Ferrari za 2022 pripravlja radikalen motor

Avtor prispevka: , objavljeno 12. februarja 2021 .

Italijanski kolegi iz Motorsport.com poročajo, da se bo Ferrari za leto 2022 pri svojem motorju zgledoval po Mercedesu, ki ima ločen turbo in kompresor. Serijski svetovni prvaki so to uvedli že na začetku hibridne dobe Formule 1.

Novost je, da bi lahko turbo polnilnik šel dovodno odprtino, kar bi povzročilo miniaturizacijo zgornjega dela motorja,” tako poročilo Motorsport.com, ki v nadaljevanju razloži, kako ta nova pogonska enota ne bo le kopija Mercedesovega motorja, temveč bo dejansko prva te vrste. “Wolf Zimmermann, ki je zadolžen za razvoj pogonske enote za nove tehnične predpise, namerava polnilnik ločiti od turbota, kar gre v smeri tega, kar si je Mercedes prizadeval od začetka hibridne dobe leta 2014. To pa je, da je bil prvi element nameščen spredaj na šestvaljniku s strani podvozja, drugi element pa zadaj. Danes pa sta oba združena v smeri menjalnika,” tako v poročilu.

Po poročanju italijanskih medijev, naj bi Ferrari delal na radikalnem konceptu motorja za sezono 2022.

Oba elementa bosta povezana s shaftom v skladu s predpisi. Toda Ferrari pa ne bo kopiral le arhitekture, svoje raziskave bo poskušal potisniti v smer nove rešitve in sicer da bo vnesel polnilnik v šestvaljno sesalno odprtino in na novo uredil hladilnik. Inženirji poskočnega konjička v ta namen eksperimentirajo z resnično nenavadno postavitvijo, ki bi lahko privedla do opustitve sistema hupe s spremenljivo geometrijo, zahvaljujoč kateri je mogoče najti pravo moč pri različnih vrtljajih motorja.” Čeprav bi takšen radikalen pristop s seboj prinesel tudi tveganje z zanesljivostjo, bi prihranek na teži in aerodinamični ugodnosti, ki bi prinesla ta zasnova, vodilnim dalo upanje, da se bo Scuderia znova vrnila na vrh Formule 1.

Pri tem naj ne bi sledili le rešitvi Mercedesa, temveč jo tudi nadgradili. Če se bo tveganje izplačalo, bi se lahko Ferrari znova vrnil na vrh, če bo šlo narobe, pa bi lahko to bila prava katastrofa.

In z morebitno zamrznitvijo razvoja motorja od leta 2022 naprej, skupaj z zgornjo mejo proračuna, ki je bila uvedena v Formuli 1, naj bi še ekipe Mattia Binotto menda ukazal nadaljevati ta projekt, namesto da bi obdržal motor, ki ga bo v letošnji sezoni imel dirkalnik SF21. Torej, če se bo tveganje izplačalo, bi se lahko Ferrari vrnil na vrh kraljevega razreda motošporta, medtem ko bi bile posledice, če bi šlo narobe, pogubne.

Članek je na voljo tudi na strani vmax.si                                  

Foto: Marc VDS

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish