Ferrari v Kanadi z novo turbino

Avtor prispevka: , objavljeno 9. junija 2016 .

Moštvo iz Maranella je letos močno razočaralo s svojo formo, ki se kljub številnim izboljšavam dirkalnika ne dviguje tako naglo, kot denimo pri Red Bullu. Toda pred dirko v Montrealu so Italijani napovedali nove izboljšave, ki naj bi jim pomagale vsaj ohraniti stik z Mercedesom in Red Bullom.

Za uspeh na stezi Gillesa Villeneuva je predvsem pomembna moč motorja, prav na tem področju pa je Ferrari pripravil nekaj novosti. Tako Kimi Raikkonen kot Sebastian Vettel bosta na VN Kanade lovila prvo letošnjo zmago z novim pogonskim agregatom, na katerem bo nameščena nova, izboljšana turbina.

Zanjo so v Maranellu porabili še tri razvojne žetončke, dirkača pa bosta tako lahko iz enote za obnovo kinetične energije MGU-H na turbini pridobila več dodatne moči, kar bo do izraza prišlo predvsem na kvalifikacijah.

“Hibridni sistem je v Kanadi zelo pomemben, saj je pri pospeševanju na štartno-ciljni ravnini potrebno iz motorja spraviti čim več moči,” je pojasnil Mattia Binotto, šef Ferrarijevega motornega oddelka.

Kimi Raikkonen se je na zadnjih dveh dirkah v Kanadi na enak način zavrtel na izhodu iz lasnice. Vrtenju je v veliki meri botroval prav hibridni sistem. “Sistem mora pravilno zajemati energijo na mešanem delu steze, tako da je do pospeševanja iz lasnice že poln, saj tako ne pride do nenadne izgube moči in nepredvidljivega obnašanja dirkalnika,” je še pojasnil Binotto.

Ferrarijev partner Shell, ki zanje proizvaja gorivo, bo v Kanadi ponudl izboljšano mešanico, ki bo omogočila ekipi še bolje izkoristiti nove dele motorja.

Novo pa bo tudi zadnje vpetje, ki trenutno dirkačema predvsem na kvalifikacijah ne omogoča optimalne izrabe gum. Sistem vzmetenja z vlečno letvijo ne dopušča, da bi gume dovolj hitro ogreli na optimalno delavno temperaturo, saj ni dovolj togo in kot tako ne nudi dovolj mehanskega oprijema na izhodu iz ovinkov. Da rdečima dirkalnikoma primanjkuje slednjega, je bilo vidno tudi v Španiji, kjer je Raikkonen v boju za zmago z Maxim Verstappnom največ izgubljal ravno pri pospeševanjih iz zadnjega ovinka steze v Barceloni.

“Vemo, da je naša velika težava v tem, kako dirkalnik sodeluje z gumami,” je povedal šef moštva, Maurizio Arrivabene. “Te težave moramo rešiti, saj če dirke ne začnemo iz prvih vrst, se potem znajdemo v težavah, v kakršnih se ne bi smeli,” je še dodal.

 

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj