Ferrarijevi motorji le malenkost močnejši od tekmecev

F1: Charles Leclerc meni, da je bil Ferrarijeva odločitev na VN Kitajske pravilna
Avtor prispevka: , objavljeno 27. novembra 2019 .

Zaupni vir iz mednarodne avtomobilistične zveze FIA je za italijanske medije razkril, da so Ferrarijevi pogonski agregati od Mercedesovih močnejši le za 26 do 30 konjskih moči, oziroma okrog 20 kilovatov. Tekmeci, ki sumijo da moštvo iz Maranella nekako uspešno obhaja omejitev pretoka goriva, sicer trdijo, da gre za razliko okrog 70 konjskih moči. Toda telemetrični podatki, ki so na razpolago zvezi FIA naj bi pričali, da temu ni tako.

FIA ima ves čas dostop do vseh podatkov z vseh dirkalnikov in tako bi zaznali velika odstopanja. Razlogov, da rdeča dirkalnika na ravninah dosegata višje hitrosti je več. Eden izmed teh je, da so v italijanskem moštvu v primerjavi z lani močno izboljšali učinkovitost pogonskega agregata, hkrati pa so našli boljši način izrabe sistema ERS, vse to pa v kombinaciji z bolj učinkovito aerodinamiko, ki ustvarja manj zračnega upora, omogoča višje končne hitrosti.

Vir, ki želi ostati anonimen trdi, da ne obstaja nikakršna možnost, da bi Ferrari lahko presegel dovoljen pretok goriva, saj bi FIA takoj zaznala odstopanja v moči pogonskega agregata pri Ferrariju in pri moštvih Haas in Alfa romeo, ki uporabljata enake motorje. Imata pa Ferrarijeva dirkača na razpolago nekaj več moči v primerjavi z dirkači moštev, ki kupujejo Ferrarijeve motorje, kar pa pravila dovoljujejo.

FIA bo v prihodnji sezoni od moštev zahtevala, da v svoje dirkalnike namestijo dodaten merilnik pretoka goriva, s čimer želijo utišati govorice o morebitnem goljufanju, s čimer se nekatera moštva igrajo politične igrice. Na to namiguje predvsem dejstvo, da kljub temu da pri Mercedesu in Red Bullu bolj ali manj odkrito sumijo na nepravilnosti pri Ferrariju, do zdaj niso vložili pisnega protesta zoper dirkalnike, ki bi enkrat za vselej jasno in glasno potrdil ali ovrgel teorije o nepravilnistih na Ferrarijevih šestvaljnikih.

Italijanski mediji celo izpostavljajo brazilsko zmago Maxa Verstappna, ki bi bila prav tako lahko označena za sumljivo, glede na to, kako se je Honda v zadnjih dirkah od Austina, ko je Red Bull na zvezo FIA naslovil prva vprašanja o legalnosti sistemov za dovod goriva. Fonometrične analize pogonskih agregatov naj bi namreč kazale, da je bil Hondin pogonski agregat v Interlagosu le še okrog petnajst konjskih moči šibkejši od Mercedesovega, nov Ferrarijev agregat, s katerim je Charles Leclerc nastopil na kvalifikacijah, ne pa tudi na dirki, pa naj bi bil le okrog dvanajst konjskih moči pred Mercedesovim motorjem, medtem ko je imel Sebastian Vettel pri najvišjih vrtljajih na razpolago okrog 25 konjskih moči več od Lewisa Hamiltona.

Foto: Ferrari

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish