Ferrari: Grdi nosovi ne bodo odigrali ključne vloge

Avtor prispevka: , objavljeno 30. januarja 2014 .

Ferrarijev tehnični direktor James Allison je po prvih dnevih letošnji testiranj komentiral gre nosove, ki po njegovo ne bodo preveč zaznamovali letošnjo formo dirkalnikov. Allison namreč pravi, da smo po predstavitvah dirkalnikov videli mnogo različnih oblikovanj nosov, kjer si niti dva nista enaka: “Če pogledate dirkalnike, boste kmalu ugotovili, da so si vsi zelo različni. Pravzaprav med nobenim ni veliko podobnosti, razlog za to najdemo v pravilih, ki dovoljujejo veliko manevrskega prostora.

Aerodinamično se torej prednji deli dirkalnikov letos zelo razlikujejo, a različen pristop na tem področju po mojem ne bo odigral ključne vloge. Sam prihajam iz Lotusa, kjer so letos ubrali zelo agresiven pristop, pri Ferrariju pa smo izbrali povsem drugačen pristop.”

Kakorkoli že z Jamesom se strinja tudi šef načrtovalcev pri Toro Rossu Luca Furbatto, ki težav pri nosovih v letošnji sezoni ne vidi: “Ne vidim razlogov, zakaj bi bili nosovi v letošnji sezoni težava. Morda le s strani izgleda, a oblikovalske rešitve niso nujno tudi lepe. Več vprašanj se pojavlja pri vzdržljivosti materiala, predvsem motorja in vsega kar spada poleg, torej temu namenjam največ pozornosti.”

Luca sicer pravi, da bo aerodinamika ostala pomemben faktor, a letos bodo motor in motorni deli odigrali ključnejšo vlogo: “Seveda je pomembna tudi teža, kjer imaš lahko težjega dirkača in zaradi tega izgubiš nekaj maneverskega prostora. Na koncu bo najpomembnejša vzdržljivost materiala, ki bo povezana predvsem z manevrskim prostorom in na koncu šele aerodinamika.”