača v prvenstvo Formule 1, bo lahko nastopil na testiranju, ki naj bi bilo namenjeno mladim dirkačem. Testiranje bo sledilo zadnji dirki letošnje sezone v Abu Dabiju, kjer bodo moštva večinoma s svojimi mladimi dirkači opravila priprave na novo sezono, mednarodna avtomobilistična zveza FIA pa je nastop dovolila tudi Alonsu.

Seveda je to razjezilo tekmece, saj menijo, da bo moštvo Renault (oziroma Alpine, kot se bo imenovalo v novi sezoni) pridobilo prednost s testiranjem z izkušenim dirkačem, ki bo prihodnjo sezono dirkal zanje.

Moštva naj bi po prvotnem načrtu s predelanimi dirkalniki v Abu Dabiju preizkušala 18-palčne gume, a zaradi sprememb pravil, zaradi katerih bodo gume z večjim presekom v uporabi šele v sezoni 2022, so testiranje namenili mladim dirkačem. Na njem naj bi moštva na stezi imela po dva dirkalnika, v njih pa mlade dirkače z malo oziroma brez izkušenj z dirkalniki Formule 1. Nekatere ekipe so želele odpovedati testiranje, saj bi s tem prihranili kar nekaj sredstev po težki sezoni, katero je prizadela epidemija koronavirusa, a so se na koncu vsi strinjali, da si mladi dirkači zaslužijo priložnost, poleg tega pa nekatera moštva ustvarijo prihodke z oddajo testnega sedeža.

Pravila, ki urejajo kdo sme nastopiti na testu, pravijo, da morajo dirkači imeti mednarodno licenco kategorije A, v karieri pa naj nebi nastopili na več kot dveh dirkah Formule 1, razen, če FIA dovoli drugače.

Proti Alonsovemu testiranju so predvsem pri McLarnu, Ferrariju in Racing Pointu, kjer pravijo, da bo veteran Alonso, ki je v karieri odpeljal 312 dirk, za volanom letošnjega dirkalnika lahko precej vplival na razvoj za prihodnjo sezono.

Direktor dirk Michael Masi je kljub temu potrdil, da bo testiranje dovoljeno tudi Špancu, na odločitev pa naj bi vplival sam predsednik zveze FIA, Jean Todt, ki naj bi se skliceval na del pravila, ki narekuje, da lahko FIA določi drugače.

Testiranje je tako odprto za vse dirkače, ki niso dirkali v sezoni 2020, to pa naj bi izkoristili tudi pri Red Bullu, kjer bo zanje testiral Sebastien Buemi, za Alfo Romeo pa bo vozil Robert Kubica. Testiranje bo prav prišlo tudi Jacku Aitkenu, ki bi lahko prav v Abu Dabiju odpeljal drugo dirko F1, če Lewis Hamilton ne preboli koronavirusa.

Pri McLarnu in Racing Pointu pa ostajajo nejevoljni, saj so se nastopu na testiranju že pred časom odpovedali, nove pogoje pa bi lahko izkoristili in lobirali, da naj FIA testiranje odpre za vse dirkače, s čimer bi lahko testni dan izkoristili za privajanje svojih novih dirkačev.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj