Ferrari favorizira Vettla pred Raikkonenom

Avtor prispevka: , objavljeno 25. aprila 2018 .

Tehnični šef formule ena, Pat symonds meni, da moštvo Ferrari že zdaj v boju za naslov svetovnega prvaka podpira Sebatiana Vettla na račun Kimija Raikkonena, kar po njegovem mnenju dokazuje taktika, ki so jo Fincu določili na VN Kitajske. Raikkonen je na svoj postanek v boksih in s tem sveže (ter hitrejše) gume moral počakati nekaj krogov, saj so ga strategi ekipe iz Maranella na stezi pustili toliko časa, da sta ga z več kot sekundo na krog ujela Valtteri Bottas in Vettel.

Le nepredvidenem izhodu varnostnega avtomobila se lahko zadnji prvak Ferrarija zahvali, da je dirko končal na tretjem mestu, Vettel pa je zaradi trčenja z Maxom Verstappnom padel na osmo mesto.

Nekdanji tehnični direktor moštev Benetton in Renault Symonds pa italijansko moštvo opozarja, da jim takšne taktike ne pomagajo v boju za konstruktorski naslov. “Mislim, da se morajo odločiti, kako bi radi dirkali,” je dejal Symonds. “Način, kako so v Šanghaju izkoristili Raikkonena, ko so ga tako dolgo pustili na stezi, da je upočasnil druge dirkalnike, se jim ni obrestoval. Ko so ga tekmeci dohiteli, so bile njegove gume popolnoma uničene in zlahka so ga prehiteli, tako da ni šlo za prav dobro taktično odločitev.

Mislim, da na tak način ne bodo osvojili konstruktorskega naslova. Očitno so se odločili, da je bolj pomemben dirkaški naslov,” dodaja Symonds, ki ocenjuje, da Ferrari v novi eri hibridnih agregatov še ni bil v tako dobri formi, kot je letos. “Po zimskih testiranjih smo upali, da bo Ferrari blizu Mercedesa, vendar smo čutili, da Mercedes skriva svojo pravo hitrost. Toda prve letošnje dirke tega niso pokazale. Ferrarijeva forma je zelo konstantna. Na kvalifikacijah so solidni, na dirkah pa še boljši. Zgledajo močnejši, kot v zadnjih letih in mislim, da imajo priložnost za uspešno sezono.”

Boljša forma Ferrarija pa je po mnenju Symondsa izpostavila Mercedesovo šibko točko – obrabo gum. Ta je bila očitna ob koncu obdobja osemvaljnih motorjev, v prvih letih hibridnih motorjev pa jo je zakrila splošna forma paketa. “Če pogledate nazaj, jim nikdar ni uspelo dobro uporabiti gum. To težavo so imeli pogosto v predhibridnem obdobju, ko niso imeli močnejšega pogonskega agregata, kakršnega so imeli v zadnjih letih. Težave so bile v sezonah 2014 in 2016 skrite zaradi prednosti v moči pogonskega agregata. Lani pa so že začeli svoj dirkalnik označevati za “divo”. Mislim, da razlika med enim dirkaškim koncem tedna in drugim ne izhaja iz aerodinamike ali dinamike dirkalnika. S pravilno nastavitvijo teh delov lahko ujameš kakšno desetinko sekunde od petka do sobote. Toda ko pride do velike razlike, ko nenadoma nisi več konkuenčen, je to lahko le posledica gum. In če so za padec forme krive gume, je to zato, ker jih ne izkoriščaš pravilno oziroma jih ne ogreješ na delavno temperaturo.”

Druga šibka točka moštva Srebrnih puščic pa je taktika: “Njihova taktika je bila vedno pravilna, toda ko imaš hiter dirkalnik in nadzoruješ dirko se taktika pokaže sama. Toda na zadnjih dirkah smo pri Mercedesu videli, ne ravno napačne, temveč nepopolne odločitve. Takšne so morda imeli že prej, toda s prednostjo pred drugimi dirkalniki niso bile tako očitne,” je še dodal Symonds.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish