Ferrari v domači Monzi z rabljenimi motorji

Avtor prispevka: , objavljeno 31. avgusta 2017 .

Moštvo Ferrari bo na svoji domači dirki uporabilo rabljena pogonska agregata, s katerima sta Sebastian Vettel in Kimi Raikkonen vozila že na dirki v Spa Francorchampsu. Steza v Monzi namreč terja čimveč moči iz pogonskih agregatov, ekipa iz Maranella pa se je odločila uporabiti stara pogonska agregata, ki po starih pravilih lahko na 100 prevoženih kilometrov porabita 1.2 litra, uporabo četrtega pogonskega agregata pa so taktično prestavili na kasnejši čas, saj načrtujejo nove izboljšave, s katerimi bodo nadoknadili izgubo moči zaradi manjše dovoljene porabe motornega olja.

Z VN Italije namreč v veljavo stopa nova omejitev porabe motornega olja in sicer bodo vsi pogonski agregati, ki bodo prvič uporabljeni v Monzi ali kasneje, lahko na 100 kilometrov porabili le še 0.9 litra olja, to pa bi Ferrari v primerjavi z Mercedesom stalo od 10 do 15 konjskih moči.

Moštvo Mercedes je novo omejitev obšlo tako, da so četrti in s tem tudi zadnji dovoljeni motor letos, uporabili na VN Belgije, s tem pa bodo vsi njihovi pogonski agregati do konca sezone lahko porabljali 1.2 litra olja na sto kilometrov (razen če bodo zaradi okvare morali uporabiti peti motor, v katerem primeru jimsledi kazenska izguba desetih štartnih mest, pogonski agregat pa bo moral biti v skladu z novimi pravili).

Kupci njihovih pogonskih sklopov, moštvi Force India in Williams, bodo četrti agregat dobili v Monzi, tako da bo ta, čeprav praktično enak, kot v dirkalnikih Lewisa Hamiltona in Valtterija Bottasa, smel porabiti 0.3 litra olja manj.

Foto: Ferrari