Fan Boost – ko gledalci dajo moč motorjem

Avtor prispevka: , objavljeno 1. julija 2014 .

V formuli ena smo v zadnjem času priča številnim spremembam, s katerimi želijo odgovorni začiniti dirke, ki so z leti postale umetne in nezanimive. S potezami, kot je bila leta 2011 uvedba premičnega zadnjega krilca (DRS), ki olajša prehitevanje z zmanjšanjem podtlaka in upora zadnjega krilca, poskušajo doseči več prehitevanj, odtlej pa je bilo uvedenih še nekaj sprememb, s katerimi želijo kompenzirati naprimer ne tako zelo impresiven zvok pogonskih agregatov.

Zdi se, da so pri mednarodni avtomobilistični zvezi FIA pripravljeni storiti vse in še več, da bi dirke postale zanimive, a žal imajo pri vsem tem v mislih, okolje, varnost, ter denar. Predvsem to, da razvoj dirkalnikov ne bi postal predrag in da dirkalniki ne bi bili prenevarni, formulo ena loči od spektakla, kakršen je bil včasih.

Formula ena ob vsem tem postaja vse bolj zelena. Uvajajo se nove tehnologije, kot je KERS, letos ERS, ki iz izpušnih plinov ustvarja električno energijo, ki jo dirkači lahko nato kasneje v krogu uporabijo naprimer kot pomoč pri prehitevanju.

Če bi bila formula ena še bolj zelena pa bi bila že nevarno blizu podobe povsem nove klase dirkanja. Formule E. Formula E je projekt povsem električnih dirkalnikov. A podrobneje o njej sami kdaj drugič. Bolj zanimivo je, da so predkratkim uvedli novo zamisel. Gledalcem so omogočili, da z glasovanjem določijo, kateri dirkači bodo med dirko lahko uporabili dodaten pospešek.

Trije dirkači, ki bodo po mnenju gledalcev najbolj zaslužili dodatno moč motorja, bodo deležni okrog 67 kilovatov (90 konjskih moči) dodatne moči električnega motorja, ki poganja dirkalnik. Glasove bo mogoče oddati preko spletne strani, facebooka, twitterja pa tudi preko aplikacije, glasovanje pa bo potekalo od začetka prejšnje pa vse do začetka nove dirke.

Podobno pa bi lahko storili tudi v formuli ena, saj ERS dirkaču omogoča dodatnih 160 konjskih moči na krog, ki jih lahko porabi v največ 33 sekundah. Da bi bilo vse toliko bolj zanimivo, bi lahko gledalci glasovali, kateri izmed dirkačev na aktualni dirki si zasluži dodatno moč motorja. Temu dirkaču, ali pa trem dirkačem z največ glasovi, bi lahko dali še dodatnih nekaj kilovatov moči, ali pa dodatnih nekaj sekund. Morda celo celoten krog z pomočjo ERS.

Čeprav zagovarjam realnejše in manj umetne načine izboljšanja šova, kot je naprimer vrnitev dolivanja goriva, sem prepričan, da bo tudi zgornja zamisel slej ko prej prišla na ušesa mednarodni avtomobilistični zvezi, morda celo na veselje širšega kroga gledalcev, ki si želijo da bi lahko vplivali na potek dirke i  včasih na skrivaj stisnejo pesti, da bi Valtteriju Bottasu vendarle uspelo ugnati oba Mercedesa.

38 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje