Ferrari v Barceloni testiral zaščito za glavo

Avtor prispevka: , objavljeno 3. marca 2016 .

Moštvo Ferrari je na dirkalnik Kimija Raikkonena danes namestilo zaščito za dirkačevo glavo,  kakršna naj bi v prihodnji sezoni postala obvezna. Kako dirkalniki izgledajo z njo presodite sami, na socialnih omrežjih pa rešitev ni požela navdušenja, pojavila pa so se tudi vprašanja glede smiselnosti takšne zaščite, saj denimo ne bi preprečila nesreče Felipeja Masse, strokovna preiskovalna komisija pa je ocenila, da tudi ne bi rešila Julesa Bianchija.

Še več, vprašanje je, ali bi takšna zaščita bila varna v primerih bočnega trka, kakršnega smo videli lani v Avstriji, ko je Fernando Alonso zapeljal čez kabino Kimija Raikkonena. Ob takšni zaščiti, bi morda nos dirkalnika vkleščil dirkačevo glavo.

Ferrari je intenzivno delal na razvoju zaščite. Ta naj bi sprva tehtala okrog 10kg, verzija, ki jo je preizkusil Raikkonen pa naj bi tehtala le še 6kg.

Tokratna različica je bila izdelana tako, ad se jo privijači na šasijo dirkalnika, v bodoče pa naj bi se vrhnji element zaščite odprl, kot nekakšen pokrov, tako da bi dirkač lažje vstopil in izstopil iz dirkalnika.

Mehaniki so zaščito na dirkalnik namestili včeraj zvečer in Sebastian Vettel je preizkusil vidljivost v garaži, nato pa so se odločili, da bo Raikkonen bolj primeren za test vidljivosti na stezi, saj naj bi podal precej bolj nepristransko mnenje.

Na socialnih omrežjih so se pojavila tudi vprašanja, zakaj FIA ne razmišlja v smeri pokrova v stilu letala, a takšna rešitev bi otežila reševanje dirkača, obenem pa bi morebitne ostanke odbila visoko v zrak, s čimer bi povzročili dodatna težave.

12814341_1061740407225911_2425239062452877032_n

Foto: Ferrari

5 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje