Ferrarijevi motorji znova pod drobnogledom

F1: Charles Leclerc meni, da je bil Ferrarijeva odločitev na VN Kitajske pravilna
Avtor prispevka: , objavljeno 17. oktobra 2019 .

Pogonski agregati moštva Ferrari so po poletnem premoru znova poskrbeli, da je završalo med inženirji motornih oddelkov konkurenčnih ekip.

Preporod moštva iz Maranella naj bi bil posledica posodobljenih motorjev, ki naj bi na kvalifikacijah prinesli tudi 0.8 sekunde na krog, vse to pa po zaslugi izkoriščanja “ostankov” olja v t.i. intercoolerju, oziroma hladilniku vstopnega zraka. V njem naj bi bili dodatki za boljše izgorevanje, ki skupaj z oljem in zrakom vstopajo v izgorevalno komoro pogonske enote.

Tako vsaj sumijo Ferrarijevi tekmeci, ki so pri mednarodni avtomobilistični zvezi FIA vložili več povpraševanj v zvezi z zasnovo motorja italijanskega moštva. Njihov namen je seveda doseči ali prepoved, ali pa pojasnilo, zakaj je takšna zasnova legalna, da bodo lahko kasneje tudi sami izdelali podobne rešitve.

Ferrarijeva dirkača sta po poletnem premoru zmagala na vseh petih kvalifikacijskih treningih in na treh dirkah.

Tekmeci sumijo, da Ferrari v hladilnik zraka izpušča olje z dodatki, česar pravila pravzaprav ne prepovedujejo. Prepovedano pa je namerno izkoriščanje hlapov katere koli tekočine, razen seveda goriva.

Tekmece pa je znova zmotil tudi Ferrarijev sistem za ponovno uporabo odpadne energije, a FIA za zdaj še ni podala odgovorov na nobeno ozmed povpraševan, so pa zagotovili, da še vedno podrobno spremljajo vsem parametrom pogonskih enot, ki skrbijo, da so le te v skladu s pravili.

Ker FIA uradnih odgovorov ni podala, tekmeci ne vedo, kako nadaljevati. Ena izmed možnosti je uradni protest, za katerega pa se moštva v zvezi s Ferrarijevim motorjem za zdaj niso odločila.

 

 

Foto: Ferrari