F1 – VN Monaka, urnik, vreme, gume

Avtor prispevka: , objavljeno 27. maja 2022 .

Na sporedu je sedma dirka sezone 2022, ki predstavlja nekakšen višek koledarja Formule 1 in sicer VN Monaka. Tokrat prvič v zgodovini dirkaški vikend Monte Carla ne traja štiri dni, temveč le tri, tako kot na vseh ostalih prireditvah. Kajti doslej je veljalo, da sta bila prva dva treninga na sporedu že v četrtek, petek pa je bil za kraljevi razred motošporta prost dan.

Potem ko je Red Bull z dvojno zmago na dirki VN Španije prevzel vodstvo tako med dirkači (Verstappen) kot ekipami, se lahko nadejamo nadaljevanja njihovega dvoboja s Ferrarijem, pri čem bo Charles Leclerc, ki je v Barceloni odstopil, storil vse, da si zagotovi zmago na domači dirki. Toda zaradi specifike ulične steze knežjega mesta ne smemo izključiti presenečenja in tukaj bi lahko svoje dodal Mercedes, ki je po lastnih besedah v Španiji slavil vstajenje. Ali bo temu tako, bo treba še videti.

Seveda ne gre zanemariti tudi ostalih ekip, ki bi lahko presenetile, saj tukaj ne gre toliko za zmogljivost dirkalnika oziroma motorja, temveč bolj za vložek posameznega dirkača. Lahko bi presenetil McLaren ali Alpine, prav tako tudi AlphaTauri. Kakorkoli že, čaka nas zanimiva dirka, ki bo hkrati tudi pokazala, kako spretni bodo dirkači z novo generacijo dirkalnikov na ozkih ulicah Monte Carla.

Urnik VN Monaka

Petek, 27.5.2022

14.00 – 15.00                    1. prosti trening

17.00 – 18.00                    2. prosti trening

Sobota, 28.5.2022

13.00 – 14.00                    3. prosti trening

16.00 – 17.00                    Kvalifikacije

Nedelja, 29.5.2022

15.00 – 17.00                    Dirka

Vreme VN Monaka – v nedeljo dež?

V petek, ko bosta na sporedu prva dva prosta treninga, bodo ekipe imele prijetno sončno vreme. Temperature se bodo ta dan povzpele do 28 stopinj Celzija. Dirkači bodo morali upoštevati stranski veter, ki bo pihal s hitrostjo 20 km/h iz jugovzhodne strani.

V soboto, ko bosta na sporedu tretji trening in kvalifikacije, se bo ohladilo na 23 stopinj Celzija, nebo pa bodo pogosto prekrivali oblaki. Sicer ta dan ne gre pričakovati dežja, bo pa se obrnil veter, ki bo tokrat pihal iz jugozahodne smeri, a bo njegova hitrost majhna, le 13 km/h.

Za nedeljo, ko je na sporedu dirka, pa so napovedane močne padavine, ki naj bi se pričele že v noči iz sobote na nedeljo. Še bolj se bo ohladilo in priča bi lahko bili dirki na ulicah Monte Carla po mokri stezi. Istočasno se bo okrepil tudi veter, ki naj bi iz jugovzhodne smeri pihal s hitrostjo do 38 km/h.

Zmesi gum VN Monaka

Prirelli bo pričakovano v Monako pripeljal svoj najmehkejši nabor zmesi gum. Tako bodo imele ekipe na razpolago zmesi C3 (bela oznaka – trda zmes), C4 (rumena oznaka – srednja zmes) in C5 (rdeča oznaka – mehka zmes).

Mario Isola, športni šef Pirellija: “Monako pogosto opisujejo kot eno najbolj nepredvidljivih dirk v letu, resnica pa je, da tukaj kvalifikacije dobijo poseben pomen, saj je štartni položaj na tej ulični stezi ključnega pomena. Kot rezultat tega, bo razumevaje, kako maksimalno izkoristiti najmehkejše gume zmesi C5 – ki so jih letos uporabili samo v Avstraliji – pomemben del prostih treningov. Ker je pravilo, ki je zahtevalo, da dirkači dirko pričnejo z gumami, s katerimi so dosegli najboljši čas v Q2, sedaj odpravljeno, bomo letos morda videli nekaj drugačnih strategij, pri čemer bodo nekateri dirkači izbrali za začetek dirke izbrali tršo zmes, da bi opravili daljši prvi stint glede na težko prehitevanje. Spet drugi pa bi lahko izbrali bolj tradicionalen pristop, pomeni, da dirko, kjer lahko strategija naredi razliko, pričnejo na najmehkejši zmesi.”    

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj