Fernandu Alonsu druga letošnja zmaga

Avtor prispevka: , objavljeno 12. maja 2013 .

Dirko za veliko nagrado Španije v Barceloni so skoraj vsi dirkači pričeli na mehkejših pnevmatikah. Že v uvodnem, ogrevalnem krogu se je pričel pritoževati Sebastian Vettel, ki je potarnal nad prepočasno vožnjo vodilnih dveh Mercedesov. Dirkači so seveda kljub počasnejši vožnji pripeljali na mesta za start. Sam pričetek dirke je minil mirno, a že po prvem zavoju so se pričela prehitevanja. Rosberg je ostal na prvem mestu, kjer mu je tesno sledil Vettel, na tretje pa je brez večjih težav že po nekaj zavojih prišel Alonso. Zelo dobro je dirko pričel tudi Raikkonen za Hamiltonom. Na šesto mesto pa je prišel najprej Mssa, ki ga je kmalu ugnal Perez, a že v naslednjem krogu sta se zopet zamenjala.

Po dveh krogih se je stanje na stezi nekoliko umirilo, a dirkači so ostali blizu en drugem, zaradi česar se je po omogočitvi DRS-ja pričelo pripravljati veliko prehitevanj. Vodilnemu Rosbergu so iz komandnega pulta v boksih sporočili, da naj varčuje z materialom, saj se mu je pričela pregrevati zadnja desna pnevmatika. Šele v osmem krogu smo videli resnejša prehitevanja, ko se je Raikkonen lotil Hamiltona in tudi uspel. Podobno je krog prej poizkušal tudi Massa, a se mu takrat ni izšlo, je pa zato uspel krog kasneje. Brazilec je takoj za tem zapeljal na postanek, kjer je izbral trše pnevmatike, pred njim pa je bil prvi na postanek zapeljal Webber. Največ smole je imel pri uvozu v bokse Grosjean, ki se mu je »omehčalo« zadnje desno kolo (zlomila se je obesa), zelo dolgo pa je v boksih stal tudi Adrian Sutil. V desetem krogu sta na postanek zapeljala tudi Vettel in pred njim Rosberg, pa tudi tretji Raikkonen.

Nazaj na stezo je pred Vettla zapeljal Rosberg, med obema pa se je znašel Alonso. Španec je sicer poizkušal prehiteti tudi Rosberga, a mu takoj ni uspelo, za Vettla pa se je »prilepil« tudi Massa.  Takoj ob pričetku trinajstega kroga je Alonso izkoristil DRS in KERS, ter na startno ciljni ravnini prehitel  Rosberga. Kmalu je Nica prehitel tudi Vettel, za tem pa še Massa. Pri Mercedesu več kot očitno niso uspeli dovolj hitro voziti na trših pnevmatikah, saj sta oba dirkača vozila vse počasneje glede na ostale. Ob pričetku petnajstega kroga je tako Raikkonen ugnal Raikkonena. Zanimivo kako je Hamiltona prehitel tudi Ricciardo, zaradi česar je Britanec padel na deseto mesto in tudi tam intenzivno izgubljal čas.

Ravno nasprotno od Mercedesa pa so se pri Ferrariju mnogo bolje pripravili na dirko, saj je Fernando Alonso in kroga v krog povečeval svojo prednost, Massa, pa se je držal tik za Vettlom.  Brazilec je v dvajsetem krogu pričel hitro izgubljati čas, saj je samo enem krogu izgubil več kot pol sekunde. To je seveda ugotovil tudi sam in težavo z zadnjimi pnevmatikami javil v bokse, kamor je moral tudi ob koncu kroga zapeljati po sveče »črno zlato.« Felipe se je na stezo vrnil za Pereza in Ricciarda, ter pred Hamiltona na sedmo mesto. Na postanke so zapeljali tudi nekateri v ozadju, pa tudi Alonso iz prvega mesta.

Španec se je vrnil nazaj na četrto mesto za Alonsa, za njim pa se je znašel Massa, ki je na svežih pnevmatikah »letel« po stezi. Vodilni Vettel je na stezi vztrajal tudi v naslednjem krogu, čeprav je bil Raikkonen za njim skoraj sekundo hitrejši od nejega. Omeniti velja Van der Garda, ki je ostal brez zadnje leve pnevmatike. Namreč Van der Gardu niso dovolj privili pnevmatike, katero je izgubil v enem izmed zavojev in po treh ostalih pripeljal nazaj v bokse. V štiriindvajsetem krogu je Kimi povsem ujel Sebastiana, ki pa je pred napadom Finca raje zapeljal v bokse. Na drugo mesto je brez težav prišel Fernando, prehitel pa ga je tudi Rosberg.

Razlike med svežimi in obrabljeni pnevmatikami so se zelo pokazale v šestindvajsetem krogu, ko je letečega Finca divje lovil Alonso. Španec je vozil skoraj dve sekundi hitreje na krog, kar je seveda pomenilo, da mora Kimi na postanek. Pozen postanek za Finca se je izkazal za zgrešenega, saj je izgubil mesto s Vettlom. Fernando Alonso je s tem prišel na prvo mesto, kjer mu je z več kot osmimi sekundami sledil Massa, šestnajst pa jih je zaostajal Vettel, ki ga je edini izmed vodilnih na mehkejših pnevmatikah lovil Raikkonen. V dvaintridesetem krogu je Raikkonen postajal vse bolj živčen za in ob Vettlu, saj ga je poizkušal ugnati celo po zunanji strani, a na koncu mu je uspel zelo tvegan manever ob koncu glavne ravnine.

Praktično vseskozi smo poslušali opozorila glede pnevmatik in varčevanja, to pa je na polovici dirke pričel poslušati tudi Alonso, ki je imel težave s prednjimi pnevmatikami. Kakorkoli že, oba vodilna Ferrarija je lovil tretji Raikkonen, ki je bil denimo od vodilnega Fernanda hitrejši za skoraj sekundo.  V sedemintridesetem krogu se je Finec povsem približal Massi, a v istem krogu sta v bokse zapeljala Alonso in Felipe. Nazaj na stezo se je Alonso vrnil tik za Raikkonena in pred Vettla, Massa pa takoj za njim. Fernando se je seveda s svežimi pnevmatikami že v naslednjem krogu tudi s pomočjo DRS-ja pognal mimo Raikkonena, Massa pa je postavil celo najhitrejši krog na dirki. Brazilec se je z lahkoto prebil pred Vettla, saj je le ta zapeljal na postanek v bokse po sveže pnevmatike.

V dvainštiridesetem krogu je Raikkonen pričel počasi izgubljati čas prosti Alonsu in Massi, zaradi česar je postalo jasno, da bo moral kmalu na postanek. Zanimivo pa je bilo, da je Kimi za večji del dirke izbral samo mehkejše pnevmatike, med tem, ko je večina ostalih večino časa vozila na trših pnevmatikah. V zadnjem delu bo torej moral Kimi voziti na trših pnevmatikah, ostali pa se bodo borili na mehkejših. Tega so se seveda zavedali, a Raikkonen je vztrajal na stezi do šestinštiridesetega kroga, ko je zadnjič zapeljal na menjavo pnevmatik. Finec je tako nadel trše pnevmatike in vozil na tretjem mestu pred Vettlom.

Ob pričetku petdesetega kroga se je zopet vidno opazila razlika med svežimi in obrabljenimi pnevmatikami. Alonso in Massa sta namreč zopet vozila vse počasneje glede na Raikkonena. Pri Ferrariju so takoj ukrepali in na postanek poklicali Alonsa, ki je brez težav ohranil prvo mesto. Morda so Italijani predolgo čakali na postanek Masse, saj se mu je Kimi do dvainpetdesetega kroga povsem približal, nato pa je Brazilec seveda zapeljal v bokse po trše pnevmatike. Na postanek je zapeljal tudi četrti Vettel, ki se je na stezo vrnil pred di Resto in Webbra.

V zadnjih desetih krogih je bilo predvsem zanimivo spremljati Raikkonena in Masso, kjer je slednji vozil kar sekundo hitreje na krog od Finca. Seveda je zaostajal za njim ravno prav, da ga še ulovi in prehiti do konca dirke. Massa je v zadnjih krogih vozil tudi do dve sekundi hitreje od Kimija, pri tem pa postavil tudi najhitrejši krog dirke. Zanimivo je na enajstem mestu le krog za Masso do najhitrejšega kroga dirke prišel Gutierrez, a predvsem so nas zanimali vodilni, kjer je Massa divje lovil Kimija. V zadnjih petih krogih je vse bolj postajalo jasno, da Brazilcu ne bo uspelo dohiteti Raikkonena, saj so se njuni časi bolj kot ne izenačili. Do konca je seveda brez težav uspelo odpeljati Fernandu Alosnu, ki si je tako privozil drugo letošnjo zmago, na drugem je sledil Raikkonen, tretje mesto pa je pripadlo Massi. Kot četrti je v cilj prispel Vettel, za njim Webber in Rosberg. Med prvimi desetimi pa so se znašli še di Resta, Button, Perez in Ricciardo.

Rezultati dirke:

 1. Alonso     Ferrari
 2. Raikkonen   Lotus-Renault
 3. Massa     Ferrari
 4. Vettel     Red Bull-Renault
 5. Webber     Red Bull-Renault
 6. Rosberg    Mercedes
 7. Di Resta    Force India-Mercedes
 8. Button     McLaren-Mercedes
 9. Perez     McLaren-Mercedes
10. Ricciardo   Toro Rosso-Ferrari
11. Gutierrez   Sauber-Ferrari
12. Hamilton    Mercedes
13. Sutil     Force India-Mercedes
14. Maldonado   Williams-Renault
15. Hulkenberg   Sauber-Ferrari
16. Bottas     Williams-Renault
17. Pic      Caterham-Renault
18. Bianchi    Marussia-Cosworth
19. Chilton    Marussia-Cosworth
DNF Vergne     Toro Rosso-Ferrari
DNF van der Garde Caterham-Renault
DNF Grosjean    Lotus-Renault
1 Comment
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje