Ferrari pred Francijo rešil neskladje podatkov iz vetrovnika

F1: Sebastian Vettel bi s pomočjo zavetrja lahko pridobil tri desetinke sekunde
Avtor prispevka: , objavljeno 17. junija 2019 .

Moštvo Ferrari se vse od začetka sezone sooča s težavami, saj jim nikakor ne uspe na dirke prenesti forme, ki so jo kazali na testiranjih pred sezono. Čeprav je šef moštva Mattia Binoto namigoval, da je morda celotna zasnova letošnjega dirkalnika SF90 napačna, pa so v Maranellu ostali zvesti projektu. Inženirji so ostali prepričani, da je potencial letošnje “rdeče boginje” precej veji, kot so kazali rezultati dirk, pred dirko v Franciji pa so odkrili in rešili ključno težavo. Podatki iz simulatorja in vetrovnika, se niso ujemali s podatki, zbranimi na stezi, kar jim je močno oteževalo priprave na dirke, toda iz Italije prihajajo vzpodbudne novice.

“Dirka v Franciji za nas ne bo lahka, saj je steza bolj podobna stezi v Barceloni, kot v Montrealu,” je pojasnil Binotto. Navijači Ferrarija tako lahko pričakujejo boljše rezultate na hitrih stezah, kot denimo v Spaju in Monzi, toda dirkališče v Franciji ni med njimi. Zanimivo dejstvo je, da je bil Ferrarijev dirkalnik SF90 na VN Kanade enak, kot na VN Španije, saj ne dirkalnik niso namestili večjih izboljšav.

A forma bi se lahko delno popravila, saj bo ekipa iz Maranella v Franciji vendarle uporabila novo prednje krilce, ki proizvaja več podtlaka. Manj vidna pa bo sprememba aerodinamičnega ravnovesja med prednjim in zadnjim delom dirkalnika, ki pa bi lahko imela opazen vpliv na formo dirkalnika. To je posledica izboljšane korelacije podatkov iz simulatorja, vetrovnika ter steze. Vendar pa glede na velik zaostanek Ferrarija v Barceloni, tudi ob večjem napredku še vedno lahko pričakujemo soliden zaostanek v Franciji.