Ferrari: “Curljanje” tehničnih skrivnosti v javnost je resna zadeva

Avtor prispevka: , objavljeno 5. oktobra 2018 .

Pri moštvu Ferrari so zelo nezadovoljni nad dejstvom, da so vse njihove tehnične skrivnosti razkrite celo v javnosti, saj gre pri nekaterih delih dirkalnika za njihovo “intelektualno” lastnino.

Izboljšana forma italijanskega moštva je v prvem delu sezone presenetila marsikoga, med drugim najbolj moštvo Mercedes, njihovega glavnega tekmeca, ki je mednarodno avtomobilistično zvezo FIA opozoril na morebitno izkoriščanje lukenj v pravilih. Obtožbe so posledično vodile v strožji nadzor nad nekaterimi deli Ferrarijevih dirkalnikov, predvsem nad edinstveno zasnovo shranjevanja električne energije v dveh baterijah, saj naj bi našli način, kako obiti merilne naprave zveze FIA, tako da naj bi Sebastian Vettel in Kimi Raikkonen iz hibridnih komponent pridobila več moči, od dovoljene.

FIA je v dirkalnike namestila dodatne merilne naprave in senzorje, s katerimi so ugotovili, da pri Ferrariju v nikakršnem pogledu ne prihaja do nepravilnosti in tema je potihnila vse do zdaj, ko je Mercedes na pogled znova močnejši. Nekateri trdijo, da so pri Ferrariju zdaj primorani spoštovati pravila in so zato izgubili prednost, pri Ferrarij pa to ostro zanikajo in dodajajo, da so bolj zaskrbljeni nad dejstvom, da so podatki o dodatnem senzorju pricurljali v javnost.

“Zasnova naše baterije je zelo kompleksa, zato smo se obrnili na zvezo FIA, da je vse v skladu s pravili,” je pojasnil šef moštva, Maurizio Arrivabene. “Dodali smo drugi senzor, ki pa nikakor ne spremeni delovanja dirkalnika. Se mi pa zdi čudno, da vsi vedo za ta drugi senzor. Naša zasnova baterije je, kot sem dejal, zelo kompleksna, je pa tudi naša intelektualna lastnina. Upam, da zdaj, ko že vsi vedo za ta drugi senzor, v bodoče ne bodo prav vsi izvedeli vsega o naših projektih, saj bi pri tem lahko šlo za resno stvar.”

FIA je, kot rečeno, na pogonski sklop Ferrarijevih dirkalnikov namestila dva senzorja, ki sta nadzorovala, koliko električne energije dirkača Ferrarija sprostita iz baterije v vsakem krogu, saj so bili pri Mercedesu prepričani, da si pri pospeševanjih pomagajo z dodatno močjo, kar jim omogoča dosego višjih hitrosti. Arrivabene pa pojasnjuje, da je padec Ferrarijeve forme povezan s hitrostjo v počasnih ovinkih in ne na ravninah. “To nima nikakršne veze s hitrostjo na ravninah, saj smo bili v Singapurju in Rusiji hitrejši. Na teh dveh dirkah smo bili blizu Mercedesu, izgubljali pa smo v počasnih ovinkih, kar potrjujejo tudi telemetrični podatki.”

Težave z obnašanjem dirkalnika v ovinkih pa je po besedah šefa Ferrarijeve ekipe izzvala še druge težave, saj denimo ne morejo optimalno izkoristiti gum, tako kot to uspeva ekipi Mercedesa. “Težave imamo na stezah, ki potrebujejo srednje veliko oziroma veliko podtlaka. Še posebej težavni so počasni ovinki, saj nam primanjkuje sile, ki bi pritiskala na gume in ta težava nas je pripeljala do težav z obrabo gum, saj jih ne moremo vedno ogreti na optimalno delovno temperaturo.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish