Ferrarijev dirkalnik je močno počasnejši od lanskega

Avtor prispevka: , objavljeno 4. julija 2020 .

Moštvo Ferrari bo letos, kot kaže, doživelo hud poraz, če se njihov veliki paket izboljšav, ki jih bodo uporabili na VN Madžarske čez dva tedna, ne obnese. Rdeča dirkalnika sta bila namreč na kvalifikacijah neverjetno nekonkurenčna, saj so skoraj ostali brez uvrstitve v zadnji del kvalifikacij. Sebastian Vettel se ni uspel prebiti višje od enajstega mesta, Charlesu Leclercu pa je to uspelo le za las, njegov najhitrejši poizkus v zadnjem delu pa je bil skoraj sekundo počasnejši od časa 1:02.939, s katerim je Valtteri Bottas osvojil najboljši štartni položaj.

Leclerc je lansko dirko za VN Avstrije začel s prvega mesta, potem ko je na kvalifikacijah s časom kroga 1:03.003 postavil rekord steze Red Bull Ring. Letošnji dosežek na kvalifikacijah 1:03.923, ki je bil le sedmi v zadnjem obračunu za štartna mesta, je bil 0.920 sekunde slabši od lanskega.

Razlog za to se vsekakor skriva v tem, da so vsa moštva po zimskih testiranjih v Barceloni v začetku leta, pripravila številne izboljšave dirkalnikov za to prvo dirko, le pri Ferrariju teh ni bilo na spregled. Vettel in Leclerc namreč dirkata z enako konfiguracijo dirkalnika, s kakršno sta zaključila testiranja.

Seveda je pri primerjavi časov potrebno upoštevati še druge dejavnike, kot so temperature steze, pa tudi zmesi gum, toda številke kažejo, da so tako pri Mercedesu, kot McLarnu, Renaultu ter Racing Pointu letos na stezo postavili hitrejši dirkalnik, le Red Bull Racing je v primerjavi z lani bil 0.038 sekunde počasnejši.

Zanimivo je, da sta veliko izgubili tudi moštvi Haas ter Alfa Romeo, ki uporabljata Ferrarijeve pogonske agregate. Lani je sta bili Alfi uvrščeni na 7. in 8. mesto, Haasova dirkača pa na 11. oziroma 5.

Za zaostanek bi tako lahko okrivili pogonske agregate iz Maranella, katere je Ferrari moral pred sezono prilagoditi. FIA je namreč preučila lanske motorje in ugotovila, da je morda prihajalo do pridobivanja nelegalne prednosti. Tega sicer niso uspeli dokazati, a so dosegli, da je Ferrari spremenil zasnovo letošnjih, spremembe pa se očitno odražajo v izgubi hitrosti na ravninah. Medtem ko sta bila Ferrarija na merjenju najvišjih hitrosti lani v samem vrhu, pa sta bila letos šele 18. in 20., več kot 9 km/h počasnejša od vseh ostalih.

Da težave izhajajo iz pogonske enote ne skriva tudi Guenther Steiner, šef moštva Haas, ki ob dejstvu, da se je v najhitrejšo deseterico uvrstil le eden izmed šestih dirkalnikov s Ferrarijevimi pogonskimi agregati, pravi da se bo potrebno pogovoritis Ferrarijem in ugotoviti, zakaj pogonski agregati niso takšni, kot bi pričakovali. “Nismo naredili analize, ali govorili s Ferrarijem, toda morda fantje iz Maranella vejo več, kot mi,” je povedal. “Težko rečem, da je vse v redu, saj vsi vidimo, kje sta Ferrarija, kje sta Alfi Romeo in kje smo mi.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish