Fernando Alonso dobil Kitajsko veliko nagrado

Avtor prispevka: , objavljeno 14. aprila 2013 .

Dirko je odlično pričel Hamilton iz prvega štartnega položaja, ob Nemcu je na startu vse zapravil Raikkonen, ki sta ga prehitela oba Ferrarija (Alonso pred Masso). Avstralec Mark Webber je dirko pričel iz boksov, a že v drugem krogu zapeljal v bokse, za zamenjavo mehkejših pnevmatik za trše in tako zadostil pravilom, da mora na dirki uporabiti obe različici pnevmatik. Že v drugem krogu je pričel Felipe Massa napadati Fernanda Alonsa, vendar do dovoljene uporabe DRS-ja v tretjem krogu ni imel možnosti. Massi se je približal tudi Raikkonen, vendar pa je Alonso nekoliko pospešil in pričel z napadi Hamiltona.

Ob pričetku petega kroga je v prvem zavoju Alonso napadel in prehitel Hamiltona, takoj za tem je prav tako v prvem zavoju Massa obšel Nemca, katerega je poizkušal v prvem zavoju prehiteti tudi Kimi, a takoj mu ni uspelo. Med tem časom sta se prehitevala tudi Hulkenberg in Vettel, kjer je slednji sicer prehitel nazaj, a bolj pomembna je bila nesreča Guiterreza in vžig dirkalnika Adriana Sutila v boksih, ki je pri tem ostal tudi brez zadnjega krilca. V tej gneči so se pričeli tudi prvi postanki, kot prvi je na menjavo zapeljal Hamilton, nato ostali in kasneje Alonso krog pred Masso. Poznejši postanek Brazilca je pomenil izgubo časa, saj je zaostal tudi celo za Raikkonenom in Webbrom.

Drugi del dirke se je pričel z napadanjem dirkačev, ki so na postanek zapeljali prej in pričeli prehitevati tiste še brez postanki. V vodstvu je namreč vozil Hulkenberg pred Vettlom, Buttnom, Perezom in di Resto, ter Vergnom. Alonso je hitro prehitel Vergna, prav tako je kmalu storil tudi Hamilton. Lepo je krog za krogom napredoval tudi Massa, ki pa je vozil na desetem mestu za Raikkonenom po prehitevanju Bottasa. V dvanajstem krogu je bil Alonso že več kot sekundo in pol hitrejši od dirkačev pred seboj, saj le ti takrat še niso menjali pnevmatik. Španec je prvo ugnal di Resto, nato pa krog kasneje še Pereza, na vrsti pa je bil že Button. V petnajstem krogu so sta zapeljala na postanek Hulkenberg in Vettel, kjer je bil slednji hitrejši, ko je Nico predolgo stal v boksih pri počasni menjavi zadnje desne pnevmatike. Ob tem sta se zaletela Webber in Vergne, kjer je slednji očitno spregledal prehitevanje Avstralca.

Ko so mehaniki pri Red Bullu menjali prednje krilce Webberu sta se že zaletela Raikkonen in Perez. Finec se je namreč zaletel z nosom dirkalnika, ki se je pri tem odprl, a to ga ni  ustavilo, saj je že v naslednjem krogu prehitel Pereza. Pri Red Bullu so sicer prav naredili, ko so Webbra poklicali v bokse, kljub temu, da jim je ta dejal, da je dirkalnik vozen. Vseeno pa tudi po preventivnem postanku vse ni bilo v redu, saj je le ta pričel voziti zelo počasi, ekipa mu je dejala, da se naj zares počasi vrne v bokse, a v ostrem desnem zavoju se mu je snela zadnja desna pnevmatika, katero sta za las obšla Alonso in Hamilton, prav blizu pa je bil tudi Perez.

V dvajsetem krogu so se pričeli drugi postanki, kjer je kot prvi na drugo menjavo pnevmatik zapeljal Massa, za njim pa tudi Raikkonen in Hamilton, ter večina dirkačev iz ozadja. V štiriindvajsetem krogu je v bokse zapeljal Alonso, za njim pa tudi Button, vodstvo pa je ob tem prevzel Vettel. Dirka se je nadaljevala s še hitrejšim tempom, saj so dirkalniku postajali vse lažji in s tem vse hitrejši. Fernando Alonso je ob tem prehitel Hulkenberga brez postanka, lovil pa je že vodilnega Vettla. Nekoliko več težav od Alonsa je imel v ozadju Felipe Massa, ki je nekako kar ostal za di Resto, čeprav je ta vozil s samo eno menjavo pnevmatik. Ob tem so Vettlu po radijski zvezi sporočili, da proti Alonsu ne more tekmovati, saj je le ta mnogo hitrejši od njega, zaradi česar ga je predse spustil brez oviranja. V enaintridesetem krogu je Raikkonen prehitel Buttna, v bokse pa je tik za tem zapeljal na postanek v bokse.

Po postanku je Vettel padel za Masso, a s svežimi pnevmatikami je Brazilca takoj prehitel, prav tako pa je z napadom na Hulkenberga uspel brez večjih težav. Pri prehitevanju je bil uspešen tudi Grosjean proti Perezu, katerega je uspel prehiteti tudi di Resta in za tem še Vergne. Do sedemintridesetega kroga je Massi uspelo priti do šestega mesta, nato pa ob Hulkenbergu zapeljal v bokse, a iz postanka zapeljal dobesedno zapeljal ob njem. Sicer je bil Brazilec malenkost zadaj, a Hulkenberg je imel pred seboj zavoj, zaradi česar je moral zavirati. Pred postanki je Vettel uspel prehiteti Buttna in tako prišel do tretjega meta za Hamitonom in Alonsom. V štiridesetem krogu je postalo jasno, da bo moral Alonso slej kot prej v bokse, saj je Vettel postajal vse hitrejši, oziroma Španec vse počasnejši. Prav tako je bil vse hitrejši tudi Raikkonen, ki pa je že zapeljal v bokse. Alonso je tako ob koncu enainštiridesetega kroga zapeljal na postanek, kjer so mu nekoliko nastavili prednje krilce in nadeli nove pnevmatike. Fernando se je na stezo vrnil tik za Vettlom, a Nemca je čakal še en postanek. Čakanju se Alonso ni uklonil, saj je takoj napadel in v triinštiridesetem krogu zopet zasedel vodstvo.

Zadnjih deset krogov se je pričelo s tesnim bojem med Raikkonenom in Hamiltonom za četrto mesto, nedaleč pred njima pa se je nahajal tudi Raikkonen. Zanimivo je Alonso na prvem mestu vozil z več kot petimi sekundami prednosti pred Vettlom in pri tem postavljal najhitrejše kroge na dirki, pri čemer so mu iz Ferrarija sporočili, da ni potrebno preveč pritiskati, sam pa je odgovoril, da sploh ne divja. Šest krogov pred koncem je na postanek zapeljal Jenson Button, ki se je na stezo vrnil nazaj za Masso na sedmo mesto s svežimi mehkejšimi pnevmatikami. Button je tako že v naslednjem krogu ujel in prehitel Masso, ter se pognal v boj za di Resto.

Pet krogovp red koncem je na postanek zapeljal tudi Vettel, ki je pričakovano izgubil drugo mesto in padel na četrto za Raikkonena in Hamiltona. Dva kroga pred koncem je Vettlu uspel neverjeten čas, saj je vozil več kot štiri sekunde hitreje od dirkačev pred seboj. Do konca dirke je Fernando Alonso varno vozil na prvem mestu in tako zasluženo zmagal, na drugem mestu je sledil Kimi Raikkonen, kot tretji pa je v cilj pripeljal Hamilton pred Vettlom. Omeniti velja petega Buttna in šestega Masso, med prvo deseterico pa so prišli še Ricciardo, di Resta, Grosjean in Hulkenberg.

Foto: Ferrari