Ferrari pripravljen favorizirati Vettela

Avtor prispevka: , objavljeno 16. februarja 2019 .

Pri Ferrariju so pripravljeni favorizirati Sebastiana Vettela pred Charlesom Leclerom v prevm delu sezone, če bo to potrebno. Moštvo iz Maranella je že znano po svojih moštvenih ukazih in s tem favoriziranju enega izmed njihovih dirkačev. Tako je bilo tudi v minulih štirih sezonah, ko sta si garažo delila Sebastian Vettel in Kimi Raikkonen.

Pri Ferrariju so bili v minuli sezoni deležni tudi številnih kritik na račun njihovih precej nevadnih, nejasnih strateških odločitev. Na dirki v Nemčiji so Kimiju Raikkonenu dajali zelo nejasnja navodila, da naj spusti predse Sebastiana Vettela. Povsem za drugačno strategijo pa so ubrali na domači dirki v Monzi, kjer so mu dovolili odprt dvoboj s svojim moštvenim kolegom. Prav ta nejastnost oziroma neodločnost pri uporabi moštvenih ukazov je bila zelo kritizirana s strani poznavalcev športa, ker naj bi moštvo tako v ključnih trenutkih izgubilo zelo pomembne točke v boju za naslov.

Na drugi strani so imeli pri Mercedesu veliko bolj jasen načrt in navodila, kar je bilo še najbolje vidno na dirki v Rusiji, kjer je Valtteri Bottas prepustil zmago Lewisu Hamiltonu.

Raikkonena je pred letošnjo sezono zamenjal mladi Charles Leclerc in čeprav so mu številni napovedovali, da bi lahko že od samega začetka postal resen konurent svojem precej izkušenejšemu moštvemu kolegu je zadevo nekoliko umiril novi vodja moštva Mattia Binotto. Ta je poudaril, da bo vsaj na začetku njihova glavna prioriteta in orožje v boju za naslov še vedno Sebastian Vettel.

“Mislim, da je to povsem normalno, vsaj na začetku sezone, da, če bo prišlo do določene situacije bo imel prednost Sebastian Vettel,” je dejal Binotto na predstavitvi novega Ferrarijevega dirkalnika SF90.

“On je naš vodja s katerim bomo napadali naslov. Za Ferrari je zmaga najpomembnejša.”

Sebastian Vettel in Kimi Raikkonen sta sicer veljala za enega najbolj usklajenih moštvenih parov, saj je bil njun medsebojni odnos vedno zelo dober, Kljub temu pa Binotto ne pričakuje težav v odnosu med Vettelom in Leclercom.

“Imeti dva tako konkurenčna dirkača ne sme biti problem ampak priložnost. Sebastian se je že dokazal in ostaja naše glavno orožje. Charles se mora še učiti, vendar vsi vemo za kako talentiranega dirkača gre.”

“Želim si, da bi bila največja letošnja težava imeti dva dirkača, ki se ves čas borita za najvišja mesta.”

Po naznanitvi podpisa pogodbe s Ferrarijem je Leclerc izjavil, da bo že v svoji prvi sezoni naskakoval osvojitev naslova svetovnega prvaka, če mu bo to dirkalnik omogočal. Na predstavitvi je bil ponovno delelžen tega vprašanja – kaj si misli o njegovih možnostih za osvojitev letošnjega naslova.

“Ne razmišljam o naslovu, veliko dela in učenja je še pred menoj. Sebastian bo zame zelo dobra referenca za primerjavo. Ne želim nič napovedovati. Zagotovim lahko le to, da se bom maksimalno potrudil, nato pa bomo videli kaj bo to prineslo.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish