Ferrari je preveč italijanski, da bi zmagal

Avtor prispevka: , objavljeno 30. septembra 2018 .

Nekdanji šef Formule 1, Bernie Ecclestone je obiskal karavano njegovega nekdanjega cikrusa v Rusiji, preden se bo sestal s predsednikom Vladimirjem Putinom. Anglež si je vzel čas tudi za medije, za katere je pokomentiral stanje v boju za letošnja naslova svetovnih prvakov. Na vprašanje, zakaj končna zmaga polzi iz rok Ferrarija, je odgovoril: “Ker je preveč italijanski. To sem že enkrat dejal. Moštvo se je vrnilo na stara pota,” pri čemer je meril na črno obdobje med 1979, ko je Jody Schekter ekipi iz Maranella privozil zadnji naslov svetovnega prvaka med dirkači, vse do leta 2000, ko je niz porazov prekinil Michael Schumacher.

V teh 21 sezonah je Ferrari zmagal na vsega 46 dirkah, 16 jih je k tej vsoti prispeval Schumacher leta 1996. V Maranellu so sicer slavili konstruktorska naslova v letih 1982 in 1983, toda naslov med dirkači se jim je vsakič izmuznil.

Toda moštvo iz Maranella se je postavilo na tire, ki so vodili k uspeho, ko so na čelo ekipe postavili takratnega šefa Peugeojevega športnega programa, Jeana Todta, ta pa je v moštvo pripeljal tehničnega direktorja Rossa Brawna, konstruktorja Rorya Byrna ter Michaela Schumacherja.

“Todta smo pripeljali tja, da je poskrbel za moštvo,” se spominja Ecclestone. “Moštvo ni bilo več tako italijansko in Michael je vodil celotno moštvo. Vse je bilo drugače. Takšna zasedba jim zdaj manjka. Ferrarijev pristop je povsem drugačen, kot Mercedesov. Mercedes ima povsem neodvisno moštvo, katerega skrb je edino dirkanje in nimajo nobene veze s proizvajalcem. Ferrari pa bolj skrbi za proizvodnjo svojih cestnih avtomobilov, torej sta ti dve moštvi vodeni povsem drugače,” je še dodal Ecclestone.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish