Ferrari vložil zahtevek za ponovni pregled Vettlove kazni v Kanadi

sebastian vettel ferrari kanada 2019
Avtor prispevka: , objavljeno 17. junija 2019 .

Moštvo Ferrari je, kot so tudi napovedovali, pri mednarodni avtomobilistični zvezi FIA vložilo zahtevek za ponovni pregled odločitve komisarjev, ki so Sebastiana Vettla v Kanadi kaznovali s pet-sekundno kaznijo, zaradi katere je izgubil zmago na dirki v Montrealu.

Ferrari želi, da komisarji FIA še enkrat preučijo video dokaze in telemetrijo, ter znova presodijo, če je Vettel dejansko storil prekršek, ko se je vračal na stezo v 48. krogu dirke, ko naj bi se po napaki nevarno vrnil na progo in pri tem z nje izrinil Lewisa Hamiltona.

Pravilnik sicer moštvu iz Maranella ni dopuščal možnosti, da se pritožijo na kazen po dirki, toda mednarodni športni pravilnik zveze FIA tekmovalcem omogoča zahtevo za ponovni pregled odločitve, pod pogojem, da je tekmovalec pridobil nove dokaze, ki v trenutku odločitve komisarjev niso bili na razpolago.

Čeprav uradnega pojasnila, kakšni so ti novi dokazi ni, pa se govori, da je moštvo pridobilo nove video posnetke z dirkalnika Sebastiana Vettla, ki skupaj s telemetrijo “nedvoumno” dokazujejo, da ni šlo za namerno dejanje Nemca, zaradi česar kazen naj ne bi bila upravičena.

V Maranellu so tako trdno prepričani, da je kanadska zmaga njihova, da so nad vhodom v tovarno izobesili zastavo, kot to storijo za vsako zmago v sezoni.

Komisarji bodo nove dokaze in okoliščine najverjetneje preučili med dirkaškim koncem tedna v Franciji, njihova prva odločitev pa bo ta, ali so novi dokazi sploh uporabni. Če bodo presodili, da so novi podatki dejansko pomembni, bodo poslušali tudi izjavo predstavnika moštva Ferrari.

Čeprav večina gledalcev (na naši FB strani vas je v anketi kar 79% glasovalo, da kazen ni zaslužena) pa tudi izkušenih dirkačev okrog sveta meni, da so komisarji z izdano kaznijo storili napako, pa je možnosti, da bi komisarji Hamiltonu zmago odvzeli zdaj, zelo malo. V podobnih situacijah se komisarji ne odločijo spremeniti svoje odločitve, v tem primeru pa bi znova zanetili požar, ki je zajel socialna omrežja, a se je do zdaj že nekoliko pogasil.