Ferrari SF15-T

Avtor prispevka: , objavljeno 31. januarja 2015 .

Ferrari je v petek razgrnil rdečo tančico – vsaj navidezno. Potem ko je Scuderia v preteklem tednu za pokušino ponudila prvi kratki video in zvočni vzorec novega dirkalnika za sezono 2015, je moštvo povsem novi dirkalnik z imenom SF15-T predstavila preko interneta. V klasičnem rdečem dirkalniku bi naj nova pridobitev Sebastian Vettel in Kimi Räikkonen poskrbela, da bo porazna lasnka sezona šla hitro v pozabo.

Novi SF15-T je optično precej podoben svojemu predhodniku, kar pa ni krivda le v njegovem brezčasnem rdečem lakiranju. Ploski nos spominja na dirkalnik sezone 2014, katerega rešitev je po aktualnem pravilniku ustrezala precej več točkam kot izdelki njihovih konkurentov. Za razliko od mnogih ostalih moštev se je Ferrari odpovedal zloglasnemu rilcu na nosu in se odločil za enotno, a koničasto in skoraj trikotno oblikovano rešitev.

Med pokrovitelji se še naprej najdejo običajna imena, kot neimenovani Marlboro, Shell, UPS in –kljub odhodu Fernanda Alonsa– tudi Santander. Nova sta Fiatova znamka Alfa Romeo in tehnični koncern bodočega moštvenega šefa Gena Haasa, ki bo v prihodnje s svojo ameriško ekipo tudi tehnični partner v Maranellu.

Ferrari SF15-T 2

S predstavitvijo dirkalnika SF15-T se pri Ferrariju začenja novo obdobje, kajti v preteklem letu je Scuderia prvič po 21 letih ostala brez ene same zmage v sezoni. Dotedanji predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo je svoje mesto prepustil Sergiu Marchionneju. Nesrečni Marco Matiacchi je bil na mestu moštvenega šefa le sedem mesecev, ko ga je zamenjal Maurizio Arrivabene. Na tehničnem področju sta se morala med drugimi posloviti glavni inženir Pat Fry in glavni oblikovalec Nikolas Tombazis. Po drugi strani pa so si v Maranellu med drugim pridobili Mercedesovo znanje, rdečim se je pridružil Jock Clear,

Prejšnjemu tobačnemu menedžerju Arrivabeneju je prvi dirkalnik Formule 1, pri razvoju katerega je osebno poveljeval, všeč:«Enzo Ferrari je nekoč dejal, da je najlepši avto vedno tisti, ki zmaga. V lanskem letu smo imeli obupno grd avto – in ni zmagal,« je dejal in zgodbo nadaljeval. »Letošnji avto je skozi optične oči neprimerno lepši od lanskega. Glede zmogljivosti še ne vem ničesar, a vsekakor zgleda zelo seksi.«

Še bolj spektakularno kot rošade na tehničnem oddelku se je odvila vozniška menjava. Sebastian Vettel je po mnogih letih uspešnega sodelovanja zapustil Red Bulla in se podal novim rdečim izzivom naproti, potem ko je Fernando Alonso po petih letih brezupnega boja za vrh končno vrgel brisačo v ring in odšel k McLarnu. S Vettlom in Räikkonenom je tako Ferrari dobil dva vrhunska voznika, ki sta tudi dobra prijatelja. V ozadju jima bosta družbo delala rezervni voznik Esteban Gutierrez in voznik v simulatorju Jean-Eric Vergne, ki sta prav tako k Ferrariju prišla na novo.

Vettel je bil ob pogledu na nov dirkalnik, katerega bo osebno prvič preskusil v nedeljo v španskem Jerezu, navdušen. »To je nekaj zelo posebnega. Komaj čakam. Že testiranje dirkalnika 2012 je bil nekaj posebnega, nekaj čarobnega.« Nova barva avta in nova oblačila so Nemca iz Heppenheima naredila nekoliko neučakanega, glede na to, da je bil sedaj prvič uradno prisoten kot zaposlen pri mitični znamki. »Vse je rdeče in ta barva je nekaj posebnega. Veliko uspešne tardicije se skriva v njej.«

Komunikacija z moštvenim kolegom ni za Vettla noben problem. »Govorila bova o istih stvareh, a v drugem jeziku. To pomeni, da bova za iste stvari uporabljala drugačne besede.« Pri tem mu je v spominu ostalo tudi nekaj italijanskih fraz; konec koncev je bil pred leti član moštva Toro Rosso iz Faenze. Razen tega je Vettel trden v boju na Mercedesa: »Marsikaj se je spremenilo in vse mora pasti na svoje mesto, da lahko naredimo korak naprej. Vsekakor pa bo težko biti spredaj že od samega začetka.«

Medtem ko je za Vettla vse novo, pa je Räikkonen pri Ferrariju že stari znanec. »Pravzaprav je vse isto,« je dejal ob pogledu na SF15-T. »Pri izmeri sedeža ni bilo treba spremeniti praktično ničesar, vse stvari so že bile na svojem pravem mestu.« Razen tega se Finec veseli napredka, kar se tiče zmogljivosti. »Razumemo precej več stvari kot lani in upam, da bomo lahko kot moštvo močnejši iz dirke v dirko.«

Ferrari SF15-T

O napovedih nove sezone je 35-letnik tipično zadržan, potem ko so ga v sezoni 2014 kronično pestile težave z nervozno prednjo osjo: »Seveda bi radi bili močni, kot smo le lahko, ampak sedaj je prezgodaj reči, kje smo. Zaenkrat si še ne postavljam nobenih trdnih ciljev.« Tako kot Räikkonen je glede ciljev precej zadržan tudi Vettel, ki pa se strinja, da je njihov dolgoročni cilj zagotovo osvojitev najbolj želene lovorike v športu – naslova svetovnega prvaka.

Po porazni sezoni 2014 pa Vettla pri Ferrariju vsekakor čaka predvsem veliko trdega dela. A da je v preteklosti izbira nemškega voznika že bila zelo uspešna, je seveda znano. Leta 1996 je Michael Schumacher kot dvakratni svetovni prvak prestopil k takrat dokaj povprečnemu moštvu in jih sčasoma popeljal povsem do vrha. Sledila je ena največjih dominanc v zgodovini Formule 1, rezultat katere je bilo kar pet zaporednih naslovov svetovnega prvaka in 72 zmag. Sedaj mora Vettel dokazati, da je sposoben zapolniti zelo velike čevlje, ki jih je v Maranellu zapustil njegov nemški rojak.

Učinkovitejše hlajenje, prožnejši pogon: Ferrari je pred novo sezono Formule 1 2015 na dirkalniku SF15-T delal predvsem na področjih, kjer je lanski avto imel največ težav.

V tem letu mora biti vse bolje: po za njihova stališča in standarde katastrofalni sezoni 2014, v kateri je Ferrari prvič po 21 letih ostal brez ene same zmage v sezoni, so upe za vnovično vrnitev na sam vrh položili v Sebastiana Vettla in Kimija Räikkonena. Njuno orožje za sezono 2015 nosi ime SF15-T, katerega so pri Ferrariju premierno pokazali v petek, 30. januarja.

Kot pri drugih, doslej predstavljenih dirkalnikih Formule 1 letnika 2015, tudi pri novem Ferrariju pogled najprej uide na bolj plosko oblikovan nos avta, ki nima nikakršnih oblikovnih podobnosti z lanskoletnim »sesalnikom«, in ki podobno kot McLaren ne vsebuje dodatka v obliki kakega rilca. Nad temi optično občutno boljšo rešitvijo se navdušuje tudi tehnični šef James Allison.

»Po mnogih letih preskusov smo končno uspeli priti do pravilnika, ki po eni strani povsem izpolnjuje vse varnostne zahteve, a hkrati ne zahteva toliko sredstev, kot smo jim bili priča v preteklih letih,« pravi Allison.

Novi nos resda takoj pade v oči, a šibke točke pri razvoju SF15-T so bile vendarle drugje. »Predvsem smo se koncentrirali na to, da bi slabosti lanskoletnega avta na novem dirkalniku precej izboljšali,« razlaga Allison. Rezultat tega truda se kaže na zadnjem delu avta, ki je neprimerno kompaktnejši od svojega predhodnika.

»Zadek se od lanskega občutno razlikuje. Uspelo nam je, da smo lahko pokrove postavili precej bližje spodnjemu delu kot lani. Zato pa je bilo seveda potrebnega tudi veliko dela v vetrovniku in oblikovalskem oddelku«, tako Allison. Kompaktnejšo postavitev so lahko dosegli predvsem po temeljiti predelavi hladilnega sistema, ki je v pretekli sezoni predstavljal eno največjih šibkih točk Ferrarijevega dirkalnika.

»Hladilniki so neprimerno učinkovitejši. Iz vsakega kvadratnega centimetra gornje hladilne površine smo pridobili več hladilne moči in avto smo lahko zato izdelali precej bolj kompaktno«, pravi Allison. Dodatne spremembe na zadku dirkalniku zadevajo zadnja krila, ki bi naj v zavojih prinašala več potisne sile. Razen tega bi moral biti tudi večji efekt ob aktiviranju sistema DRS. Za boljši oprijem bi naj poskrbele tudi na novo premišljene odprtine hladilnega zraka za zavore.

Ferrari SF15-T 3

Na prednji osi Ferrari še naprej stavi za posamične obese z vlečnimi palicami. »Tako potisne kot vlečne palice imajo pri vzmetenju svoje prednosti in slabosti. Pri vlečnih palicah je nekoliko težje narediti lahko in trdno konstrukcijo, zato pa prinašajo aerodinamične prednosti«, razlaga Allison. »To področje v lanskem letu ni predstavljalo nobenega problema, smo se pa vsej zadevi pri novem dirkalniku posvetili bolj kot v preteklih letih.«

Neprimerno več dela pa so seveda imeli pri hibridnem pogonu, kjer je Ferrari hkrati delal na več področjih. »V začetku lanske sezone cilji delovanja niso bili pravilno zastavljeni. Tekom sezone se je razumevanje celotnega področja seveda izboljševalo, in pri SF15-T smo na tem področju naredili še dodaten korak naprej«, pravi Allison.

Tudi uglasitev različnih komponent v hibridnem pogonu je bolj optimalna. »Ena od slabosti lanskoletnih dirkalnikov je bila v tem, da smo na dirki iz turbopolnilnika pretvorili premalo električne energije, ki bi jo lahko zatem izkoristili za dodaten pogon. Iz tega razloga je bil lani Ferrari na kvalifikacijah celo boljši kot na dirkah,« razlaga Allison. »Skušali smo spremeniti arhitekturo celotnega pogona, tako da bi prišli do boljšega kompromisa med kvalifikacijami in dirko.«

Ferrari SF15-T 4

»Razen tega smo veliko truda in časa investirali v motor z notranjim izgorevanjem. Po sedanji formuli, kjer ima vsako moštvo na voljo isto količino goriva, je treba iz vsakega zgorevalnega cikla potegniti največjo možno moč,« še pravi tehnični šef. To delo bo Ferrari nadaljeval tudi preko sezone, saj so letos pravilnik nekoliko spremenili, in za razliko od lanskega leta motorji po začetnih testiranjih niso več povsem »zamrznjeni«.

Članek je prispeval Tifosi-Club.si

Foto: Ferrari

14 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
14
0
Radi bi slišali tvoje mnenje, prosim napiši komentar!x
()
x