Ferrari preveč človeškemu Vettlu ni nudil dovolj podpore

Avtor prispevka: , objavljeno 1. januarja 2019 .

Luciano Burti, nekdanji testni dirkač moštva Ferrari, je dejal, da bi Jean Todt Sebastianu Vettlu pomagal preprečiti niz napak, ki so sledile po odstopu na VN Nemčije. Vettlov boj za naslov svetovnega prvaka se je močno zalomil po dirki v Nemčiji, kjer je dirkač Ferrarija pred domačimi gledalci zdrsnil z namočene steze in odstopil. Sledilo je še nekaj napak, ko se je štirikratni svetovni prvak zapletel v trčenja z drugimi dirkači, ki so ga stala ogromno točk.

Toda vse bi bilo drugače, če bi moštvo še vedno vodil Todt. “Šlo je za majhno napako, ki se pač zgodi, imel pa je smolo, da se je napaka zgodila ob napačnem času na napačnem mestu, zaradi česar je imela velike posledice,” je dejal Burti. “Od tam bi potreboval nekoga, kot je bil Todt, ki bi mu pomagal. Vettel je po napaki morda čutil, da se s poledicami napake sooča sam. Ko čutiš takšen pritisk se nove napake bojiš do te mere, da jo spet storiš. Ko začneš razmišljati o napaki je konec. Mislim, da se mu je zgodilo točno to. Čeprav je velik prvak je preveč človeški in ko imaš takšna čustva, ti to ne pomaga. Bil je osamljen in nekdo, kot je Jean, bi mu pomagal nazaj na pravo pot, saj ni normalno, da štirikratni svetovni prvak stori toliko napak, ki so včasih precej začetniške.”

Burti je bil član Ferrarijevega moštva v “zlati eri” med 2002 in 2004, ko je ekipo vodil Todt, zdajšnji predsednik mednarodna avtomobilistične zveze FIA. Italijanski dirkač pa meni, da je ekipa s Todtom izgubila pravega vodjo. “Ferrari je morda izgubil vodstvo, kakršnega je nudil Jean. Sodeloval sem s Stefanom Domenicalijem, ki je bil res dober človek, ne vem pa, kako je bilo v moštvu, ko je bil on šef, toda po njegovem odhodu Ferrari ni ujel starega ritma.

Malce vem tudi o Arrivabeneju, saj sem bil v moštvu, ko je bil Maurizio še pri Philip Morrisu in takrat sem dobil vtis, da ni dober vodja, saj ne zna sočustvovati. Vedno se je precej distanciral od nas in nikoli nisem razumel, zakaj,” je še dodal Burti.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish