Ferrari predstavlja dirkalnik SF21

Avtor prispevka: , objavljeno 10. marca 2021 .

Ferrari je s svojo “predstavitvijo” prejšnji mesec (26. februarja) pošteno razjezil navijače in medije, saj so javnosti v dolgočasnem video posnetku predstavili le ekipo – seveda brez dirkalnika oziroma svoje rdeče boginje. Scuderia si je za letošnjo sezono zadala cilj osvojitev tretjega mesta konstruktorskega prvenstva, kar naj bi jim omogočil predvsem izboljšan motor. Toda tukaj bi znali imeti hudo konkurenco v ekipah Aston Martin in McLaren. Slednji so to mesto zasedli v lanskem prvenstvu.

Najprej seveda k najbolj vpadljivi spremembi. SF21 ni več samo rdeč, temveč tudi zelen. Logotip Mission Winnow se namreč pojavi v povsem drugačni barvi. Povrhu pa rdeča osnovna barva postaja proti zadku dirkalnika vedno bolj temnejša, tukaj so si Italijani zamislili nekaj povsem novega. Kar se tiče logotipa Mission Winnow, ki se je v zadnjih letih zaradi nasprotovanj kritikov reklamiranja tobaka v športu le redko pojavil, je treba poudariti, da je Philip Morris ostal zvest sponzor Ferrarija.

Takole izgleda nova rdeča boginja iz Maranella, ki naj bi popravila vtis iz lanskega leta.

Kar se tiče tehničnega vidika, ima Ferrari veliko za nadoknaditi, kajti lanski dirkalnik je bil eden izmed najslabših v zgodovini ekipe. Osvojili so le tri uvrstitve na stopničke, nobeno zmago, med ekipami pa so zasedli šesto mesto. In temu strmoglavljenju so krivi kar sami. Prešibak motor, povezan z neučinkovito aerodinamiko, je poskrbel za mizerne rezultate. Mattia Binotto, šef ekipe Ferrari, je v uvodu povedal: “Kot lahko vidimo, je zadnji del dirkalnika v bordo barvi. Ista barva kot na prvem dirkalniku Ferrarija 125 S. Isto barvo smo uporabili tudi lani v Mugellu, ko smo slavili našo 1.000 dirko.Italijan izda, da je SF21, kar ne preseneča, evolucija lanskega SF1000, kar je spričo deloma zamrznjenemu razvoju v Formuli 1 povsem logično. “Kljub temu smo poskušali dirkalnik izboljšati na vseh področjih,” še poudari Binotto. Nova je aerodinamika in v zadku dirkalnika je povsem nova pogonska enota.

https://twitter.com/ScuderiaFerrari/status/1369646574557618177

Italijan je pred dobrim tednom dni že obljubil: “Pričakujemo, da bomo sedaj na ravninah znova boljši. Imamo učinkovit dirkalnik, tako na področju aerodinamike kot tudi motorja.” Za koliko bo dirkalnik boljši, tega se tačas še ne more oceniti. Obsežne omejitve razvoja Ferrariju niso šle na roko, sploh v pogledu šasije in aerodinamike. Oba razvojna žetona so uporabili na zadku dirkalnika, kjer je zaradi novega dna tudi največja aerodinamična sprememba. Na prednjem krilcu so opravili le detajlne spremembe. Ožji nos, kot ga uporabljajo mnogi tekmeci, bi namreč zahteval žeton. Tudi pri vprašanju motorja bo potrebno počakati. Deficit v lanskem letu je bil ogromen. Binotto vsaj obljublja večjo zmogljivost in prve izjave iz tabora njihovih partnerjev, ekip Haas in Alfa Romeo, kažejo na previden optimizem, da bi lahko Ferrari opravil dober korak naprej.

Na novem SF21 najbolj v oči bode zeleni logotip dolgoletnega partnerja Philip Morris s svojo iniciativo Mission Winnow, ki še naprej ostaja zvest Ferrariju.

Zaradi tega Ferrari pod črto upa, da bi se lahko znova priključil vrhu sredine polja Formule 1. Da bi se lahko po samo enem letu, ki je bilo mizerno, znova vključili v boj za naslov prvaka, tega v Maranellu ne verjamejo. Spričo tega novega dirkalnika SF21 letos ne nameravajo intenzivno razvijati. Scuderia je namreč že osredotočena na leto 2022, ko nastopijo nova pravila. “Ne bomo porabili veliko časa za nadaljnji razvoj letošnjega dirkalnika,” tako Binotto. V ta namen so v Maranellu opravili tudi kadrovske spremembe. Oddelek šasije ima novo vodstvo in Binotto letos ne bo prisoten na vseh dirkah. Laurent Mekies naj bi dobil večjo odgovornost.

https://twitter.com/ScuderiaFerrari/status/1369639412930392066
Charles Leclerc in Carlos Sainz sta že v Bahrajnu, saj se v petek pričnejo zimska testiranja.

Seveda je do spremembe za letošnjo sezono prišlo tudi na dirkaški strani. Charles Leclerc bo 2021 nastopil v svojo tretjo sezono za Ferrari, novi pa je njegov moštveni kolega in sicer Carlos Sainz, ki je prišel iz ekipe McLaren. Oba sta zadolžena, da Ferrari znova privedeta nazaj na vrh.

John Elkann, predsednik Ferrarija, pa je dejal: “Nismo pozabili, kaj se je zgodilo v letu 2020. Toda naš pogled je usmerjen naprej in smo trdno odločeni, da ne razočaramo naših navijačev tifozijev. V novo sezono se odpravljamo skromno, vendar pa tudi trdno odločeni, da delamo tako, da bi bil Enzo Ferrari ponosen na nas.

          Članek je na voljo tudi na strani vmax.si.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish