Fenati je med dirkači MotoGP naletel na zagovornika

Avtor prispevka: , objavljeno 21. septembra 2018 .

Aleix Espargaro je stopil v bran zdaj že nekdanjemu italijanskemu dirkaču razreda Moto2, Romanu Fenatiju in dejal, da so kritike na njegov račun šle predaleč, saj se ga obravnava “kot morilca”. Fenati je na dirki v Misanu segel po zavorni ročici tekmečevega motocikla in na ravnini pri visoki hitrosti zavrl, za kar je bil nemudoma diskvalificiran z dirke, sledila pa je še prepoved nastopa na dveh dirkah. A kazen je bila za Italijana še hujša, saj je njegovo moštvo nemudoma prekinilo pogodbo z njim, enako pa je storilo tudi moštvo MV Agusta, za katero bi dirkal prihodnjo sezono. 22-letni Fenati je zatem javno oznanil konec svoje dirkaške kariere, govori pa se celo o možnosti tožbe zaradi poizkusa umora zaradi tega pa je Espargaro razočaran.

“Kar je storil Fenati je neverjetno,” je dejal Espargaro. “To je noro. Ne vem, kako si lahko možgani dirkača, fanta izmislijo kaj takega. In to celo ni bilo prvič, da se je tko obnašal. Toda da ga po nečem takšnem obravnavamo kot morilca, je prav tako noro. Fant je, ki vozi motor. Naredil je veliko napako, za katero mora plačati. Dejal je, da mu je zelo žal, da ne bo več dirkal ter da se bo vrnil v šolo, kar me je pretreslo.”

Španec je dejal, da je leta 2004 Fonsi Nieto storil nekaj podobnega Toniju Eliasu, toda brez večjih posledic. “Časi se spreminjajo in kazni morajo biti strožje, da nas izučijo, toda to je morda malce prestrogo.”

Espargaro pa je dodal, da je do Fenatijeve poteze prišlo, ker je Stefano Manzi na njem storil prekršek nekaj krogov pred tem, potem pa se je “snežna krogla” valila in večala, ter pridobivala na hitrosti. “Bral sem, da naj bi tožilec v Italiji želel celo sprožiti postopek na sodišču. Dajte no, to je dirkanje, to je šport. Dve dirki prepovedi bi bilo povsem dovolj. Drugi dirkači počnejo še hujše stvari, vsak konec tedna, pa se nič ne zgodi. Seveda je storil veliko napako, toda res se počutim slabo.”

Fenati je nekoč veljal za nadarjenega dirkača. Bil je celo član akademije mladih dirkačev VR46, pod okriljem Valentina Rossija, od koder so ga izločili zaradi nešportnega vedenja.  Espargaro pa pravi, da ga osebno ne bi motilo, če bi Italijan nekega dne vendarle nastopil v razredu MotoGP, pod pogojem, da bi se imel bolj pod nadzorom. “Če bi v bodoče še kdaj storil kaj takšnega, bi to pomenilo, da ga tokrat ni izučilo in takrat bi mu lahko izdali doživljenjsko prepoved. Jorge Lorenzo je dejal, da je v mlajših letih počel neumnosti, ko pa ga je doletela prepoved nastopa na eni dirki, je spremenil mentaliteto in prenehal z negativnim obnašanjem. Morda bi bilo za Fenatija dobro, če bi mu za kazen prepovedali nastopati do konca sezone in ga s tem dovolj šokirali, da bi spremenil svoje obnašanje. Nimam težav s tem, če bi prišel vMotoGP, saj imamo tu še hujše dirkače od njega.”

 

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish